Regim special in fata justitiei, gratuitate pe transportul intern, inclusiv fluvial, indemnizatii actualizate, pensii private in conditii speciale.

Parlamentarii vor avea o serie de drepturi si facilitati, dar foarte putine obligatii. Cel putin asa prevede proiectul noului statut al senatorilor si deputatilor, proiect la care se lucreaza intens chiar si in vacanta. Si asta pentru a-l termina pana la toamna, cand urmeaza sa intre in dezbatere. Forma finala a proiectului va fi stabilita astazi, la sedinta Comisiei pentru statut.

Parlamentarii tin cu dintii de imunitate

Potrivit proiectului, deputatii si senatorii isi vor pastra regimul special in fata justitiei. Astfel, ei vor putea fi trimisi in judecata pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice, dar nu vor putea fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte si numai dupa ce aceasta asculta si varianta lor. Asta in conditiile in care, in mandatul trecut, reprezentantii actualei puteri, aflati pe atunci in opozitie, au dus lupte grele cu PSD pentru simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentare. Urmarirea si trimiterea in judecata a parlamentarilor se poate face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Gratuitate pe transportul fluvial

Tot la capitolul avantaje, proiectul prevede ca alesii neamului, sotiile si copiii lor minori vor avea pasapoarte diplomatice. De asemenea, pe durata mandatului, parlamentarii beneficiaza de gratuitate pentru toate tipurile de transport intern, inclusiv cel fluvial. Proiectul propune si ca indemnizatiile sa fie actualizate odata cu indexarile acordate personalului bugetar. Banii pentru cazare sunt separati de indemnizatie.

Proiectul de statut mai prevede si constituirea unor fonduri speciale ale presedintilor celor doua Camere, care va fi folosit pentru acordarea de ajutoare, recompense, stimulente, contributii la actiuni umanitare si burse. La indemnizatia lunara individuala, fiecare membru al parlamentului va primi un spor de vechime in munca de pana la 25% din indemnizatie, care va fi luat in calcul si la pensie. Deputatii si senatorii vor avea dreptul si la o pensie privata, finantata dintr-un fond privat de asigurari de pensii, la care vor contribui lunar cu 5% din indemnizatie.

Fondul va fi gestionat potrivit deciziei fiecarei Camere. Pensia privata se obtine dupa cel putin un mandat sau daca parlamentarul face dovada platii a 48 de contributii lunare. Cuantumul pensiei de tip privat este intre 35% si 45% din indemnizatie, in functie de numarul de mandate.

Injuraturile, sanctionate

Pe langa toate aceste drepturi, parlamentarii mai au si obligatii. Daca lipsesc nemotivat de cinci ori de la sedintele din plen sau de trei ori de la cele ale comisiilor, li se opresc bani din salariu. Daca se enerveaza prea tare si isi injura colegii, chiar si in afara programului, atunci sanctiunile pot merge pana la interzicerea dreptului de participare la sedinta pe o perioada de cel mult 30 de zile, timp in care nu vor lua salariu. In rest, pentru abaterile de la deontologia parlamentara pot fi sanctionati mai bland, cu atentionare, chemare la ordine, retragerea cuvantului sau avertisment public scris.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.