PSD si PRM au parasit Comisia juridica a Senatului de frica unor "texte periculoase". Opozitia a contestat invatamantul in limba materna.

Senatorii PSD si PRM au parasit ieri, dezbaterile de la legea statutului minoritatilor din Comisia juridica, in semn de protest fata de de acceptarea unor prevederi ale actului normativ considerate de Opozitie drept neconstitutionale. Revolta senatorilor PSD si PRM a debutat o data cu discutarea unui text de lege care viza obligatiile statului roman in privinta sistemului de invatamant in limba minoritatilor nationale. Inca de la inceput, peremistii, acompaniati de pesedisti, au contestat mai multe aliniate ale acestui articol care reglementa invatamantul in limba minoritatilor nationale de la gradinita si pana la facultate, in grupe sau alte structuri separate.

"Sunt texte extrem de periculoase", a avertizat liderul PRM, Gheorghe Funar, care a propus eliminarea acestor prevederi. In sprijinul sau a sarit si senatorul Serban Nicolae, care a mentionat ca este impotriva spiritului legii, "profund neeuropean, neconstitutional si chiar medieval". Presedintele Comisiei juridice, Peter Kovacs Eckstein (UDMR) a incercat in zadar sa le explice colegilor de la putere ca toate aceste prevederi exista in legea invatamantului. "Deci poate fi vorba de o suprareglementare si nicidecum de o incalcare a Constitutiei", a apreciat Eckstein.

Amenintari

In replica, PRM si PSD, a caror propunere de eliminare a acestor prevederi a fost respinsa la vot, au anuntat ca parasesc dezbaterile. "Este pozitia noastra politica in semn de protest si parasim aceasta comisie. Faceti legea cum vreti dumneavoastra! Noi ne vom juca constitutional dreptul de a o ataca la Curtea Constitutionala", a spus enervat, Antonie Iorgovan (PSD). La fel de nemultumit s-a aratat si colegul sau de partid, Doru Ioan Taracila: "Ne retragem pe considerentul ca nu conteaza argumentele, ci numarul celor care voteaza".

La randul sau, senatorul PRM Liviu Bindea a vorbit despre neconstitutionalitatea textelor pastrate si despre faptul ca puterea doreste ca, printr-un "vot abuziv", sa realizeze "pretentiile" UDMR. De altfel, Bindea a mentionat ca a parasit lucrarile doar ieri, urmand sa revina la dezbateri in zilele urmatoare. Gestul lor a fost considerat un "abuz de drept" de liberalul Nicolae Vlad Popa. "Au numarat cvorumul si au constatat ca numai asa pot bloca lucrarile. Este o dovada in plus ca nu cunosc abc-ul democratiei", a aratat Popa.

Prevederile Legii

Articolul care a starnit aceasta disputa prevede faptul ca statul are obligatia de a garanta, in sistemul invatamantului de stat, invatarea limbii materne la toate nivelurile, formele si tipurile de invatamant in conditiile legii, invatamantul preprimar cu predare in limba materna, in functie de cerinte, in gradinite distincte sau in grupe separate, invatamantul primar, gimnazial, de arte si meserii, liceal si postliceal cu predare in limba materna, in functie de solicitari, in scoli, sectii, clase, grupe distincte.

Aceleasi lucruri sunt valabile si pentru invatamantul superior universitar, cu predare in limba materna, in functie de solicitari, in universitati, facultati, colegii, catedre si grupe distincte, dupa caz, precum si invatamantul postuniversitar in limba materna.

Amendamentele de eliminare ale tuturor acestor prevederi i-au apartinut senatorului PRM, Gheorghe Funar, ele fiind sustinute si de PSD. Dezbaterile asupra statutului minoritatilor nationale vor continua, marti dimineata, in Comisia juridica. Chiar in lipsa senatorilor PSD si PRM, Comisia juridica poate lucra in cvorum, in conditiile in care sunt prezenti toti reprezentantii PNL, PD, UDMR si PC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.