Reprezentantii partidelor romanesti se declara indignati de rezultatele adunarii secuilor de la sfarsitul saptamanii trecute si cer urmarirea penala a participantilor pentru grave incalcari ale legii si constitutiei romanesti.
Presedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, considera ca ar trebui sa inceapa urmarirea penala pentru toti cei care au participat si votat acele proiecte de la adunarile amintite, pentru ca ce s-a discutat acolo ignora prevederile Constitutiei. "Isi bat joc de actul fundamental al tarii, ar trebui pusi odata pentru totdeauna la punct, sa inceapa urmarirea penala a celor care fac acte impotriva Constitutiei Romaniei. Organele competente ar trebui sa inceapa urmarirea penala”, a declarat Grama, citat de NewsIn. Deputatul a spus ca va discuta si cu colegii sai din Parlament pentru a decide asupra acestei probleme.

Si candidatul la prezidentiale din partea PNL Crin Antonescu s-a aratat extrem de suparat de actiunile ungurilor si cere Guvernului sanctionarea celor care au participat la adunare. “PNL solicita tuturor institutiilor statului si in primul rand Parchetului General sa declanseze toate procedurile legale, de cercetare si sanctionare a participantilor de la aceasta reuniune de la Odorheiul Secuiesc, organizata de Consiliul National Secuiesc, privitoare la ceea ce noi credem ca sunt incalcari ale legii, ale unor prevederi constitutionale, inacceptabile si care trebuie tratate cu toata fermitatea pe care legea o prevede”, a transmis liderul liberal.

Antonescu declara ca desi PNL a fost mereu un sustinator al drepturilor minoritatilor, nu poate tolera astfel de comportamente extremiste.
Acesta multumeste UDMR-ului ca a fost rezervat in privinta participarii. Dar probabil liderul PNL nu a aflat despre discursul presedintelui maghiar Marko Bela care a luat cuvantul la Adunare si a cerut autonomia.


Consecinta adunarii: Reactivarea lui Vadim


Presedintele PDL Sfantu-Gheorghe, Dan Manolachescu a declarat ca, in opinia sa, liderii maghiarilor s-au intalnit sa discute despre chestiuni care deja exista, amintind despre autonomiile culturala si administrativa, sau insemnele si imnul secuilor.

Eu cred ca liderii maghiarilor s-au intalnit ca sa discute despre ceva ce deja exista, atat autonomia culturala, cat si autonomia administrativa. S-au intalnit sa discute despre insemnele care sunt demult arborate in Sfantu-Gheorghe sau Miercurea-Ciuc, despre imnul secuiesc care demult se canta in zona. Ceea ce au reusit cu prisosinta a fost sa-l reactiveze pe Corneliu Vadim Tudor si o anumita mentalitate politico-xenofoba de care speram ca am scapat”, a spus Manolachescu. [PRM organizeaza referendum national pe autonomia Tinutului Secuiesc in ziua alegerilor]

Cei aproximativ 800 de alesi locali care au participat la Marea Adunare a Alesilor Locali din Secuime organizata de UDMR vineri, 4 septembrie, la Miercurea Ciuc, au adoptat o proclamatie pentru Tinutul Secuiesc si un memorandum pentru statutul special de administratie publica si dezvoltare a Tinutului Secuiesc prin care reiau si subliniaza necesitatea autonomiei teritoriale. [Ungurii au proclamat autonomia Tinutului Secuiesc]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.