Politica 1 Iulie 2009 14:11
Plenul Senatului a decis marti retrimiterea la Comisia de munca a proiectului de lege privind cumulul pensiei cu salariul, pe motiv ca amendamentele aduse in raport modifica substantial textul Executivului si dupa ce in cadrul sedintei Coalitiei de luni s-a recomandat pastrarea formei Guvernului.
Discutiile pe marginea proiectului Guvernului au fost aprinse, iar dezbaterile au inceput prin interventia presedintelui Comisiei de munca, senatorul PDL Cristian Radulescu. El a tinut sa precizeze ca, printr-un amendament al liberalilor, sustinut de toate fortele politice cu exceptia democrat-liberalilor, s-a modificat "fondul si principiul" intentiei Guvernului, introducandu-se impozitarea progresiva. El a comentat ca decizia pe raport, in Comisie, a fost luata la limita cvorumului, adica in prezenta a sase membri din 11, pentru modificarea textului Guvernului pronuntandu-se patru senatori.

"Aceasta Lege este una strict politica, arata felul in care Guvernul intelege sa actioneze pe aceasta perioada de criza. Este o Lege de principiu", a afirmat Radulescu, care a adaugat ca, de fapt, nu se interzice cumulul pensie-salariu, ci se reglementeaza posibilitatea de cumul. Senatorul PDL a precizat ca s-a adoptat un amendament care introduce impozitarea progresiva, inclusiv pana la 80%, desi liberalii sustin impozitarea unica. "A fost amendat intr-un fel decisiv si grav", a comentat el, avansand solutia retrimiterii textului la Comisie, transmite NewsIn.

Presedintele comisiei juridice, Toni Grebla(PSD), a insistat pentru o analiza a posibilelor aspecte care ar putea fi neconstitutionale. "In prezent trebuie un examen atent sa vedem daca nu avem si aspecte care nu pot fi acceptate din punct de vedere legislativ si aspecte de neconstitutionalitate. Din cuprins rezulta ca se reglementeaza cumulul unei pensii cu veniturile salariale obtinute numai din domenii de activitate unde statul are putere de decize", a aratat el. Mai mult, Grebla a sustinut ca amendamentele din Comisie referitoare la impunerea unui sistem progresiv de impozitare modifica radical sistemul fiscal.

Din partea grupului UDMR, Gyorgy Frunda a sustinut ca exista o problema reala in reglementarea raportului intre dreptul la munca si la pensie, care revine din timp in timp in dezbaterea Parlamentului. Senatorul UDMR a admis ca exista situatia celor care se pensioneaza anticipat, desi ulterior reiau munca si cumuleaza veniturile, insa a insistat ca dreptul la munca este unul fundamental. "Acest act normativ nu rezolva problema pensionarilor care lucreaza", a insistat el, precizand ca masura Guvernului inseamna a renunta la valorile social-democrate si crestin-democrate. Frunda a anuntat ca UDMR va vota impotriva proiectului Guvernului.

Liviu Campanu de la PNL a anuntat ca liberalii vor vota impotriva raportului Comisiei si impotriva propunerii legislative pentru ca nu pot sustine un proiect de lege care aduce atingere principiului cotei unice. Campanu a mai sustinut ca Legea nu are sustenabilitate nici constitutionala, nici din punctul de vedere al eficientei. El a demontat argumentele din expunerea de motive sustinand ca nici nu se fac economii la buget prin aceasta masura, intrucat exista derogari, si nici nu sunt ajutati tinerii sa acceada la anumite functii, deoarece posturile sunt inghetate.

Senatorul liberal s-a aratat sceptic ca problema va fi rezolvata prin retrimiterea la Comise si a criticat si faptul ca ministrul Muncii nu a venit la Comisie, in ultimele doua luni, pentru a discuta acest proiect. "Noi am avut toata disponibilitatea, din pacate dl. ministru nu a fost prezent la dezbateri si eu zic ca ar trebui sa insistam sa vina sa vada unde e sala de sedinte, pentru ca s-ar putea mai tarziu sa nu mai aiba sansa, la etajul 6 dle ministru, pe dreapta!", a spus el ironic.

In final, cu 64 de voturi "pentru" si 29 "impotriva", s-a decis retrimiterea la Comisie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.