Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ca pregateste cadrul legislativ pentru introducerea unui sistem de "garantie de returnare" pentru colectarea PET-urilor si a cutiilor din aluminiu, in scopul de a incuraja colectarea selectiva a deseurilor.
"Am constatat ca nu pot fi decat doua metode pentru a rezolva problema, una de coercitie, cealalta de recompensa. Pentru ca cea cu coercitia nu poate functiona foarte repede, am decis sa gasim un sistem de recompensa, si atunci plecam de la ideea garantiei de returnare. Deci nu vorbim de o taxa, vorbim de o garantie de returnare, chestiune pe care cei de vasta mea o stiu ca inainte mergeam cu sticlele de bere, le dadeam la schimb, daca aveam sticla, plateam doar berea, daca nu aveam sticla, plateam si sticla", a declarat Nemirschi.

El a precizat ca nu poate da un termen pana la care va fi implementat acest sistem deoarece "are implicatii in ceea ce inseamna producatorul, transportatorul, comerciantul, samd". "Cred ca in curand vom avea primele automotate, dar care sunt o chestiune privata, de preluat cutii si plastice. Urmatoarea faza sa reusim sa facem reglementarea legala prin care sa constituim acest nou intrument, respectiv garantia de returnare", a mai afirmat ministrul, transmite NewsIn.

Potrivit lui Nemirschi, zona de colectare selectiva ar trebui sa functioneze si este reglementata, fiecare primarie de mare oras avand obligatia de a instala containerele specializate pe hartie, plastic si sticla. "Chestiunea vedem bine ca nu functioneaza asa cum ar trebui si sigur ca statul trebui sa intervina in acest mecanism si sa subventioneze cumva toata aceasta industrie de reciclare, pentru ca de fapt subventionam curateania", a mai spus ministrul Mediului.

In ceea ce priveste cuantumul garantiei, Nemirschi a sustinut ca "va fi o valoare semnificativa, astfel incat sa ne si determine, chiar sa fie recompensa". "Adica pustiul in casa sa duca el si sa puna separat sticlele de plastic, sa nu le arunce mama sau bunica cu totul la ghena, ca sa aiba banul lui (...) Returnarea de garantie este in Europa, in general, este undeva intre 0,15 si 0,25 de euro pe sticla", a mai precizat ministrul.

Ancheta lui Nemirschi continua

Conducerea Camerei Deputatilor a hotarat ca plenul sa discute in sedinta de marti raportul Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea a contractului incheiat de Ministerul Mediului pentru promovoarea Programului Operational Sectorial Mediu.

Raportul final al Comisiei de ancheta in cazul Nemirschi cuprinde o serie de recomandari de verificare a contractului incheiat de Ministerul Mediului pentru promovoarea Programului Operational Sectorial Mediu catre opt institutii ale statului, printre care Curtea de Conturi si Camera Deputatilor.

Vicepresedintele Comisiei de ancheta privind verificarea modului in care Ministerul Mediului a atribuit contractul privind promovarea Programului Operational Sectorial Mediu, Diana Tusa, a declarat pe 17 septembrie, pentru NewsIn, ca forul a votat miercuri in unanimitate raportul final, care nu cuprinde nicio solicitare de incepere a urmaririi penale impotriva ministrului Nicolae Nemirschi, ci doar cinci recomandari catre diverse institutii ale statului, pentru verificari suplimentare ale contractului, dar si o recomandare catre Camera Deputatilor ce vizeaza modificarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

"Raportul a fost votat in unanimitate de PSD, PDL, PNL si UDMR si contine o serie de recomandari catre Ministerul de Finante, Curtea de Conturi, ANRMAP, Consiliul Concurentei, Garda Financiara, ONCSB si Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, in sensul derularii unor verificari suplimentare care sa lamureasca mai multe aspecte legate de contractul incheiat de minister", a precizat vicepresedintele Comisiei.

Potrivit lui Tusa, cele cinci recomandari se refera la: verificarea procedurii de atribuire a contractului, prin prisma asigurarii climatului concurential si al transparentei achizitiilor publice, verificarea relatiilor comerciale derulate cu furnizorii pentru a se stabili daca au existat subcontractori, verificarea existentei unei posibile intelegeri de tip monopolist pe piata de publicitate (intre Ars Advertising si Best Advertising), eficienta cheltuirii banilor publici, eficienta campaniei de promovare a programului operational sectorial mediu.

In plus, a mentionat deputatul PNL, Comisia a recomandat Camerei Deputatilor constituirea unui grup de lucru care sa modifice legislatia in vigoare, motivata de faptul ca, pe parcursul audierilor, au existat mai multe institutii cu atributii similare care au prezentat opinii total contrare



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.