Dupa o zi intreaga de dispute intre PSD si PDL, in care Mircea Geoana a parasit sedinta BP, iar premierul a insistat pe asumarea raspunderii, democrat liberalii constata ca aceasta Coalitie nu mai merge si iau in considerare formarea unui nou guvern.
Liderul grupului democrat-liberal din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a afirmat ieri ca, la nivelul Parlamentului, coalitia PSD - PDL nu mai functioneaza si ca ruperea ei inainte de alegerile prezidentiale este posibila, transmtie NewsIn.

Problemele Coalititi PSD-PDL

  • Udrea - marul discordiei
"Astazi a avut loc sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, prima de dupa vacanta parlamentara, si am constatat ceea ce banuiam: ca nu mai exista niciun fel de coalitie la nivel parlamentar. Este o disputa politica girata si guvernata de PSD care, impreuna cu PNL, respinge orice propunem noi. Nu s-a respectat o cutuma si prevedere regulamentara in care Biroul Permanent al Camerei nu are rol de analiza, ci numai de dispecerat si de distribuire. O solicitare a grupului nostru catre Comisia Juridica pentru a verifica si analiza comportamentul celor patru deputati din Comisia Udrea care s-au antepronuntat s-a transformat intr-o respingere prin vot. In afara de PDL, celelalte partide au votat impotriva, deci iarasi singuri impotriva tuturor", a afirmat Toader.

"Cei 322 s-au micsorat, dar s-au coalizat in aceeasi structura. Atunci cand a fost cazul, la solicitarea celor patru deputati din Comisie, sa fie anchetata Elena Udrea in cadrul comisiei, cu fervoare si cu spirit stabilit de aceasta noua coalitie din Parlament (PSD-PNL), a trimis-o la Comisia Juridica. Dupa parerea mea, coalitia nu mai functioneaza astazi. Pentru mine, la nivelul Parlamentului, ea este rupta", a adaugat democrat-liberalul.

Intrebat daca este posibil ca parteneriatul PSD-PDL sa se incheie inainte de alegerile prezidentiale, Toader a raspuns: "E posibil orice acum, dupa momentele actuale".

  • Asumarea raspunderii

Deputatul PDL Cristian Boureanu a declarat ca PSD ar trebui sa-si asume reponsabilitatile pentru masurile anticriza si ca este inadmisibil ca Mircea Geoana sa "planga ca o baba pe la toate colturile" ca nu e de acord cu diferite masuri, in loc sa fie solidar cu ministrii sai.

"Eu mi-as dori ca PSD sa-si asume guvernarea si sa-si asume responsabilitatile, si momentele grele, si necesitatea unor masuri de reforma, si necesitatea unor masuri mai grele generate de criza, astfel incat aceasta tara sa beneficieze pe cat se poate de posibilitatea unor schimbari efectuate in timpul crizei. (...). O mare parte a celor din PSD nu sunt dispusi sa-si asume acest lucru si principala responsabilitate o poarta presedintele partidului, Mircea Geoana. Este inadmisibil sa-ti trimiti partidul la guvernare, sa-ti trimiti ministri in guvern, sa semnezi un protocol de gvernare, dupa care altceva sa nu faci decat sa te plangi ca o baba pe la toate colturile ca tu nu esti de acord cu asta, ca tu nu esti de acord cu cealalta. Esti presedintele partidului si, din punctul meu de vedere, cel putin la fel de solidar cu guvernul asa cum este fiecare din ministrii pe care i-ai trimis acolo", a spus Boureanu.

El a adaugat ca, daca este nemultumit de guvernare, liderul PSD are doua posibilitati: sa iasa de la guvernare sau sa renunte la sefia partidului.

Iliescu si Nastase il controleaza pe Geoana


Potrivit unor surse din PSD citate de NewsIn, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Ion Iliescu si ministrii partidului au avut in cursul acestei dimineti o intalnire la partid, iar liderul PSD a fost mandatat sa faca "un apel la calm si responsabilitate".

Potrivit surselor citate, subiectul Legilor educatiei a fost abordat si in discutia de luni din BPN al partidului. Ion Iliescu si Adrian Nastase ar fi cerut ca PSD sa insiste ca legile sa nu fie adoptate prin asumare, ci sa treaca prin Parlament. "Dle Iliescu, nu putem sa venim si sa cerem acest lucru, sa spunem ca nu mai suntem de acord, cand cei de la PDL au zis la coalitie ca vor accepta Codul Andronescu", a afirmat, potrivit unor participanti la discutie, Viorel Hrebenciuc.

Astfel, Geoana a cerut o dezbatere "serioasa" in Parlament pe Legile educatiei si a facut catre partenerii de guvernare un apel la calm si responsabilitate.

"Am dorit sa-l intalnesc pe primul-ministru si-am facut un apel la ratiune, la responsabilitate si la evitarea escaladarii unei crize politice care ar putea conduce la o criza politica severa, cu efecte dezastruoase asupra starii economice si sociale a Romaniei. Asta ar mai lipsi acum, in plina criza economica sa avem si o criza politica”, a declarat liderul PSD, dupa intalnirea cu seful Executivului.


Un alt Guvern

Ce e cel mai rau e ca se zvoneste ca unii membri PDL se gandesc tot mai serios la varianta unui Guvern monocolor care sa organizeze alegerile prezidentiale si care sa puna in aplicare o parte din reformele preconizate de partid.

"Este posibil sa avem un nou Guvern chiar la sfarsitul saptamanii, depinde de ce vor face in continuare si pesedistii", au spus surse din PDL pentru NewsIn. Aceleasi surse din PDL sustin ca parlamentarilor partidului li s-a spus sa nu paraseasca Bucurestiul in perioada urmatoare, fiind posibila convocarea unei sedinte extraordinare pentru validarea unui nou Guvern.

"PDL este ingrijorat de faptul ca ministrii social - democrati de la Educatie si Sanatate ar fi inceput sa demita persoanele numite de noi in teritoriu. Este un lucru fara precedent ca un partid sa dea afara oamenii formatiunii politice cu care se afla la guvernare", au mai spus aceleasi surse. PSD ar fi nemultumit si de rectificarea bugetara, ei sperand in alocarea unor resurse suplimentare pentru Educatie, resurse pe care PDL nu a fost dispus sa le acorde, suspectandu-i pe social - democrati ca ar intentiona sa le directioneze cu precadere catre administratiile locale conduse de PSD.

Potrivit surselor citate, liderii PDL s-ar teme totusi ca demersul de scoatere a PSD de la guvernare ar putea provoca o reactie ostila in mass - media, fapt ce ar putea influenta rezultatele alegerilor prezidentiale. Democrat - liberalii apreciaza ca exista o ostilitate evidenta din partea trusturilor de presa, ostilitate ce le-ar putea aduce prejudicii electorale mari.

Pe langa varianta unui Guvern monocolor, in partid se discuta si despre posibilitatea formarii unui Executiv in care posturile cheie sa fie detinute de tehnocrati. "Un astfel de Guvern ar putea fi sprijinit si de UDMR sau de liberali, daca ministrii tehnocrati se bucura de aprecierea generala. De altfel, UDMR si-a declarat disponibilitatea de a intra la guvernare, iar Antonescu a spus ca PNL nu vrea sa intre la guvernare inaintea alegerilor prezidentiale, iar acest lucru nu exclude varianta unui sprijin parlamentar. Acest sprijin ar putea fi consecvent, cum ar fi din partea UDMR sau conjunctural, cu liberalii, sau poate chiar si cu pesedistii", a mentionat un democrat-liberal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.