Majorarea salariilor in sistemul bugetar prevazuta sa intre in vigoare in luna octombrie a fost anulata in sedinta de Guvern de ieri. Rectificarea bugetara aprobata in sedinta cabinetului aduce mari surprize.

Intrarile neasteptate de o lista a "premiantilor" sunt Presedintia Romaniei, care primeste 50 miliarde de lei in plus, si Senatul gratulat cu 24 miliarde de lei. Marii perdanti ai rectificarii sunt, si de aceasta data, bugetarii. Cresterea salariala de 6%, care trebuia sa intre in vigoare de la 1 octombrie, a fost impinsa in 2006, la o data care va fi anuntata ulterior.

Ministerele favorizate de redistribuirea fondurilor sunt cele care desfasoara programe prevazute in planul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si a caror neindeplinire poate activa cauza de salvgardare. Ministerul de Interne primeste in plus 5.303,9 miliarde lei, Ministerul Justitiei - 2.175,7 miliarde lei si Ministerul Public - 296,4 miliarde lei. Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Stat primeste 5.030,1 miliarde lei, din care 3.600 sunt alocate pentru rezolvarea crizei medicamentelor.

Alte masuri care vizeaza protectia sociala: cresterea bugetului asigurarilor sociale de stat cu 4.302,9 miliarde lei pentru recalcularea pensiilor, suplimentarea fondului de somaj cu 1.013,3 miliarde lei, iar cu 5.603,1 miliarde lei au fost finantate fondurile necesare acoperirii salariilor personalului din invatamantul preuniversitar. Guvernul si-a suplimentat fondul de interventie aflat la dispozitia sa cu 4.000 miliarde. Au pierdut in urma rectificarii bugetare Ministerul Muncii (6.459,3 miliarde lei), Ministerul Transporturilor (6.029,8 miliarde lei), Ministerul Apararii (3.041,7 miliarde lei),Ministerul Agriculturii (1.441,3 miliarde lei) si Ministerul Integrarii (249 miliarde lei).

Rectificarea de buget prevede blocarea tuturor posturilor vacante, eliminarea primelor si bonificatiilor personalului angajat de stat, precum si inghetarea salariilor acestuia. Exceptie fac doar institutiile care desfasoara programe necesare integrarii europene. Cheltuiala cu personalul, prevazuta in bugetul general consolidat, nu trebuie sa depaseasca anul acesta 5% din PIB, in conditiile in care cresterea economica preconizata este de 6%.

Profesorii acuza: "O guvernare in deriva"

Dupa ce profesorii au obtinut, cu greu si in urma unor proteste, indexarea salariala de 6% incepand cu luna octombrie 2005, acum sunt lasati cu ochii in soare. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), in numele celor 178.000 de membri, protesteaza vehement fata de Hotararea Guvernului Romaniei de inghetare a salariilor bugetarilor.

"Guvernul Tariceanu da dovada de lipsa de consecventa in politica financiara, incalcandu-si in mod flagrant angajamentele asumate in campania electorala si, mai ales, prin programul de guvernare. O asemenea atitudine este caracteristica unei guvernari in deriva si denota dispret total fata de lege si cetateni. Vom bloca inceperea noului an scolar 2005-2006", a declarat pentru Adevarul Aurel Cornea, presedintele FSLI.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.