Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat vineri, la Sf. Gheorghe, referitor la propunerea PCM Covasna privind arborarea drapelului secuiesc in Parlament, ca fiecare are dreptul sa-si exprime liber solicitarile, dar asta nu inseamna ca i se si vor indeplini.
Suntem o tara cu 23 de milioane de oameni, foarte democratica, in care fiecare cetatean are dreptul sa se exprime si sa ceara ce vrea, problema este daca i se va da. In Parlamentul Romaniei sunt arborate doua drapele - al Romaniei si al UE si in fata Parlamentului desigur si drapelul NATO. Asa este si asa va ramane”, a declarat vineri, la Sfantu-Gheorghe, Vasile Blaga, transmite corespondentul NewsIn.

Secretarul general al democrat-liberalilor a explicat ca Romania este stat national unitar, asa cum prevede si Constitutia tarii, iar in aceasta Romanie stat national unitar in Parlament se arboreaza drapelul Romaniei. Totodata, Blaga spune ca atunci cand se fac astfel de „propuneri sensibile” trebuie luate in considerare si drepturile pe care le au romanii in patria mama.

In contextul unei intrebari legate de faptul ca aceste steaguri sunt arborate deja la autoritatile locale, Blaga a spus ca in Brasov este arborat drapelul Brasovului, in Oradea al Oradei, iar in Sfantu-Gheorghe cel din Sfantu-Gheorghe sau Miercurea Ciuc.

Potrivit aceleiasi surse, minoritatea maghiara din tara, ca si celelalte minoritati de altfel, are aceleasi drepturi ca si majoritatea romaneasca, nu are mai putine drepturi. (Marko Bela: Trebuie sa modificam constitutia Romaniei pentru a infaptui autonomia)

Cred ca au toate drepturile si se pot exprima politic si cum doresc, exact ca si majoritatea romaneasca din Romania. Nu cred ca au drepturi mai putine, dar pe de alta parte eu stiu de drepturile comunitatii romanesti din Ungaria, iar din acest punct de vedere Romania este in fata”, a mai spus Blaga.

Ungurii insista sa aiba steag propriu in Parlament

Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, intentioneaza ca, in cursul saptamanii viitoare, sa discute cu parlamentarii UDMR pentru a sprijini ideea amplasarii steagului secuiesc in Parlament si in toate institutiile unde secuimea este reprezentanta. (Ungurii au proclamat autonomia Tinutului Secuiesc)

Acolo unde secuii sunt reprezentati, in Parlament si peste tot unde avem reprezentanti, sa fie steagul secuiesc. Asa ma gandesc, ca daca suntem respectati, atunci din respect sa puna acest steag. Nu incalcam nicio lege, ar fi un prim pas spre o discutie cinstita despre autonomie cu Guvernul”, a declarat presedintele PCM Covasna.

Steagul secuiesc contureaza luna si soarele aurii pe un fond albastru deschis si se gaseste amplasat in sala de sedinte a CL Sf.Gheorghe sau pe fatada Primariei, precum si la alte primarii din judetul Covasna. (click aici pentru a vedea steagul secuiesc)

Prefectul Codrin Munteanu a solicitat recent indepartarea acestui steag de pe fatada Primariei, din considerentul ca se incalca legea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.