Politica 2 Iulie 2009 14:32
Dupa multa bataie de cap, ministrul Economiei, Adrian Videanu, a ajuns in sfarsit la o decizie in ceea ce priveste desemnarea unui nou director general pentru Hidroelectrica SA, in persoana pesedistului Ciprian David Mihai.
Societatea comerciala Hidroelectrica este celebra pentru problemele avute cu directorii, nu mai putin de trei dintre acestia fiind cercetati penal.

Fosta conducere formata din Traian Oprea, fostul director general al Hidroelectrica, George Asan, director adjunct al Directiei Marketing, si Ioan Trif, seful Serviciului Contracte, sunt cercetati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in "Dosarul Hidroelectrica".

Acestia si inca patru persoane fata de care s-a inceput urmarirea penala in acest caz sunt suspectate de procurorii anticoruptie ca, in perioada septembrie-decembrie 2004, ar fi avizat si aprobat achizitionarea de aparatura electrica de joasa tensiune contrafacuta. Produsele, care purtau marca Siemens, erau cumparate de la societatea ENOL Group, societate controlata de fostul sef al societatii Electrica, Lucian Boghiu (cercetat penal in dosarul Electrica Banat).

Un alt fapt pentru care sunt cercetati cei trei este legat de cumpararea, de la firma CFR SSVM Bucuresti, de aparatura Schneider contrafacuta, cu incalcarea reglementarilor privind achizitiile publice si normele aplicabile in materie de echipamente.


Controversa penala

Procurorii DIICOT au trimis in judecata, pe 18 august 2006, cinci angajati ai societatii Hidroelectrica, printre care si pe directorul general Traian Oprea, pentru prejudicirea firmei cu circa 1,8 milioane euro. In acelasi dosar au mai fost trimise in judecata alte sase persoane de la care societatea Hidroelectrica a cumparat aparatura contrafacuta si supraevaluata:
  • Vasile Croitoru - inculpat in dosarul Electrica Banat si in dosarul SISE Transilvania Sud Brasov - pentru savarsirea infractiunilor de concurenta neloiala, folosire fara drept a unei marci, fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala, complicitate la spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni;
  • Costel Croitoru - inculpat si in dosarul SISE Transilvania Sud Brasov - pentru savarsirea infractiunilor de contrafacere, fals intelectual, evaziune fiscala, asociere pentru savarsirea de infractiuni;
  • Anghel Hondar si Gheorghe Bitu - inculpati in dosarul SISE Transilvania Sud Brasov - pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals intelectual, evaziune fiscala, asociere pentru savarsirea de infractiuni;
  • Mitica Brasoveanu - pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala, spalare de bani, asocierea pentru savarsirea de infractiuni;
  • Ana Daniela Nistor - pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Alaturi de acestia, implicat in Dosarul Hidroelectriaca esrte si fostul ministru al Economiei, Codrut Seres - acuzat de subminarea economiei nationale, complot si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.


Controversa financiara

O alta controversa in care este implicat numele Hidroelectrica este cea a majorarilor de salariu date in urma cu o saptamana de catre ministrul Adrian Videanu. In plina criza, "bugetarii de lux" de la conducerea companiilor, in care statul este actionar prin Ministerul Economiei, au primit o neasteptata majorare de salariu.

Printre directorii care isi maresc leafa datorita "generozitatii" ministrului Economiei se afla si cel al Hidroelectrica. Astfel, potrivit majorarii, directorii Hidroelectrica vor avea o remuneratie mai mare cu 47,6%, respectiv 406.000 lei, fata de 275.000 lei, cat aveau pana acum

Nici subordonatii au fost insa uitati. De exemplu, in cazul angajatilor de la Hidroelectrica salariul mediu din companie va ajunge la 4.800 de lei. In conditiile in care directorul general al companiei are salariul plafonat la aceeasi suma (cat un secretar de stat), iar venitul mediu pe economie este de 1.400 de lei, cresterea nu este deloc neglijabila.


Cine e norocosul director?
  • director de cabinet si sef al grupului de consilieri ai premierului Mugur Isarescu;
  • presedinte al Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala in perioada septembrie 2000-ianuarie 2001 si secretar de stat pentru dezvoltare regionala in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei;
  • consilier de stat al fostului premier Adrian Nastase din iunie 2003, pana in decembrie 2004;
  • din iunie 2007 - presedinte al organizatiei PSD Brasov;
  • a candidat anul trecut la primaria Brasov, dar a pierdut in fata contracandidatului sau democrati liberal, George Scripcaru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.