Parlamentarii din Comisia comuna speciala a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea pachetului de legi privind securitatea nationala si-au propus sa finalizeze aceste acte normative in 18 luni, a anuntat luni, in plenul reunit al Parlamentului, presedintele comisiei, Cezar Preda.
Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a votat luni, in unanimitate, infiintarea acestei comisii speciale, din care fac parte 15 parlamentari. Presedintele comisiei este deputatul PDL Cezar Preda, vicepresedinte este Ioan Stan de la PSD, secretari fiind Cristian David (PNL) si Verestoy Attila (UDMR). Preda a anuntat ca membrii comisiei isi propun sa finalizeze aceste legi intr-un termen de 18 luni, informeaza NewsIn.

Din partea PDL vor face parte din comisie deputatii Cezar Preda, Costica Canacheu, Vasile Blaga, Marius Banias si Vasile Nistor. Grupurile parlamentare PSD-PC i-au nominalizat pe Viorel Hrebenciuc, Gabriel Vlase, Ion Stan, Marian Saniuta si Catalin Voicu. Din comisie vor face parte si senatorii Teodor Melescanu si Cristian David, precum si deputatul George Scutaru, din partea PNL. Grupul parlamentar al minoritatilor nationale l-a desemnat pe Niculae Mircovici, iar UDMR pe Verestoy Atilla.

In aprilie 2007, Legile securitatii nationale, mai putin proiectul privind statutul ofiterului de informatii, au fost adoptate tacit, fara nicio modificare, de catre Camera Deputatilor, din cauza absenteismului parlamentarilor din cele doua comisii sesizate, cea juridica si cea pentru aparare, in conditiile in care toate partidele, inclusiv cele care au boicotat sedintele, in special PNL, PC, UDMR, dar si PSD, au deplans eludarea de catre o camera a acestor proiecte.

Singurul proiect din pachet care are traseu legislativ invers, de la Senat la Camera, este cel privind Statutul ofiterului de informatii. Proiectul se afla la comisiile juridica si de aparare ale Camerei Deputatilor, dupa ce a fost adoptat de Senat, cu amendamente consistente. Prin acest act normativ, ofiterii de informatii au devenit "functionari publici cu statut special", in cazul in care nu sunt cadre militare in activitate.

Din pachetul legilor sigurantei, cinci se afla blocate la comisia pentru aparare din Senat: proiectul de lege privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe, proiectul de lege privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, proiectul de lege privind activitatea de informatii, contrainformatii si de protectie, proiectul legii securitatii nationale a Romaniei, proiectul de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor.

Discutiile despre pachetul legilor sigurantei au fost reluate la nivel politic abia odata cu schimbarea raporturilor de putere, in noua configuratie rezultata din alegerile din noiembrie 2008.

In martie 2009, presedintele Traian Basescu le-a transmis membrilor Comisiei de control asupra activitatii SRI din Parlament rugamintea de a analiza legile sigurantei nationale si de a le trata plecand strict de la nevoia de siguranta nationala a Romaniei, cu "zero incarcatura politica", dupa cum a anuntat chiar seful statului, la finalul sedintei de bilant a SRI.

Comisia de aparare din Senat incepuse sa lucreze pe un proiect comasat al legii securitatii nationale cu cel privind activitatea de informatii, contrainformatii si de protectie, dupa ce, in legislatura trecuta a venit o solicitare a CSAT in acest sens, dar intre timp a aparut propunerea constituirii unei comisii speciale.

Desi la nivel declarativ nu au existat dispute sau nemultumiri, se pare ca Legile stagneaza deoarece partile implicate nu reusesc sa se puna de acord - nici serviciile, nici partidele politice. In presa, au aparut informatii potrivit carora legile sigurantei nationale sunt disputate intre actuala coalitie PSD si PDL, in acelasi timp si serviciile incercand sa-si impuna punctul de vedere. Presa a comentat ca PDL ar dori un pachet legislativ agreat de Cotroceni, iar PSD ar prefera regandirea intregului pachet, de la zero.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.