Presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va face un bilant al activitatii principalelor servicii secrete la sase luni de la schimbarea puterii. Seful statului a spus totusi ca va face publice "doar concluziile" la care a ajuns in urma colaborarii cu aceste institutii speciale. Schimbarile la varful Servicului Roman de Informatii (SRI) si Serviciului de Informatii Externe cerute recent de PNL sunt pe moment ignorate de presedintele Basescu, desi luna trecuta a sugerat ca s-ar impune unele corectii in conducerile acestor servicii pe care le-ar vrea curatate inainte de infiintarea Comunitatii de Informatii: "Acest proiect este indiscutabil legat de un proces de reformare a serviciilor".

Nu este foarte clar in ce fel ar urma sa se faca reformarea unor structuri ramase in mare parte captive profesionistilor securitatii ceausiste, care continua de pilda sa conduca la nivel teritorial SRI. Nici la SIE lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, dupa cum sugereaza seful comisiei parlamentare de specialitate, care spune ca circa jumatate din specialistii spionajului autohton au lucrat si inainte de 1989 in acest domeniu, cu singura diferenta ca atunci spionau impotriva statelor NATO. Multi dintre politicienii din comisiile SRI si SIE socotesc insa ca sefii SRI si SIE ar trebui schimbati, inclusiv pentru lipsa reformelor.

Directorii principalelor servicii de informatii romanesti, Gheorghe Fulga, de la Serviciul de Informatii Externe (SIE), si Radu Timofte, de la Serviciul Roman de Informatii (SRI), au devenit inca un motiv de disputa in coalitia guvernamentala. Desi a promis ca, dupa sase luni de la instalarea sa in functie, va face o analiza a activitatii serviciilor de informatii si ii va schimba pe cei doi, daca va fi necesar, presedintele Basescu nu se grabeste. Motiv suficient pentru radicalii din PNL sa se supere si sa se pregateasca sa-i ceara oficial presedintelui schimbarea celor doi directori.

In mediul politic, si nu numai, parerile despre Fulga si Timofte sunt diverse, cu un plus de simpatie pentru primul. Schimbarea lor din functie este considerata necesara de unii si mai putin importanta de altii. Toata lumea, in schimb, este de acord cu necesitatea unei reforme profunde in tot ceea ce inseamna serviciile secrete romanesti.

"Nu cred ca schimbarea directorilor este o tema chiar atat de actuala", ne-a declarat senatorul UDMR Karoly Szabo, specialist in probleme de servicii secrete. "Cred ca ar trebui sa depasim faza in care ciclul parlamentar coincide cu ciclul directorilor. Sper ca presedintele Basescu sa gaseasca o solutie inteleapta si sa-i schimbe numai daca exista un motiv serios.

Ceea ce trebuie este o reforma profunda, nu neaparat inlocuirea directorilor", a mai spus senatorul UDMR. In ceea ce priveste activitatea celor doi, Karoly Szabo a apreciat ca nu crede ca vor fi schimbati pe acest criteriu. "Faptul ca nu am avut incidente majore in tara, terorism, in ciuda contextului international, spune ca lucrurile merg destul de bine. A fost bine si cu criza ostaticilor, dar exista mari deficiente in lupta impotriva marii coruptii", a concluzionat el.

Senatorul liberal Radu Stroe are o opinie contrara. El ne-a declarat ca este necesar ca sefii de servicii secrete sa fie schimbati atunci cand se schimba puterea politica. "E vorba de un principiu, nu de politizare", a precizat senatorul Stroe. "Trebuie pusi directori noi la toate serviciile, care sa implementeze reforma. Sefii de la SIE si SRI sunt civili, cu rang de ministri, numiti politic, deci e normal sa fie schimbati", a completat el.

