Deputatii PDL Sulfina Barbu si Gelu Visan acuza PSD, PNL si UDMR ca s-au opus eliminarii pensiilor speciale pentru parlamentari, proiect ce a primit, miercuri, raport de respingere din partea Comisiei de statut.
Sulfina Barbu a anuntat ca reprezentantii celorlalte grupuri parlamentare din Comisia de statut au dat un raport de respingere pentru proiectul de lege initiat de deputatii democrat-liberali prin care Statutul deputatilor si senatorilor era amendat in sensul eliminarii pensiilor speciale pentru parlamentari si integrarea lor in sistemul public de pensii asa cum este el reglementat prin Legea 19/2000.

"Timp de opt luni, dezbaterea proiectului a fost tergiversata in Comisie, iar apoi parlamentarii PSD, PNL si UDMR au votat pentru respingerea acestui proiect (...) Cand discutam de reforma societatii romanesti, Parlamentul Romaniei reprezinta, din pacate, o frana. Inchipuiti-va ce s-ar fi intamplat daca Legea unica de salarizare ar fi fost dezbatuta in Parlament. Ar fi durat luni de zile si, cel mai probabil, ar fi fost respinsa", a declarat Barbu, intr-o conferinta de presa desfasurata joi.

Sulfina Barbu a sustinut ca acest exemplu constituie o justificare a oportunitatii asumarii raspunderii de catre Guvern pe proiectele de lege care vizeaza o reforma profunda, structurala a Romaniei. "Probabil ca legea de unificare a sistemului de pensii va face obiectul unei asumari a raspunderii in cadrul sesiunii urmatoare", a spus Barbu.

Un alt deputat PDL, Gelu Visan, membru in Comisia de statut, a afirmat ca reprezentantii PSD, PNLsi UDMR au blocat sistematic proiectul absentand, astfel ca membrii Comisiei au dus la bun sfarsit doar 10 sedinte din cele peste 20 cate ar fi trebuit sa aiba loc.

"Parlamentarii PSD, PNL si UDMR stateau jumatate de sedinta si apoi plecau cand ajungeam cu ordinea de zi la acest proiect (...) Cat n-a fost presa prezenta, spuneau ca li se face o nedreptate parlamentarilor. Eu cred ca li se face o nedreptate parlamentarilor pentru ca 80% dintre ei sunt la primul mandat si nu doresc sa fie acuzati de o lege pe care au facut-o vechii parlamentari", a declarat Visan.

El a sustinut ca activitatea Comisiei a fost tergiversata si prin prelungirea, timp de doua luni, a discutiilor privind Regulamentul Comisiei, desi aceasta avea un regulament de functionare inca de pe vremea cand era doar comisie speciala, nu una permanenta. "Cu prea mare lucru, comisia nu s-a ocupat. S-a baut Coca-Cola, s-au baut cafele si si se discuta cum sa ramanem cu pensiile la fel", a declarat Visan, adaugand ca activitatea Comisiei a fost legata si de solutionarea cererilor pentru acordarea de pensii speciale si indemnizatii compensatorii.

Parlamentarii PDL au redepus, pe 23 februarie, proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, initiativa legislativa fiind sustinuta de 102 deputati.

In momentul de fata, Legea 96/2006 stabileste cuatumul pensiei la nivelul de 80% din indemnizatie, in cazul celor care au detinut cel putin trei mandate. In situatia in care alesii au obtinut doar unul sau doua mandate, cuantumul pensiei scade cu 40%, respectiv 20%, iar in cazul mandatelor incomplete suma se diminueaza sau se majoreaza proportional. Totodata, pensiile se actualizeaza in maximul 6 luni de fiecare data cand indemnizatiile senatorilor si deputatilor se modifica.

PSD asteapta alt proiect inainte de a-l elimina pe acesta

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, vicepresedinte al Comisiei de statut, a declarat pentru NewsIn ca, propunerea PDL de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari a fost respinsa pentru ca Guvernul pregateste o noua lege privind pensiile si care ar putea rezolva problema.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, vicepresedinte al Comisiei de statut, a declarat ca initial a fost propusa amanarea discutiilor pe pensiile speciale ale parlamentarilor in asteptarea unui act normativ emis de Guvern privind pensionarea unitara. El a explicat ca membrii PD-L nu au fost de acord cu aceasta propunere, asa ca "singura solutie" a fost respingerea propunerii legislative a PD-L. "Cei de la PD-L nu au fost de acord cu Guvernul", a interpretat Nicolicea.

Eugen Nicolicea sustine ca nu este impotriva desfiintarii pensiilor speciale pentru parlamentari, in contextul in care acestia ar primi sporuri de vechime si alte sporuri pe care, in momentul de fata, nu le primesc. " Nu ar mai fi nevoie de aceste pensii, daca am fi macar in randul lumii", a conchis Eugen Nicolicea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.