Recent incheiatele alegeri europarlamentare au avut consecinte nefaste pentru zeci de organizatii locale apartinand principalelor partide politice, PDL, PSD si PNL. Cele mai multe dintre ele urmeaza sa fie dizolvate, iar o alta parte reorganizate.
PDL Iasi a dizolvat 22 de organizatii, 13 alesi isi vor pierde functiile

Liderul PDL Iasi, Dan Carlan, a anuntat, duminica, ca 22 de organizatii democrat-liberale din judet vor fi dizolvate, iar 11 consilieri locali si doi viceprimari vor ramane fara sprijin politic, din cauza rezultatelor slabe obtinute la alegerile europarlamentare, transmite NewsIn.

Potrivit lui Carlan, organizatia judeteana a mai decis si retragerea sprijinului politic in cazul a 13 alesi, 11 consilieri locali si doi viceprimari, acuzati ca nu s-au implicat in campania pentru europarlamentare. "Pe unii dintre ei singurul lucru care ii intereseaza este acela de a fi primul pe lista la fiecare patru ani. Daca se poate sa fie si vicele cuminte al unui primar advers, cu atat mai multumiti", a afirmat seful democrat-liberalilor ieseni.

Masurile adoptate de PDL au vizat cinci din cele sapte colegii rurale de deputati, celelalte doua colegii urmand sa fie analizate in sedinta de saptamana viitoare a partidului. PDL a pierdut alegerile in judetul Iasi la o diferenta de aproape 12 procente fata de PSD. In urma rezultatelor, cei mai multi dintre parlamentarii PDL de Iasi au cerut demisia lui Dan Carlan din functia de presedinte al organizatiei. Ulterior, conducerea centrala a partidului a decis numirea a doi supraveghetori, ministrii Radu Berceanu si Theodor Paleologu, pentru coordonarea filialei judetene.


Opt organizatii PSD din Neamt au fost dizolvate, alte 26 au primit un ultim avertisment

Si Consiliul Judetean PSD Neamt a decis dizolvarea a opt organizatii si avertizarea a inca 26, in urma rezultatelor slabe obtinute la alegerile europarlamentare, a declarat, duminica, presedintele filialei judetene, deputatul Ioan Munteanu.

"Cele opt organizatii dizolvate au avut cele mai slabe rezultate la nivel de judet din partid. Nu e pentru prima data cand aceste organizatii au scor mai slab decat cel inregistrat de partid, s-a mai intamplat si in alte cicluri electorale", a declarat pentru NewsIn seful PSD Neamt, adaugand ca unul din principalele motive pentru care au fost aplicate sanctiuni este neimplicarea in campanie.

Potrivit acestuia, alte 26 de organizatii au primit un ultim avertisment pentru a indrepta neregulile. "Nu ne vom opri aici cu sanctiunile. Responsabilii din filiala pe aceste organizatii vor merge in teritoriu si vor stabili cine poarta vina pentru rezultatele inregistrate. Acolo unde va fi cazul, vom mai dizolva birouri de conducere", a mai spus deputatul Ioan Munteanu.

PDL a castigat alegerile europarlamentare in judetul Neamt la o diferenta de zece procente fata de PSD. In timp ce PDL a obtinut 41,91% din voturi, social-democratii au adunat 32% din voturile valabil exprimate.


Deputatul Ciprian Luca s-a retras de la sefia PSD Arad, 18 lideri de organizatii au fost demisi

Deputatul Ciprian Luca s-a retras din functia de presedinte al organizatiei municipale a PSD Arad, iar liderii a 18 organizatii din judet au fost demisi din functii din cauza rezultatelor slabe obtinute la alegerile pentru Parlamentul European, mai transmite NewsIn.