Senatorul liberal a spus ca nu ii poate da o nota pentru activitate lui Gheorghe Fulga, pentru ca nu stie nimic despre el - "cred ca nici acolo la SIE nu se stiu prea multe despre el", a completat in gluma - iar lui Radu Timofte i-a acordat nota 7, la care a contribuit foarte mult solutionarea pozitiva a crizei ostaticilor din Irak.

Fulga si Timofte sunt secundari in reforma

Deputatul PD Romeo Raicu considera ca schimbarea sefilor serviciilor secrete, acum, este mult mai putin importanta decat modernizarea SRI si SIE. "Schimbarea se poate face si la toamna, dupa ce elaboram legislatia pentru reformarea serviciilor, pentru demilitarizarea lor, pentru infiintarea comunitatii de informatii care va duce la eficientizarea activitatii. Este mai putin important cine conduce, daca reusim sa impunem cresterea gradului de control parlamentar", a spus Romeo Raicu. "Cel care ia decizia de schimbare este presedintele. Poate ar trebui sa luam exemplu de la americani. La ei, cand vine noul presedinte, vine cu toata structura, inclusiv cu sefii de servicii secrete", a mai spus el.

Deputatul PRM Daniela Buruiana crede si ea ca restructurarea serviciilor este prioritara, dar este de acord si cu schimbarea sefilor, mai ales la SRI. Mai mult, ea ne-a declarat ca la SRI ar trebui sa fie schimbata toata conducerea, pentru ca "nu se poate face reforma in SRI cu o conducere patata, care ar trebui schimbata din temelii".

Daca despre Gheorghe Fulga si SIE deputatul PRM a avut cuvinte destul de frumoase, pentru modul in care au inceput sa se reformeze si sa se adapteze la necesitatile noi de securitate, cand a venit vorba despre Radu Timofte si serviciul pe care il conduce, comentariile au fost foarte dure: "Pentru Timofte, sa ma ierte Dumnezeu, nu s-a inventat inca detergentul care sa-l spele de pacate", a spus Daniela Buruiana. La fel s-a intamplat si cand am rugat-o sa le acorde note, cand a preferat notele muzicale. "Domnul Timofte primeste , iar domnul Fulga un ", a spus deputatul PRM.

"Naluca politiei politice bantuie inca Romania"

Afirmatia apartine Danielei Buruiana care a completat: "Ma indoiesc ca presedintele Basescu va reusi sa curete serviciile secrete, pentru ca este o adevarata increngatura de interese si complicitati, pe model sovietic". Romeo Raicu este si el ingrijorat:"Exista servicii secrete care s-au dotat masiv cu aparatura de ascultare, desi numai SRI are voie sa faca acest lucru, in conditiile legii".

Senatorul Radu Stroe a fost la fel de transant: "Problema cea mai mare in SRI este ca toate departamentele, toate unitatile din teritoriu sunt conduse de oameni din fosta Securitate, care au ramas in sistem si care continua sa lucreze cu aceeasi mentalitate". Toti au subliniat necesitatea unei scoli de informatii serioase, care sa educe tineri profesionisti, necesari inclusiv in posturile de conducere.

Seful SIE poate fi mai linistit decat Timofte

Directorul SIE, Gheorghe Fulga, are sanse mai mari decat Radu Timofte sa-si pastreze functia, daca presedintele Traian Basescu va face aceleasi rationamente ca si interlocutorii nostri. SIE a fost apreciat ca un serviciu in care reforma este mult mai bine implementata, care s-a adaptat rapid la noile cerinte de securitate ale Romaniei. Rezolvarea favorabila a situatiei celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak a insemnat o mare bila alba pentru serviciul condus de fostul consilier pe probleme de politica interna al lui Ion Iliescu, Gheorghe Fulga, ca si faptul ca pe teritoriul Romaniei nu au avut loc activitati majore ale celulelor teroriste.

In schimb, SRI a pacatuit grav mai ales in lupta impotriva marii coruptii, unde s-a multumit sa inainteze rapoarte despre activitatile suspecte, fara sa urmareasca daca acestea au vreun rezultat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.