Politica 3 Iulie 2009 13:34
Odata cu aparitia efectelor crizei economice si a problemelor la nivel bugetar, popularitatea unor politicieni incepe sa scada drastic pe cand a altora creste fara precedent. Astfel, la doar cateva luni inainte de alegerile prezidentiale, Mircea Geoana a ajuns sa ii sufle in ceafa lui Traian Basescu si asta la propriu, diferenta de procente dintre cei doi fiind foarte mica.
Criza financiara, ale carei efecte incep sa se simta tot mai puternic asupra nivelului de trai, pare sa ii fi impins pe romani inapoi in bratele socialistilor si ale extremistilor. La fel cum am putut observat si in rezultatele alegerilor europarlamentare, lucruri care anul trecut ni se pareau imposibile ajung sa se intample acum.

  • Una dintre cele mai mari surprize dezvaluite de cel mai recent sondaj de opinie, realizat in luna iunie de Grupul de Sociologie Urbana si Regionala CURS, o reprezinta rapida ascensiune a lui Corneliu Vadim Tudor care dupa ce la inceputul anului nici macar nu se afla pe lista potentialilor viitori presedinti, acum ar obtine 11 procente din voturile romanilor.
  • Mai putin surprinzator e "declinul" presedintelui Traian Basescu, care a ajuns de la 55% in luna ianuarie, la 36% in iunie. Este o cadere destul de mare pentru Traian Basescu, dar deloc surprinzatoare pe fondul problemelor economice si al divergentelor de la nivelul Coalitiei de Guvernare, care par sa se reflecte asupra sa.
  • O crestere spectaculoasa poate fi remarcata in cazul lui Mircea Geoana care, de la 9 procente, cat acumula in ianuarie, a ajuns la 24 de procente in luna iunie.
  • Fata de contracandidatii sai, presedintele PNL, Crin Antonescu, a stagnat, procentul popularitatii sale mentinandu-se in jur de 11% de la depunerea candidaturii si pana acum.
  • O alta scadere procentuala in preferintele electoratului este cea a Principelui Radu, care ar acumula doar 5% din voturile romanilor, fata de 8%, cat ar fi luat in urma cu cateva luni.
  • "Noul venit", udemeristul Kelemen Hunor, ar obtine, in cazul in care maine s-ar alege viitorul presedinte al Romaniei, 2% din voturile electoratului.
  • Un alt "personaj nou" pe scena prezidentialelor, independentul Nati Meir, ar acumula, la ora actuala, potrivit sondajului CURS, 1 procent din voturile populatiei. Acelasi procent ar fi acumulat si de un candidat din partea PNTCD, daca acestia si-ar desemna unul, sau de catre orice alt candidat, care ar obtine votul a 1% din electorat, reprezentand populatia care nu ii simpatizeaza pe niciunul dintre candidatii anuntati pana la ora actuala.
  • Acelasi sondaj CURS mai arata ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi votat de 6% din alegatori daca ar decide sa candideze la alegerile prezidentiale. Edilul capitalei nu a dat insa niciun semn in acest sens pana la ora actuala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.