Liderul maghiar, Marko Bela, se arata surprins de reactiile "dure" are partidelor romanesti legate de manifestarile din Tinutul Secuiesc, acesta fiind de parere ca "nu s-a intamplat nimic iesit din comun", ba mai mult, udemeristul militeaza acum pentru schimbarea Constitutiei Romaniei.
Marko a declarat ca inainte de a critica, pliticienii romani trebuie sa faca distinctie intre cele doua manifestari ale ungurilor, cea de la Miercurea-Ciuc si cea de la Odorheiu Secuiesc. Potrivit udemeristului, diferenta intre cele doua manifestari este ca una are natura politica, pe cand cealalta are natura civica, desi ambele sustineau acelasi lucru: proclamarea autonomiei teritoriale. Cu toate astea, Marko se declara indignat de indrazneala romanilor de a cere pedepsirea manifestantilor.

Autonomia este importanta pentru intreaga tara, iar participantii la manifestarea de la Miercurea-Ciuc sunt contienti ca acest obiectiv poate fi realizat prin dialog, prin colaborarea cu partidele romanesti, prin modificarea legilor si a Constitutiei, documentele adoptate la Miercurea Ciuc confirmand tocmai aceasta intentie. In schimb, reuniunea de la Odorheiu Secuiesc a fost o actiune a unei organizatii civile, fara raspundere politica, de aceea atacurile impotriva acestei manifestari sunt de neinteles, deoarece organizatiile civile au libertatea de a-si exprima opiniile”, a declarat Marko Bela.

Solutia1: schimbarea guvernului

Presedintele UDMR considera ca dupa alegerile prezidentiale ar fi nevoie de un nou govern, deoarece actualul nu indeplinit angajamentele, nu a reusit sa raspunda la provocarile crizei. - Marko Bela sugereaza chiar si infaptuirea unei noi coalitii de guvernare, insa ezita sa specifice intre ce partide

Solutia 2: "disparitia" romanilor de la conducerea institutiilor Tinutului Secuiesc

Candidatul la prezidentiale din partea Uniunii ii cere din nou premierului Boc demiterea prefectului de Harghita, Constantin Strujan, pentru “declaratii jignitoare facute la adresa comunitatii maghiare” in timpul conflictelor maghiaro-rome. “Declaratiile de presa ale prefectului de Harghita despre comunitatea maghiara sunt jignitoare si rauvoitoare, ele nici nu pot avea alte urmari decat noi conflicte etnice. De aceea Va intreb, domnule prim-ministru, cat mai avem de asteptat sa-l demiteti pe Constantin Strujan?”, transmite Kelemen Hunor.

Mentionam ca prefectul de Harghita, Constantin Strujan, a fost premiat cu “Premiul de excelenta pentru activitatea Prefecturilor”, la Gala “Premiile de excelenta Administratie.ro” din 2007.

Solutia 3: invatamant in limba maghiara

Marko Bela a precizat ca prioritatea Uniunii o constituie prevederile legate de invatamantul in limba materna. “Invatamantul are o importanta majora pentru intreaga societate romaneasca, el este important, totodata, si pentru maghiarime, pentru UDMR, deoarece constituie principalul instrument pentru pastrarea si dezvoltarea identitatii noastre nationale. In actuala forma, din punctul de vedere al minoritatilor, proiectul legii educatiei nu este satisfacator, de aceea UDMR va prezenta amendamentele sale, la fel ca si pentru celelalte doua proiecte, iar decizia finala privind sprijinirea eventuala a unei motiuni de cenzura se va lua in functie de forma finala a proiectelor”, a declarat Marko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.