Potrivit ultimelor zvonuri politice, in PSD se pregateste master-planul alegerilor prezidentiale - scoaterea lui Mircea Geoana de pe lista candidatilor si inlocuirea sa cu Sorin Oprescu.
Potrivit unor informatii obtinute de Inpolitics, un grup restrins de lideri ai PSD, cu Viorel Hrebenciuc in frunte, s-au reunit intr-o sedinta de taina, luni seara, cu un unic subiect pe agenda discutiei: propunerea de retragere din cursa prezidentiala a lui Mircea Geoana, la congresul din ultima decada a lunii, si acordarea sprijinului politic al PSD pentru candidatura lui Sorin Oprescu.

Aceasta veste nu vine ca un soc fiindca era clar de ceva vreme ca liderul pesedist nu prea are sanse reale in lupta cu Basescu pentru Cotroceni.

Decizia liderilor PSD este motivata in primul rand de sondajele de opinie care arata o scadere a lui Mircea Geoana in intentia de vot a electoratului (aproximativ 20% - n. red).

Desi la inceputul lunii august, Hrebenciuc se lauda ca Mircea Geoana se bucura de 28 de procente la prezidentiale, se pare ca liderul PSD s-a razgandit si si-a dat seama ca adevaratele statistici arata cu totul altceva.

Oprescu, direct in turul doi


Motivul pentru care PSD il va sustine pe independentul Oprescu este ca acesta se situeaza imediat dupa Traian Basescu in topul prezidentialilor - avand un procent de 22% din intentia de vot - dupa cum aratau ultimele sondaje de opinie.

Astfel, cu un sprijin politic puternic, Sorin Oprescu are toate sansele sa il invinga pe actualul sef de stat in competitia pentru Cotroceni.

De asemenea, la inceputul lunii august, analistul politic Bogdan Teodorescu declara in interviul sau pentru 9AM ca Sorin Oprescu ar fi cel mai puternic oponent al actualului presedinte daca ar avea sprijinul unui partid politic.

"Oprescu va candida la presedintie numai daca va fi un context social favorabil. Lucrul acesta inseamna clar ca el are nevoie de ceva mai mult decat de statutul de independent, are nevoie de sprijinul unui partid. Probabil ca la un moment dat s-a discutat sau se va discuta ca unul dintre cei doi candidati: Geoana sau Antonescu sa se retraga si partidul sa il sustina pe Oprescu", declara Teodorescu pentru 9AM.

Confirmarea vine de la Oprescu


Confirmarea acestui zvon vine tocmai de la Sorin Oprescu care a declarat ca isi va anunta candidatura la sfarsitul acestei luni, in functie de context. Adica, acesta asteapta inlaturarea lui Mircea Geoana pentru a-i putea lua locul.

"Vreau sa ma pronunt in cunostinta de cauza (in privinta candidaturii la prezidentiale - n.red.). Ma refer la gradul de acceptabilitate al oamenilor si la responsabilitatea pe care o incumba acest gest. Toata lumea a incercat intr-o forma sau alta sa grabeasca o hotarare... Nu, domnule. O fac exact in momentul cand am toate elementele pe care mi le-am propus, tocmai pentru ca este o chestiune de viata si nu este o chestiune de aventura, ca sa ne aflam in treaba", a declarat Oprescu.

Cititi si: Vesti bune pentru Oprescu: Partidele vor putea sustine independenti la prezidentiale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.