Inainte de a pasi pe holurile Parlamentului European, cei 35 de alesi de la Bucuresti care vor reprezenta Romania ca observatori in acest for trebuie sa treaca, timp de doua zile, printr-un program special de pregatire pe probleme specifice Uniunii. Numai ca ieri, in prima parte a cursului, senatorii si deputatii autohtoni nu prea s-au inghesuit sa vina la prelegerile tinute de englezul Cristopher Beazley, membru in grupul Popularilor Europeni, si de fostul europarlamentar francez Alain Barrau.

Nume importante din Legislativul de pe malurile Dambovitei - printre care pesedistii Vasile Dancu, Mircea Ioan Pascu, Radu Podgoreanu si Serban Nicolae, peremistii Daniela Buruiana Aprodu si chiar ministrul Culturii, Mona Musca - au ales sa-si lase colegii mai tineri si lipsiti de experienta sa asculte lungile discursuri in engleza si franceza ale oaspetilor. Temele pe care cei doi oficiali le-au adus in atentia parlamentarilor nostri ("Locul Parlamentului European intre institutiile europene. Structura si functionarea PE", "Relatiile dintre Parlamentul European si Legislativele nationale" sau "Perspectivele financiare ale UE pentru 2007 - 2013") au reusit sa plictiseasca serios majoritatea senatorilor si deputatilor prezenti.

Multi dintre acestia au preferat sa se piarda cu privirea in impresionantele candelabre ale salii Nicolae Iorga din Casa Poporului, sa citeasca pe-ndelete cele cateva foi cu informatii generale despre Uniune distribuite la intrare sau sa schimbe cateva vorbe cu colegii de partid. Tanara pesedista Daciana Sarbu a fost cat pe ce sa cada intr-un somn adanc, sunetul telefonului mobil scotand-o la timp din amorteala. Putini au fost cei care au ascultat, in traducere sau "la liber", invatamintele celor doi reprezentanti ai PE.

Nici chiar vicepresedintii celor doua Camere, Miron Mitrea si Radu Berceanu, care au prezidat reuniunea, nu au reusit sa ramana pana la final. Mitrea a sters-o englezeste imediat dupa ce si-a tinut discursul din deschidere, in timp ce Berceanu a mai ramas pironit in scaun, intr-o pozitie alungita, pana aproape de pauza de cafea. Numai profesorii europeni nu dadeau semne ca vor sa incheie mai repede cursurile, continuand cu expozeele despre mecanismele concrete de functionare a PE.

Time-out-ul dat de moderatorul sesiunii a venit ca o gura de aer proaspat pentru alesii nostri, care s-au adunat rapid pe hol, in fata meselor pline de cafele si sucuri. Aici insa au avut parte de o surpriza neplacuta: presa ii astepta cu tot felul de intrebari incomode despre Uniunea Europeana si institutiile sale. Dupa incercari de eschivare sau raspunsuri partiale, senatorii si deputatii au reusit sa scape de camerele indiscrete si sa-si savureze in tihna cafeaua, cu gandul ca astazi ii asteapta o noua zi la fel de plictisitoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.