Deputatii au respins marti initiativa legislativa a presedintelui Comisiei de cultura din Camera, Raluca Turcan, semnata de parlamentarii PDL, care reglementa functionarea SRR si SRTV, decizie care a starnit nemultumirea acesteia, acuzand PSD care ar vrea "o televiziune de partid".
Legea initiata de Turcan a fost respinsa cu 93 de voturi pentru, 131 impotriva si 4 abtineri, relateaza NewsIn.

Raluca Turcan a spus, imediat dupa vot, ca vrea sa atraga atentia colegilor asupra "dublicitatii care domina din pacate o mare parte a clasei politice". "Sunt oameni care sunt dispusi sa-si sacrifice colegii de partid doar pentru ca vor sa transforme televiziunea publica intr-o televiziune de partid. Cred ca astazi, prin votul pe care l-ati dat, ati semnat sentinta ca televiziunea publica sa devina PSD-SRL. Pe actuala Lege de organizare, cu un presedinte ca actualul presedinte al Televiziunii Romane nu faceti altceva decat sa mintiti cetatenii, sa-i manipulati zi de zi pe banii lor", a spus Turcan.

De asemenea, presedintele Comisiei de cultura a mai sustinut ca "sunt linsaje mediatice la televiziunea publica" pentru care deputatii si-au dat acordul. "Va descreditati zi de zi prin ceea ce facem", a continuat Turcan.

Deputatul conservator Sergiu Andon si-a explicat votul "impotriva" sustinand ca Legea a fost dezbatuta intr-o emisiune de televiziune, la care au participat reprezentati ai angajatilor celor doua societati, iar concluzia fusese ca initiativa legislativa nu este mai buna decat actuala lege de functionare. "Sper ca initiatoarea proiectului sa nu fi urmarit dezbaterea ca sa nu traiasca amaraciunea vorbelor extrem de dure, de la intentiile ascunse ale proiectului de lege, pana la stangaciile lui si de la exprimarile inclusiv sub aspectul limbii literare, pana la inutilitatea de a modifica legea", a spus Andon. In replica, Turcan a sustinut ca respectiva emisiune ca ar fi atras sanctiunea CNA pentru nerespectarea deontologiei profesionale. "Dumneavoatra doriti linsajul mediatic, doriti folosirea si transformarea televiziunii publice intr-o televiziune de partid", a insistat deputatul PDL.

La randul sau deputatul UDMR, Marton Arpad, a afimat ca "este clar ceea ce se doreste a se face prin aceasta lege, adica in urma votarii acestei legi sa se transforme intr-un SRL PDL, pentru ca PDL avand o propunere(pentru nominalizarea membrilor in CA, n.r.), primul ministru avand o propunere, celelalte grupuri parlamentare impreuna au cate trei propuneri si societatea civila apropiata PDL va avea doua propuneri si vom avea doua SRL-uri PDL pentru prezidentiale".

Din partea PSD, deputatul Nicolae Banicioiu a fost de parere ca "doamna Turcan vrea sa scoata politicul, daca am inteles, doamna, din Consiliul de Administratie, sa introduceti anumite ONG-uri si anumiti oameni numiti de Presedintie". "Ei bine, ghiciti unde lucreaza sotul doamnei Turcan, la Presedintie, nu?! Asta nu se numeste oare duplicitate?(...) Nu mai dati lectii si nu va mai luati de televiziuni atunci cand nu va lauda destul de mult asa cum va place dumneavoastra", a mai spus Banicioiu.
Propunerea legislativa urmeaza sa fie supusa votului Senatului, in calitate de camera decizionala.

Deputatii din comisia de cultura au aprobat luni noua Lege de functionare a Societatii de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune prin care reprezentantii in Consiliile de Administratie au un mandat de cinci ani si nu mai pot fi demisi prin respingerea raportului anual de activitate.

Noua lege prevede si ca membrii Consiliilor de Administratie ale SRR si SRTV nu au voie sa indeplineasca functii in structurile de conducere a partidelor, sa fie membri ai Parlamentului sau Guvernului, sau sa fie in structurile de conducere a acestora. De asemenea, este incompatibila functia de membru intr-un Consiliu cu cea in cadrul autoritatilor administratiei publice sau locale.

Potrivit presedintelui comisiei, Raluca Turcan, persoana care ar avea o functie de conducere in vreun partid "se poate suspenda din functia de conducere a partidului respectiv si intra in procedurile parlamentare de validare". "Aceasta este doar o masura de precautie, nu este niciun caz o garantie ca persoanele nu vor respecta ordine politice sau nu vor urmari ingerinta politica. De altfel, nimeni nu poate sa garanteze acest lucru atata timp cat este vorba de oameni", a explicat Turcan.

De asemenea, a fost redus termenul de intrare in vigoare a Legii, de la 60 de zile, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. In termen 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii, organizatiile neguvernamentale vor inainta Comisiilor de specialitate ale Parlamentului un memoriu justificativ privind activitatea desfasurata, dar si propunerile pentru cei doi reprezentanti la care au dreptul. In plus, tot in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii, Presedintele Romaniei, Guvernul, grupurile reunite ale celor doua Camere, grupurile minoritatilor nationale, precum si personalul de specialitate angajat in SRR si SRTV vor face propunerile pentru membrii in structurile de conducere ale celor doua societati.
Membrii Comisiei de cultura au mai introdus si posibilitatea ca unui membru al Consiliului de Administratie sa-i fie prelungit o singura data mandatul, care in noua lege este de cinci ani.

Totodata, intre amendamentele aduse de Comisie se numara si eliminarea prevederii care interzice "orice ingerinta politica sau de alta natura in activitatea membrilor Consiliilor celor doua societati".

Deputatii au eliminat din categoria celor care "nu pot face parte din Consilii" persoanele care "au fost demise de Parlament, pentru activitatea necorespunzatoare in calitate de membru al unuia dintre Consiliile de Administratie".

Un alt amendament adoptat prevede ca "persoanele juridice, prin similitudine cu persoanele fizice, pot fi exceptate anual de la plata taxei radio-tv daca declara prin reprezentantul legal ca nu detin aparate radio-tv".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.