Presedintele PSD Arad, Marius Lazar, care este si secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat ca urmeaza sa fie reorganizate alte 11 filiale, unde la ultimele trei alegeri au fost obtinute rezultate cuprinse intre 5 si 16 la suta. "Coordonarea directa a organizatiei municipale a PSD Arad se va face, pana dupa alegerile prezidentiale, de Marius Lazar. Saptamana viitoare vom lua o decizie cu privire la echipa care se va construi pentru a aborda cu mai mult succes alegerile prezidentiale din aceasta toamna, la nivel de municipiu. Cei care s-au ocupat de campania pentru alegerile europarlamentare au regretat scorul obtinut. Inclusiv Ciprian Luca a inteles foarte exact si a facut o analiza corecta a ceea ce s-a intamplat si va ramane alaturi de mine in reconstructia organizatiei municipale“, a declarat Lazar, presedintele organizatiei judetene a PSD Arad.

Deputatul Ciprian Luca a fost ales la sefia organizatiei municipale a PSD Arad la inceputul lunii aprilie, fiind singurul candidat pentru functia de presedinte.

Liderul social-democratilor aradeni a mai mentionat ca, pana la data de 20 iulie, vor fi reorganizate toate organizatiile partidului din municipiu, pentru a fi functionale la alegerile prezidentiale.

"O alta preocupare pentru perioada urmatoare este atragerea de noi membri. Suntem prea putini si prea putin influenti. Trebuie sa fim mai multi si foarte influenti in municipiul Arad. La nivelul municipiului Arad va functiona un comitet de sprijin pentru Mircea Geoana, in vederea alegerilor prezidentiale“, a afirmat Lazar.

Marius Lazar a mai spus ca liderul organizatiei PSD din comuna Halmagiu a fost demis din cauza rezultatelor slabe obtinute la alegerile pentru Parlamentul European, dar si pentru atitudine "anti-PSD“. "Adrian Toca este si primarul comunei Halmagiu. El a fost demis atat din cauza rezultatului, cat si din motive legate de comportamentul acestuia. El a avut repetate atitudini anti-PSD. Acolo vom pune un presedinte interimar. Voi avea o discutie cu el, dar acum nu se pune problema retragerii sprijinului politic pentru Adrian Toca la functia de primar“, a mentionat Marius Lazar.

Presedintele PSD Arad a mai anuntat ca presedintii PSD din alte 17 organizatii au fost demisi din cauza rezultatelor slabe obtinute la alegerile pentru Parlamentul European. "Sunt organizatii care se inscriu deja de la ultimele trei alegeri in picaj, obtinand rezultate de 5-16 la suta. Am mai decis purtarea de discutii individuale cu alte 11 organizatii, urmand sa decidem impreuna daca presedintii acestora mai raman in functie sau nu. Cel mai probabil, in cateva organizatii nu vor mai ramane aceeasi presedinti“, a precizat Lazar.


PNL Constanta a dizolvat 30 de organizatii locale cu rezultate slabe la alegerile europarlamentare

Delegatia Permanenta a PNL Constanta, reunita in sedinta duminica, a votat in unanimitate dizolvarea birourilor a 30 de organizatii din judet care au inregistrat la alegerile europarlamentare un scor mai mic de 10%.

De asemenea, au fost nominalizate si aprobate prin consens birouri interimare in localitatile: Mangalia, 23 August, Adamclisi, Agigea, Cobadin, Cuza Voda, Horia, Independenta, Ion Corvin, Lipnita, Nicolae Balcescu, Pestera, Rasova, Topraisar, Tuzla si Valu lui Traian. Delegatia Permanenta a mandatat Biroul Politic Judetean al PNL Constanta sa valideze celelalte 13 birouri interimare care vor fi desemnate in urmatoarele doua saptamani.

Tot in cursul sedintei de duminica a fost aprobata, cu unanimitate de voturi, componenta noului Birou Politic Municipal interimar al PNL Constanta, a carei sefie interimara a fost asigurata o perioada de Gabriel Ionita, dupa demisia inaintata de fostul presedinte, Constantin Matei. Acesta a renuntat la functie in urma cu cateva luni, dupa o serie de neintelegeri cu mai multi colegi de partid.

