Aleşii locali care au participat la Marea Adunare din Secuime organizată de UDMR, la Miercurea Ciuc, au votat pentru proclamarea autonomiei Ţinutului Secuiesc si pentru declararea limbii maghiare ca limba oficiala.
"Pe parcursul ultimelor doua decenii, secuimea si-a exprimat, printr-o varietate de mijloace pasnice, democratice si legale, dorinta ferma de realizare pe cai legale a autonomiei teritoriale, de garantare a statutului specific al regiunii. Noi, alesii locali ai Tinutului Secuiesc, desemnati de comunitatile noastre, in calitate de primari, viceprimari si consilieri locali, declaram si pe aceasta cale ca singura garantie reala a viitorului regiunii si comunitatii noastre o poate reprezenta doar autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc", se arata in memorandumul adoptat vineri.

In ceea ce priveste proclamatia pentru Tinutul Secuiesc, solicitarile alesilor se refera la declararea limbii maghiare ca limba oficiala regionala, respectarea prevederilor cuprinse in conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, care interzice modificarea artificiala a procentelor privind componenta etnica a unei regiuni locuite in majoritate de o minoritate nationala.

Acest document se intinde pe noua pagini si face o descriere a Tinutului Secuiesc si a pasilor pe care UDMR i-a facut pentru a obtine autonomia acestuia, vorbeste despre limitele folosirii limbii materne ca limba oficiala si sustine ca amanarea procesului de descentralizare este echivalenta cu continuarea aplicarii conceptului de stat central national.

Totodata, memorandumul mai prezinta aspecte privind intarzierea retrocedarilor imobilelor confiscate abuziv, lipsa universitatii de stat in limba maghiara si pericolul modificarii artificiale a procentelor etnice, prezentand ca solutie legislativa a acestor probleme autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Marko: Acum e timpul nostru

"Ne-am intalnit astazi lideri responsabili si trebuie sa traim cu aceasta responsabilitate, ca hotararile de astazi trebuie sa le ducem mai departe cu raspundere, impreuna. Hotarele administrative ale Tinutului Secuiesc vor deveni, la un moment dat, certitudine. Autonomia este instrumentul cel mai important, sa vedem telurile indeplinite si telul este sa avem viitorul asigurat si, pe termen lung, sa aiba cadru juridic pentru un trai mai bun si pentru asta e nevoie de autonomie", a afirmat Marko Bela, transmite corespondentul NewsIn.

Liderul Unional a subliniat ca ani de zile secuimea a fost reprimata, de aceea au nevoie de autonomie si de posibilitatea de a decide ce se intampla cu fondurile in aceasta zona. Marko Bela a mai spus ca Tinutul Secuiesc nu trebuie doar sa-si pastreze identitatea, ci si sa o extinda in secolul XXI, sa pastreze traditia, dar si sa modernizeze acest pamant. Totodata, presedintele UDMR a mai spus ca nu accepta "coroborarea autonomiei locale cu cea teritoriala" si ca in Tinutul Secuiesc este nevoie de autonomie teritoriala, avand in vedere ca este o zona specifica, cu o identitate specifica, motiv pentru care si autonomia de aici trebuie sa aiba trasaturi specifice.

In continuare, Marko Bela a afirmat ca, daca luam in considerare ca aproape 7% din acest stat este format din maghiari, atunci se poate spune, dupa principiile functionarii unei societati cu raspundere, ca aproape 7% sunt proprietari.

"In Ardeal traiesc cam 25% maghiari, ceea ce inseamna ca 25% noi suntem proprietari, nici trecut, nici viitor nu trebuie legat de acest fapt si daca Ardealul ar deveni regiune autonoma si acolo, in institutiile ardelene, asa ar trebui interpretat, ca suntem 25% proprietari. In Tinutul Secuiesc, 80% suntem proprietari si asa trebuie abordat acest lucru. Acest drept de proprietate trebuie sa se gaseasca la toate nivelele si in toate institutiile. Poate unii se simt ofensati de aceasta abordare, dar aceasta tara este proprietate comuna, aceasta zona este proprietate comuna", a explicat Marko Bela.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.