Sesizarile opozitiei la CCR pe Legea educatiei si pe Legea privind reorganizarea unor institutii si autoritati publice acuza incalcarea articolului 114 din Constitutie, considerand un abuz angajarea raspunderii in aceeasi zi pe trei proiecte, dar si introducerea de numeroase discriminari.
"Noi spunem ca Guvernul a dat dovada de graba si superficialitate cand si-a asumat raspunderea pe legi de o asemenea importanta si credem ca adoptarea acestor legi cu incalcarea prevederilor constitutionale nu putea sa ramana nesanctionata. In consecinta, am depus cele doua contestatii la CCR prin care atragem atentia asupra unor abuzuri incalificabile din partea unui Guvern care, inca de la preluarea mandatului, gafeaza in diverse moduri", a afirmat viceliderul grupului PNL din Camera, Eugen Nicolaescu.

In ceea ce priveste Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, liberalul s-a referit la interzicerea cumulului pensiei cu salariul, amintind ca subiectul a mai fost tratat o data la Curtea Constitutionala. "Guvernul foloseste o marsavie in sensul in care beneficiaza de angajarea raspunderii Guvernului si forteaza politic adoptarea unor ineptii. Cred ca este dovada de rea vointa, nicidecum de neputinta. In legea asumata, Guvernul strecoara discret aceasta prevedere sperand sa treaca neobservata datorita complexitatii actului normativ", a sustinut liberalul. "Cuvantul discriminare e pana la urma laitmotivul acestor acte", a mai sustinut Nicolaescu.

In textul sesizarii, liberalii acuza incalcarea articolului 114 din Constitutie care prevede ca Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii. "Din capul locului, procedura asumarii raspunderii in fata Parlamentului in aceeasi zi a trei proiecte de legi, iar in anumite cazuri, pachete de legi, reprezinta o intelegere a textului constitutional cu rea credinta, reprezentand, in fapt, un abuz in ceea ce priveste angajarea raspunderii", considera liberalii, transmite NewsIn.

Incompatibilitatile introduse pentru directori si directorii adjuncti ai unitatilor scolare, neconstitutionale


Deputatul PNL Ciprian Dobre a facut o trecere in revista a principalelor aspecte de neconstitutionalitate sesizate de liberali in Legea educatiei. "Cinci critici majore am dezvoltat in sesizarea noastra. Primul aspect este legat de directorii si directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant, articolul 251 din lege, care spune ca profesorii care detin functia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic", a remarcat liberalul, mentionand ca s-ar excede articolul 40 alineatul 3 din Constitutie care arata ca nu pot face parte din partide politice doar judecatorii CCR, avocatii poporului, magistratii, membri activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica.

Un alt element reclamat de liberali se refera la solutionarea starii de incompatibilitate. Potrivit lui Dobre, la articolul 331 din Legea educatiei, se face urmatoarea precizare: directorului sau directorului adjunct care este in stare de incompatibilitate i se desface contractul de munca pe motive disciplinare. "Adica incompatibilitatea se solutioneaza prin intermediul dreptului muncii. O alta aberatie - directorii si directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant nu au contract de munca, ci contract de management", a comentat liberalul.

Deputatul PNL a sustinut si ca in Legea educatiei se introduc discriminari prin prevederea potrivit careia absolventii liceului pot sustine in mod gratuit examenul de bacalaureat de doua ori, ceea ce ar insemna ca cei de la privat o pot face o singura data sau de trei ori, "legea nu distinge si nu le mai spune nimic". "Oricum am lua-o, avem de-a face cu o discriminare raportat la articolul 4 alineatul 2 din Constitutie", a subliniat Dobre.

Fara 500 de euro pentru copii

O alta critica adusa de liberali se refera la prevederea pentru acordarea a 500 de euro pentru fiecare cetatean roman la nasterea acestuia. Ciprian Dobre a punctat ca, in conditiile in care Legea intra in vigoare dupa promulgare, iar normele de aplicare ale legii sunt prevazute pentru zece luni de la intrarea in vigoare, problema care se pune este discriminarea fata de cei nascuti inainte de intrarea in vigoare a textului.

In plus, Dobre a facut referire la incalcarea articolului din Constitutie care garanteaza autonomia universitara. "La articolul 298 se arata ca in cazuri bine justificate in perioada unei legislaturi de patru ani, Ministerul Educatiei poate prin ordin, sa suspende din functie rectorul unei instiutii de invatamant superior de stat sau privat, acreditata sau autorizata provizoriu. Cu alte cuvinte, cu toate ca autonomia este garantata, domnul Boc isi asuma raspunderea in fata Parlamentului tocmai pe un articol care infrange aceasta garantie", a afirmat liberalul, in opinia caruia "Universitatile vor fi conduse de Guvern".

Parlamentarii PNL au sesizat si incercarea de politizare a sistemului de invatamant preuniversitar si universitar. "Directorii si directorii adjuncti nu au voie sa faca parte din partidele politice, insa se aleg o treime de catre consilieri locali, o treime profesorii scolii si o treime dintre parinti, si toate aceste trei categorii pot fi membrii ai unor partide politice", a afirmat Ciprian Dobre.

Intrebat daca la Legea educatiei au fost sesizate si diferentele dintre textele postate pe site-ul Guvernului si cele postate pe site-urile Parlamentului, Ciprian Dobre a raspuns ca situatia nu a intrat in sesizare, dar ca ar putea face obiectul unei plangeri penale.

Cumulul pensie-salariu = discriminatoriu


"La cumulul pensiei cu salariul este o discriminare fantastica datorita faptului ca daca lucrezi in mediul privat poti sa pastrezi pensia, daca lucrezi la bugetul de stat nu poti sa pastrezi pensia. Deja Cehia a fost obligata de CEDO sa renunte la aceasta prevedere", a afirmat Dobre.

La randul sau, Eugen Nicolaescu a punctat ca sesizarea s-a facut in baza articolului 117 alineatul 2 din Constitutie care spune ca infiintarea de organe de specialitate ale administratiei publice se realizeaza cu avizul Curtii de Conturi. "In aceasta situatie vom vedea ca Guvernul infiinteaza in baza unui aviz general o serie de institutii, dar care unele dintre ele se infiinteaza sau se reorganizeaza prin hotarari ale Guvernului unde nu se mai cere avizul Curtii de Conturi, incalcandu-se spiritul Constitutiei", a explicat el.

Deputatul PNL a facut referire si la articolul 41 din Constitutie privind libertatea absoluta a dreptului la munca, care ar fi incalcat de Legea Guvernului care obliga cetateanul sa-si ia 10 zile de concediu fara plata, limitandu-se astfel dreptul la munca si la venituri normale castigate din munca.

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a anuntat miercuri ca liberalii au atacat la CCR Legea educatiei, iar in ceea ce priveste Legea privind reorganizarea unor institutii si autoritati publice sesizarea Curtii a fost facuta impreuna cu parlamentarii UDMR.

Cabinetul Boc si-a angajat raspunderea, saptamana trecuta, pe Legea educatiei, pe Legea privind reorganizarea unor institutii si autoritati si pe Legea salarizarii unitare. In ceea ce priveste ultimul act normativ mentionat, impotriva sa opozitia a depus o motiune de cenzura, care va fi dezbatuta si supusa votului joi, 24 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.