Conducerea Organizatiei Municipale Constanta a PNL va fi asigurata interimar de Aurel Butnaru, care va fi secondat de patru vicepresedinti: Danut Culetu (fostul prefect al judetului), Andrian Mihei, Gabriel Ionita si Adriana Oprea. Din Biroul Politic Municipal mai fac parte Septimiu Bourceanu (secretar), Claudiu Teliceanu, Gabriel Daniel Serban, Elena Zahiu, Aurelian Ceaus, Geani Ionita, Gabriel Iorga, Gheorghe Babu, Olga Zeicu, Carmen Raducu, Gheorghe Iorov si Valentin Breha-Vizireanu.

Noua conducere interimara a organizatiei municipale PNL Constanta va functiona pana la mijlocul lunii septembrie, cand urmeaza sa fie organizata Adunarea Municipala de Alegeri. Pana in acel moment, Biroul Politic Municipal interimar are obligatia sa organizeze alegeri in cele 27 de organizatii de cartier.


Conducerile a 20 de organizatii locale ale PNL Alba au fost dizolvate in urma alegerilor din 7 iunie

Conducerile a 20 de organizatii locale ale PNL din judetul Alba au fost dizolvate, noua si-au dat demisia, iar pentru sase consilieri locali ai PNL a fost retras sprijinul politic, in urma sedintei Delegatiei Permanente a PNL Alba care s-a desfasurat sambata.

Sedinta Delegatiei Permanente a PNL Alba a inceput, sambata, in jurul orei 10.30 si s-a incheiat putin dupa ora 12.30, potrivit Realitatea TV. In urma acestei sedinte cei aproximativ 100 de membri ai delegatiei au decis sa dizolve 20 de conduceri de organizatii locale. Conducerile altor noua organizatii liberale din Alba si-au dat demisia, iar pentru sase consilieri locali ai PNL a fost retras sprijinul politic.

Aceste sanctiuni au fost date ca urmare a rezultatelor slabe obtinute de PNL Alba la alegerile europarlamentare, unde procentul obtinut de liberali la nivelul judetului a fost de 14.36%, sub media nationala a partidului.

De altfel, Alba nu este singurul judet in care s-au operat schimbari in conducerile organizatiilor locale ale PNL, ca urmare a rezultatelor slabe obtinute la alegerile din 7 iunie. Noua conducere a PNL Bistrita-Nasaud a inlocuit, miercurea trecuta, 13 presedinti de organizatii locale care au obtinut sub 10% la alegerile europarlamentare, urmand ca, in perioada urmatoare, sa mai faca schimbari in alte 27 de organizatii.

Presedintele interimar al filialei Bistrita-Nasaud a PNL, deputatul Ioan Tintean, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca pedeapsa a fost „blanda” in comparatie cu propunerile de la nivel central. "In alte localitati din tara li s-a retras sprijinul politic unor consilieri sau viceprimari care au obtinut sub 5%”, a declarat Tintean.

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, pe 15 iunie, la finalul sedintei Consiliului National Executiv, ca s-a decis dizolvarea Birourilor teritoriale ale organizatiilor judetele Bistrita Nasaud, Dambovita si Neamt, care au obtinut un scor de sub 10% la europarlamentare.

Potrivit lui Antonescu, discutand despre toate organizatiile, in detaliu, Consiliul National Executiv a adoptat o serie de hotarari, printre care dizolvarea Birourilor teritoriale ale organizatiilor judetele Bistrita Nasaud, Dambovita si Neamt, care au obtinut un scor de sub 10%. Liderul PNL a explicat ca, in cazul judetelor din Ardeal, (cu referire la Mures, Covasna, Harghita, Bihor, Satu Mare, Cluj) s-a realizat o ponderare etnica, adica s-a stabilit ce procente au luat din populatia non-maghiara. Prin acest calcul, toate organizatiile mentionate au obtinut peste 10%.

Antonescu a anuntat ca s-au numit conduceri interimare astfel: pentru Bistrita Nasaud - Ioan Tintean, care a demisionat din fruntea Curtii de onoare si arbitraj, pentru Dambovita - vicepresedintele Radu Filipescu, pentru Neamt - vicepresedintele Romeo Stavarache.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.