Deputatii PDL Mihail Boldea si Mircea Toader cer demisia ministrului Educatiei pentru ordinul privind demiterea tuturor directorilor de scoli si a inspectorilor de specialitate numiti in functii fara promovarea unui concurs, apreciind ca incearca sa planteze in scoli agenti electorali inaintea prezidentialelor.
"Oficial, cer astazi (joi, n.r.) demisia ministrului Ecaterina Andronescu, care ieri (miercuri, n.r.) a dat ordinul epurarilor politice in sistemul de invatamant. Printr-un ordin emis de catre Ministerul Educatiei, semnat chiar de dansa, Ecaterina Andronescu a dispus revocarea in 48 de ore a tuturor directorilor numiti fara concurs la unitatile scolare din invatamantul preuniversitar, care la nivelul municipiului Galati sunt in numar de 170, iar la nivelul intregii tari sunt in numar de 16.000 de persoane. Prin acest ordin, Ecaterina Andronescu incearca sa politizeze invatamantul romanesc. Ii atrag atentia ca acest lucru nu este posibil si ca nu poate sa triseze si sa numeasca agenti electorali la scoli tocmai in vederea pregatirii alegerilor prezidentiale", a declarat, joi, la Galati, deputatul PDL Mihail Boldea.

Mihail Boldea a avertizat ca, daca Ecaterina Andronescu nu isi revoca ordinul, documentul va fi atacat in contencios administrativ. "Acest ordin va fi contestat in instanta de contencios administrativ la Galati de un director de scoala, care isi pierde functia prin acest ordin. Nu contesta pentru ca tine la scaun, ci pentru ca ordinul este ilegal", a dezvaluit deputatul PDL, care a adaugat ca va discuta cu colegii avocati pentru a-i asigura directorului asistenta juridica gratuita.

In ce o priveste pe Ecaterina Andronescu, Mihail Boldea a spus ca, daca nu va demisiona, va fi indepartata din functia de ministru.

De aceeasi parere este si colegul sau, Mircea Toader. "La o zi dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea educatiei nationale, Ecaterina Andronescu si-a permis sa dea un ordin care supercentralizeaza decizia in invatamant, prin care directorul este numit de ministru, incalcand chiar legea actuala in vigoare, dupa care directorii sunt numiti de catre inspectoratele scolare judetene. Ordinul este complet in afara spiritului gandit la Guvern si in coalitie", a declarat, joi, Mircea Toader, in cadrul unei conferinte de presa.

Toader intentioneaza sa-i ceara premierului Boc revocarea din functie a lui Andronescu, invocand faptul ca aceasta s-ar fi opus sistematic reformarii sistemului si a emis un ordin, la o zi dupa asumarea raspunderii pe Legea educatiei, ce contravine flagrant prevederilor acesteia.

Liderul de grup al deputatilor PDL a prezentat presei un document despre care a spus ca este ordinul contestat.

La articolul 1 al Ordinului ministrului educatiei se stipuleaza ca "detasarea in interesul invatamantului pentru functiile de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizeaza prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii, la propunerea consiliului de administratie al inspectoratului scolar".

De asemenea, articolul 3 prevede incetarea tuturor detasarilor in functia de director pentru anul scolar 2009-2010 dispuse de catre inspectorii scolari. "Se abroga prevederile legale care abilitau inspectorii scolari generali de a face detasari in interesul invatamantului pentru functiile de conducere sau de indrumare si control", se mai arata in alineatul 2 al articolului 3 din ordinul invocat.

Ce explicatii are Andronescu?

Ministerul Educatiei si reprezentantii cadrelor didactice explica diferit o decizie ministeriala prin care directorii si inspectorii scolari nu pot fi numiti decat prin ordin de ministru, instiutia spunand ca vrea sa indrepte neregulile, in vreme ce sindicatele denunta politizarea scolii.

"Incepand de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, inceteaza toate detasarile in interesul invatamantului pentru functiile de conducere in unitatile de invatamant preuniversitar de stat, si pentru functiile de indrumare si control din inspectoratele scolare dispuse pentru anul 2009-2010 prin decizie a inspectorului scolar general. Pe aceeasi data se abroga si prevederile legale care abilitau inspectorii scolari generali de a face detasari in interesul invatamantului pentru functiile de conducere, de indrumare si control", se arata in ordinul semnat, miercuri, de ministrul Ecaterina Andronescu.

Odata cu incetarea detasarilor, numirile pe aceste posturi se vor face, ca si pentru celelalte ocupate prin concurs, prin ordin de ministru. Mai mult, in termen de 48 de ore inspectoratele scolare trebuie sa trimita la minister lista cu numele inspectorilor si directorilor scolari numiti prin detasare si cv-urile acestora.

"Am luat aceasta decizie pentru ca am primit numeroase sesizari din teritoriu ca directorii si inspectorii scolari care au fost numiti prin delegatie nu isi indeplinesc bine cerintele postului, motiv pentru care am decis sa cerem cv-urile lor sa vedem daca totul este ok. Dupa ce vom verifica asta vom putea si anunta daca este cazul sa fie schimbati sau nu", a explicat secretarul de stat pe invatamant preuniversitar, Doina Pana.

Explicatia sindicalistilor care au semnalat aceasta problema este, insa, alta. Ei spun ca miza acestui ordin este de natura politica, ministrul dorind sa aiba control total asupra functiilor de conducere din scoli si inspectorate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.