Presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, Arin Octav Stanescu, a declarat ieri, la intalnirea cu seful statului, ca in momentul de fata nu se poate desfasura procedura in cazul a 32.000 de dosare de insolventa din cauza protestelor magistratilor.
Stanescu sustine ca activitatea categoriei profesionale pe care o reprezinta este influentata de protestul magistratilor avand in vedere ca intreaga procedura a insolventei este sub controlul judecatorului sindic. "Nu se poate face aproape nimic intr-un dosar de insolventa fara judecatorul sindic care conduce procedura. Noi suntem cei care care o manageriem, de fiecare data este necesara prezenta judecatorului sindic", a spus Stanescu.

Presedintele UNPIR a aratat ca, in momentul de fata, pe rolul instantelor din Romania sunt circa 32.000 de dosare de insolventa, numai in perioada 1 ianuarie-31 august fiind deschise 15.000 de dosare de insolventa noi. "In mod evident in momentul de fata procedura in aceste 32.000 de dosare nu se poate desfasura pana la rezolvarea problemelor legate de protestul magistratilor si consideram extrem de important sa se gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei probleme pentru ca efectele negative asupra societatilor aflate in procedura insolventei sunt deosebit de complexe, si in primul rand ma refer la miile de societati care au depus singure bilantul, adica au solicitat deschiderea procedurilor pentru a se proteja in fata creditorilor si a incerca sa-si redreseze activitatea. Procedura trebuie sa se deschida in 5 zile, asa prevedede legea, din pacate acest lucru nu poate fi facut si astfel de societati pot sa ajunga intr-o situatie dificila", a explicat Stanescu.

La cererea presedintelui

Traian Basescu a cerut UNPIR-ului un bilant al efectelor protestelor magistratilor de pana acum. Basescu le-a transmis practicienilor in insolventa ca asteapta din partea lor solutii pentru diminuarea efectelor protestului magistratilor asupra activitatii lor, "inclusiv solutii legislative care eventual ar putea sa simplifice lucrurile pentru continuarea activitatii in conditii cat mai bune data fiind situatia reala pe care o avem in instante".

Macovei: Greva din justitie este rezultatul autoguvernarii CSM


Fostul ministru de Justitie, Monica Macovei, a apreciat ca greva magistratilor arata ca sistemul judiciar este viciat din cauza faptului ca autoguvernarea justitiei prin Consiliul Superior al Magistraturii nu a adus rezultatele scontate.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a sustinut ca protestul magistratilor este o incercare de a masca o greva ilegala, fapt care-i pune in imposibilitatea de a face revendicari de pe pozitii legitime. "Ei au invocat niste rezolutii ale Consiliului Europei privind independenta magistratilor, dar asta n-are nici o legatura cu greva facuta pentru bani. Greva trebuie sa inceteze imediat. A adus prejudicii enorme cetatenilor si prejudicii economice, de milioane de euro, statului. Trebuie sa reintre pe pozitii de legalitate ca sa negocieze legitim ceva", a declarat Macovei intr-o conferinta de presa desfasurata miercuri.

Ea a sustinut ca greva este rezultatul autoguvernarii cu puteri depline a magistratilor, sistem care a esuat. "Cu ocazia asta am vazut ca sistemul este viciat, am vazut ce a insemnat autoguvernarea cu puteri depline timp de patru ani din partea CSM. Nu sunt pentru desfiintarea lui, dar trebuie facute schimbari. Baza de selectie trebuie schimbata si extinsa dincolo de limitele magistraturii. Categoric, votul in CSM trebuie sa fie deschis", a spus Macovei sustinand ca atributiile Consiliului in ceea ce priveste organizarea justitiei trebuie date ministrului de resort, care raspunde daca nu-si face bine treaba in acest domeniu.

Intrebata cum ar fi gestionat din postura de ministru greva magistratilor, Macovei a mentionat ca experienta sa cu CSM i-a aratat ca negocierile au sanse mici de reusita. "Eu m-am lamurit ca nu merge. Cred ca intre timp si ceilalti ministri s-au lamurit ca nu merge cu negocieri (...) S-a ales un discurs mai calm, mai balansat, eu nu l-am auzit pe ministru spunand clar ca e o greva. Cred ca gandeste asta, dar poate ii foloseste la negocieri. Eu am trecut de faza negocierilor cu cei din CSM care se poarta ca niste dictatori din vremuri grele si urate, care stiu ca nimeni nu-i poate trage la raspundere si nimeni nu le poate face nimic si ca atare avem parte de multa aroganta noi toti", a spus Macovei.

Comisia speciala pentru analiza situatiei din Justitie

Conducerea celor doua Camere ale Parlamentului a decis sa introduca pe ordinea de zi a plenului reunit de joi proiectul de hotarare al grupului PSD+PC privind infiintarea unei Comisii speciale pentru analiza situatiei pe justitie, PDL sustinand ca aceasta comisie nu-si are rostul.

Vicepresedintele Senatului, democrat-liberalul Alexandru Peres, a declarat ca parlamentarii PDL s-au impotrivit introducerii acestui proiect de hotarare pe ordinea de zi de joi si a motivat aceasta pozitie prin faptul ca Parlamentul nu are calitatea de mediator intre puterile Statului.

"Este un fel de constrangere venita din partea puterii judecatoresti, ca sa nu ii spun altfel, santaj, pentru ca unii dintre colegii nostri din alte partide au ridicat chiar problema participarii in BEC a judecatorilor, asa cum cere de fapt legea. Deci, daca am inteles eu bine, neconstituirea acestei comisii va cotiza la aceasta situatie si ii va pune pe judecatori si pe magistrati sa nu participe, asa cum spune legea in cadrul BEC, alegerile din 22 noiembrie fiind puse sub semnul intrebarii. Sper ca acest lucru sa nu se realizeze, iar intentia sa nu fie cea pe care v-am spus-o eu acum", a declarat Alexandru Peres, la sfarsitul sedintei Birourilor Permanente reunite.

Grupul parlamentar al Aliantei PSD+PC din Camera Deputatilor a transmis o solicitare Birourilor Permanente pentru convocarea unei sedinte comune in vederea constituirii unei comisii pentru analizarea situatiei din justitie si a oportunitatii elaborarii unui Pact National pentru Justitie. Social-democratii isi justifica demersul invocand impasul in care se afla in momentul actual sistemul de justitie prin radicalizarea divergenteilor dintre puterea judecatoreasca si Executiv.

"Avand in vedere faptul ca aceste divergente s-au radicalizat, imbracand forme nefiresti si nespecifice unei ordini de drept constitutionale, iar demersul presedintelui Romaniei in vederea aplanarii starilor conflictuale a ramas fara rezultat, avand in vedere faptul ca Parlamentul este reprezentant suprem al poporului roman si nu poate, in aceasta calitate, ramane pasiv intr-o astfel de situatie,(..) cerem Birourilor Permanente ale celor doua Camere sa convoace o sedinta comuna in vederea constituirii unei comisii pentru analizarea situatiei grave din justitie, stabilirea cauzelor care au provocat-o si a masurilor pentru rezolvarea ei, inclusiv oportunitatea elaborarii unui Pact National pentru Justitie", se arata in scrisoarea grupului PSD+PC trimisa Birourilor Permanente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.