Astazi se voteaza de catre membrii Colegiului CNSAS o serie de modificari la Regulamentul privind acreditarea cercetatorilor dosarelor intocmite de fosta Securitate, modificari propuse de Ladislau Csendes in colaborare cu Gheorghe Onisoru (surse din cadrul CNSAS sustin ca de fapt "propunerile apartin in totalitate presedintelui Onisoru, Csendes pozand doar in membru cu initiativa spontana").

In genere modificarile propuse urmaresc volens-nolens limitarea posibilitatilor de deconspirare a fostei Securitati ca politie politica, specificandu-se punctual ca: acreditarile cercetatorilor se vor face pe perioada limitata; solicitantii vor trebui sa prezinte impreuna cu cererea de acreditare si un grafic al lucrarii pentru care doresc sa aiba acces la anumite dosare; nu vor avea drept sa se acrediteze decat persoane care se afla cel putin in stadiul de masteranzi! De fapt, aceste modificari ar urma sa constituie - conform planurilor actualei conduceri si majoritati a Colegiului - un preludiu la desfiintarea departamentului de cercetare din cadrul CNSAS.

De unde pana unde aceasta frenezie pentru blocarea accesului la informatii care la urma-urmei sunt de interes public si deci la indemana celor interesati conform legii?! Se pare ca actuala conducere a CNSAS este bombardata de solicitari ultimative pentru blocarea accesului ziaristilor la dosarele intocmite de fosta Securitate, respectivele "ultimatumuri" venind din partea unor politicieni si a unor personalitati ale vietii culturale ale caror nume, daca ar fi facute publice, ar surprinde, ba chiar ar soca pe multi cunoscuti si bineinteles intreaga societate civila. Sigur ca nici serviciile secrete nu sunt straine de votul care se va da astazi in Colegiul CNSAS, asta in perspectiva constituirii acelei mult-comentate si disputate "comunitati de informatii".

Adevarul este ca toate aceste anomalii au loc pe fondul unei reorientari a societatii romanesti catre accelerarea si consolidarea proceselor democratice menite a duce Romania in UE, chestiune care ar putea parea cam ciudata daca nu am sti ca totusi noua putere politica ce a inlaturat PSD (si pe lacheul sau PRM) de la conducerea tarii nu este inca suficient consolidata in interiorul ei si nici in raport cu opozitia parlamentara.

Modificarile Regulamentului acreditarii cercetatorilor la CNSAS sunt aberante, piedici ordinare in calea accesului la informatii de interes public, dar noua putere politica de la Bucuresti nu dispune din pacate inca de parghiile necesare stoparii abuzurilor unor institutii si organisme precum CNSAS, a caror conducere si majoritate de decizie a fost desemnata si constituita pe vremea fostei guvernari si chiar mai inainte, cu sprijinul unui partid declarat democratic, dar burdusit cu fosti securisti activi si informatori ai fostei Securitati - ne referim la defunctul PNTCD.

Oricum, societatea civila, presa, acea parte a clasei politice care doreste o democratizare reala a Romanie trebuie sa denunte politica actualei conduceri a CNSAS si sa faca tot posibilul ca aberatiile votate azi sa nu poata fi puse in practica. Si sa speram ca proiectul de lege privind modificarea legii la propriul dosar de securitate si deconspirarea fostei Securitati ca politie politica va fi dezbatut si adoptat cat mai curand, pentru a ne putea debarasa de slugile si amicii celor care se simt cu musca turnatoriei, a politiei politice, pe caciula de: parlamentar, guvernant, om de afaceri, om de cultura etc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.