Fostul consilier din Ministerul Afacerilor Externe, Gabriel Arteni, ar fi fost recompensat cu bani de Securitate pentru informatiile furnizate cu privire la cetatenii romani aflati in strainatate, cu care interctiona in interes de serviciu, potrivit actiunii CNSAS depusa in instanta.
"Rog aprobati suma de 58 de lei din fondul C.I.S. pentru cheltuieli I.D.E.B. sursa <<Alexandru>> (...) Rog sa aprobati suma de 300 de lei pentru recompensa sursa <<Alexandru>> (...) Rog sa aprobati suma de 160 de lei din fondul C.I.S. pentru recompensa sursa <<Alexandru>>", se arata in insemnarile ofiterilor fostei Securitati, citate in actiunea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). "Este evident ca activitatea domnului Arteni a fost apreciata pozitiv de catre ofiteri, fiind recomensat baneste", precizeaza CNSAS in actiunea in care a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al Securitatii pentru fostul consilier din Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Gabriel Arteni, potrivit NewsIn.

De asemenea, arata CNSAS, Gabriel Arteni ar fi beneficiat de mai multe ori de avizari pozitive a cererilor de plecare in strainatate in toate tarile, din partea organelor de Securitate, deoarece "a dovedit corectitudine si a rezolvat toate sarcinile care i-au fost incredintate".
Gabriel Arteni ar fi fost recrutat "pentru supravegherea informativa a unor (...) cetateni romani aflati in strainatate, cu care intra in contact pe linie de serviciu", primind numele conspirativ "Alexandru", se arata actiunea CNSAS.

Astfel, referitor la o persoana, "sotia patronului firmei Marxim Poirier", Arteni ar fi afirmat ca aceasta "a facut tot ce este posibil pentru a fi remarcata si considerata <<populara>>. Am asistat la o gama variata a reprezentatiei, de la <<patriotism romanesc>>, cand a cautat sa convinga asistenta ca masinile Dacia sunt unele dintre cele mai bune masini care rezista si la hartoapele existente in Romania si ar fi si mai bune daca s-ar gasi si benzina, pana la <<grandomania>> marii doamne careia nu-i pasa ca i-a fost confiscata o vie imensa si o vila superba langa aeroportul din Craiova".

Gabriel Arteni ar fi dat informatii despre un electrician, in cadrul unei delegatii romane la Targul International Teheran. "In ziua plecarii nu s-a prezentat la aeroport din motive pecare nu le cunosc, au existat niste aspecte care, din pacate, nu au fost sesizate la timp, cum ar fi lipsa de cumparaturi la Teheran in afara unui lant de aur, convingerea unor colegi de a le transforma dolarii in riali, deci achizitia suspecta in dolari, neprezentarea la hotel la ora 12.00 pentru a-si lua bagajul din camera", ar fi informat Arteni.

Gabriel Arteni ar fi informat si despre un director comercial. "Ceea ce m-a surprins in mod neplacut la sfarsitul intalnirii a fost declaratia domnului H. ca sunt multi francezi care <<sufera>> alaturi de Romania in aceste momente grele de criza, impartasindu-mi <<impresii>> de la ultima sa vizita in Romania din decembrie 1981 cand a vazut cozi interminabile la produse alimentare. Domnul H. mi-a aratat ca sunt multi francezi care nu stiu ce inseamna lipsa de alimente".

Reprezentantii CNSAS mai arata, in actiune, ca "nu se poate retine ca furnizarea unor informatii de asemenea natura nu a fost facuta constient, avand reprezentarea clara a faptului ca relatari ca cele prezentate anterior nu ramaneau fara urmari", subliniind faptul ca informatiile furnizate au ingradit dreptul la libertatea de exprimare si libertatea opiniilor , dreptul la viata privata si dreptul la libera circulatie.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al Securitatii pentru fostul consilier din Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Gabriel Arteni, dupa ce, in 2007, Ministerul Economiei si Finantelor a cerut CNSAS sa-l verifice pe Arteni.

Mai exact, Ministerul Economiei si Comertului a cerut CNSAS, in 2007, verificarea sub aspectul posibilei calitati de agent/lucrator sau colaborator al Securitatii a lui Gabriel Arteni, consilier economic la Bruxelles la acel moment.
Procesul va incepe in data de 29 ianuarie 2010 la Curtea de Apel Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.