Deputatul PDL, Sulfina Barbu, a afirmat ca noul Cod al Educatiei, elaborat la Minister, se afla in afara programului de guvernare si nu tine cont de prevederile Pactului pentru Educatiei si ca, pentru democrat-liberali, "optiunea majora o reprezinta pachetul Comisiei prezidentiale".
"Codul Educatiei pare a fi de fapt Codul pentru Andronescu. (...) Este un Cod impotriva elevilor, studentilor, parintilor si cadrelor didactice. Codul Andronescu intareste influenta politicului asupra sistemului educational, centralizeaza la minister toate deciziile si indeparteaza decizia de beneficiari", a declarat Sulfina Barbu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute joi.

PD-L sustine pachetul de legi al Educatiei elaborat de Comisia prezidentiala si acuza PSD ca, prin sprijinirea Codului Educatiei, incalca prevederile programului de guvernare in care se spune ca reforma in invatamant se va face pe baza Pactului National pentru Educatie si a strategiei de reforma elaborate de catre Comisia prezidentiala.

Sulfina Barbu a sustinut ca Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a primit din partea premierului sapte termene pentru un punct de vedere si observatii scrise la pachetul de legi al Comisiei prezidentiale si ca, in schimb, ministrul a elaborat un Cod care nu tine seama de prevederile programului de guvernare, asa cum au fost negociate initial, transmite NewsIn.

"Un ministru care nu respecta programul de guvernare, din punctul nostru de vedere, trebuie sa plece, dar aici este decizia doamnei ministru. Pentru PD-L, optiunea majora o reprezinta pachetul Comisiei prezidentiale", a mai spus Barbu.

Sulfina Barbu a afirmat ca prevederile Codului Educatiei duc la centralizarea deciziei la minister si a contestat prevederea prin care profesorii universitari raman titulari la catedra pana la implinirea varstei de 70 de ani. "Aceasta prevedere a fost respinsa recent de Senat, dar observam ca doamna ministru este foarte perseverenta. Ne punem intrebarea, avand in vedere ca doamna Andronescu este rector auto-suspendat la Politehnica Bucuresti, daca nu se gandeste la cariera domniei sale pentru perioada cand nu va mai fi ministru?", a declarat Sulfina Barbu.

PD-L solicita primului ministru asumarea raspunderii in 2 septembrie pe pachetul Comisiei prezidentiale, cu eventualele amendamente care ar putea fi adaugate in urma dezbaterii publice. De asemenea, democrat-liberalii s-au declarat deschisi la negocierea acestor prevederi cu partenerii social-democrati.

"Nu sunt negociabile obiectivele din strategia de reforma si din Pactul National de Educatie. In rest, daca sunt observatii, le vom prelua", a mai afirmat Sulfina Barbu.

Citeste si: Viitorul educatiei romanesti, pus in umbra, o data in plus, de mizele politice

Iliescu: Parlamentul sa nu isi asume raspunderea pe legile Educatiei!



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.