Guvernul aloca aproximativ 35,7 milioane de euro, adica 152 de milioane de lei, pentru organizarea alegerilor prezidentiale din toamna acestui an, potrivit unui act normativ discutat in sedinta de miercuri a Executivului.
Pe ordinea de zi a sedintei figureaza opt proiecte de Hotarari care vizeaza desfasurarea alegerilor prezidentiale, urmand sa fie stabilite, printre altele, bugetul, modelul stampilelor, al buletinului de vot si organizarea sectiilor speciale de votare.

Primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc duminica, 22 noiembrie, urmand ca al doilea tur, daca va fi cazul, sa fie organizat in 6 decembrie. Presedintele Romaniei si-a inceput mandatul in data de 21 decembrie 2004, iar mandatul va expira in 21 decembrie 2009.

  • Stampile presonalizate
O parte din enorma suma alocata alegerilor prezidentiale o resprezinta realizarea stampilelor personalizare propuse de Ministerul de Interne. MAI anunta pe 20 septembrie ca va propune personalizarea stampilelor cu mentiunea "Votat", cu anul electoral si numarul sectiei, si intentioneaza sa monteze camere web la intrarea in toate sectiile de votare speciale, pentru a preveni votul multiplu la alegerile prezidentiale.

"Astfel, fiecare sectie de votare va avea stampile cu elemente proprii de identificare - anul procesului electoral si numarul sectiei de votare - fiind exclusa posibilitatea folosirii frauduloase a acestui instrument de vot de la o sectie la alta", se arata intr-un comunicat de de presa al MAI.

  • Camere Video in sectiile de votare
Pentru a fi si mai siguri ca nu se va mai ajunge la multele cazuri de vot multiplu, in toate sectiile speciale de votare vor fi amplasate camere video care vor inregistra imaginile pe DVD si CD. "Nu in ultimul rand, se va organiza un sistem de transmitere a tuturor documentelor de la sectiile de votare la Autoritatea Electorala Permanenta. Este vorba de listele electorale permanente, tabelele cuprinzand si declaratiile pe proprie raspundere. La acest proces electoral nu vor mai exista liste suplimentare", transmite MAI.

  • 3.500 de sectii de vot speciale
Guvernul a hotarat infiintarea a aproximativ 3.500 de sectii de vot speciale. La aceste sectii vor putea vota cetatenii care nu se afla in localitatea de domiciliu. Acestia vor trebui sa declare pe proprie raspundere ca nu mai voteaza si in alta parte, iar in cazul in care sunt prinsi ca au votat de mai multe ori, vor risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani, a precizat Dan Nica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.