Mai multi parlamentari ai PSD au parasit sala de plen in timpul discursului primului ministru Emil Boc. In ceea ce ii priveste pe liberali, acestia nu au participat deloc la sedinta si au ramas pe dinafara pentru a pregati motiunea de cenzura impotriva asumarii raspunderii.
In jur de 20 de parlamentari PSD au ales sa nu participe la prima sedinta de plen comuna, printre acestia aflandu-se Lia Olguta Vasilescu, Georgian Pop, Eugen Nicolicea, Oana Mizil, Cristian Dumitrescu, Aura Vasile. Deputatul PSD Matei Bratianu, fost sindicalist, a spus ca va merge in fata Parlamentului, alaturi de protestatari. El a mai sustinut ca acei colegi de la PSD care raman in sala dau practic un vot pentru legile pentru care Guvernul cere increderea Parlamentului.

Fiecare parlamentar PSD va decide daca ramane in sala la sedinta asumarii, au decis marti liderii PSD, impreuna cu grupurile parlamentare. Aceeasi libertate de a ramane sau de a pleca o vor avea presedintii si la sedinta in care va veni presedintele Traian Basescu.

Jocul lui Basescu

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca asumarea raspunderii este un joc al presedintelui pentru ca PSD sa iasa de la guvernare si ca social-democratii nu s-au opus procedurii initiate de Emil Boc si "dictate" de presedinte pentru pentru a nu provoca o criza politica.

Presedintele PSD a spus, la finalul unei sedinte cu grupurile parlamentare ce a avut loc inaintea inceperii plenului, ca parlamentarii partidului pe care il conduce au sustinut "unanim" ca masura angajarii raspunderii Guvernului pe legile educatiei, salarizarii si a celei prin care se restructureaza agentiile guvernamentale este "un gest nechibzuit, dictat in mod evident de Traian Basescu". "Nu este decizia primului-ministru, ci este parte dintr-un joc deliberat al lui Traian Basescu care doreste sa provoace PSD pentru a iesi de la guvernare. Asistam la derularea planului B al lui Traian Basescu, care initial a crezut ca o cooptare a PSD la guvernare echivaleaza cu un nou mandat pentru domnia sa. In acest moment este clar, planul este schimbat si se incearca provocarea partidului nostru pentru a putea sa determine o schimbare de Guvern, inclusiv schimbarea actualului prim-ministru", a sustinut Mircea Geoana.

Boc: Guvernul vine cu trei proiecte majore

Premierul Emil Boc a declarat, in deschiderea primei sedinte a Parlamentului in care isi asuma raspunderea, ca Legea educatiei nationale este o aplicare a ceea ce partidele politice parlamentare, dar si sindicatele au convenit in 2008 pentru reformarea sistemului educational.

"Acum nu mai putem amana, acum este timpul faptelor. De aceea Guvernul pe care il reprezint nu mai vorbeste de lucruri abstracte, nu vine in fata Parlamentului sa faca declaratii de intentii, vine in fata dumneavoastra cu trei proiecte majore si pentru care va cerem astazi increderea", a spus premierul.

Emil Boc a amintit, la inceputul discursului sau, ca Guvernul PSD-PDL a fost format in baza Parteneriatului pentru Romania si ca cele doua partide componente si-au asumat cel putin doua obiective fundamentale - depasirea efectelor crizei economice cu consecinte cat mai putin grave pentru populatie si adoptarea legilor de reforma, transmite NewsIn.

Boc a spus ca la baza proiectului de lege a educatiei stau Pactul pentru educatiei si Strategia nationala.

"Programul de guvernare se subsumeaza si include Pactul pentru educatie, iar Legea educatiei nationale cu care venim in fata dumneavoastra este o aplicare a ceea ce am decis, am convenit, a ceea ce noi, partidele politice parlamentare, dar si organizatii sindicale si ONG-uri am cazut de acord in 2008 pentru reformarea sistemului educational", a spus premierul.

UDMR isi da semnatura pe motiunea de cenzura

Liderul UDMR Marko Bela a anuntat ca Uniunea va raspunde la solicitarea PNL si va semna o motiune de cenzura doar numai pentru Legea salarizarii unitare, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.