Consilierul primului ministru Andreea Vass a respins luni acuzatiile aduse de Elena Basescu conform carora ea ar fi in spatele demersului eurodeputatului maghiar Laszlo Surjan care, intr-o scrisoare adresata membrilor PPE, ridica problema prezentei fiicei presedintelui in grupul popularilor europeni.
Vass este de parere ca mezina presedintelui este informata “eronat” de catre cineva care tine neaparat sa alimenteze scandalurile din politica.

Elena Basescu sustine ca in spatele demersului eurodeputatului ungar se afla consiliera premierului Emil Boc, Andreea Vass. "Nu ma ingrijoreaza aceasta scrisoare deoarece ea vine ca urmare a unei prietenii intre domnisoara Vass si acest domn deputat maghiar, cei doi cunoscandu-se de pe vremea cand lucrau in Comisia de bugete a PE. O vad pur si simplu ca pe o razbunare a faptului ca domnisoara Vass nu a prins un loc eligibil si doresc sa precizez ca ar fi fost imposibil ca eu sa am o asemenea influenta si putere, atata timp cat eu activez in cadrul organizatiei de tineret si nu am nicio alta legatura cu seniorii partidului. Plasarea domnisoarei Vass pe un loc neeligibil a avut legatura probabil cu faptul ca aceasta a atacat o parte din membrii partidului si nu a avut sustinerea niciunei organizatii", a declarat EBA pentru Cotidianul.

Sunt uimita sa citesc o astfel de declaratie si nu pot sa o interpretez altfel decat ca cineva o informeaza total eronat pe domnisoara Elena Basescu”, a comentat Andreea Vass, intr-un mesaj pe blogul personal. Vass a adaugat ca ea nu a atacat niciodata pe nimeni din partid, iar comentariile de genul “prezenta Elenei Basescu pe listele PDL poate aduce prejudicii atat Presedintelui, cat si partidului” au apartinut intregii organizatii democarat liberale.

In privinta acuzatiilor fiicei presedintelui, Andreea Vass a declarat ca nu e prietena cu deputatul maghiar. “Daca am fi fost prieteni primul lucru pe care i l-as fi recomandat ar fi fost sa intervina pe langa eurodeputatii UDMR pentru a nu mai solicita autonomia regiunilor cu populatie de etnie prepoderent maghiara din Romania. Adevarul este ca nu l-am contactat niciodata pe acest eurodeputat maghiar (nici macar in cadrul PE) si nu am fost colega cu dansul in Comisia de Bugete. L-am recunoscut doar cand i-am vazut poza. Asadar, il stiam din vedere. Nu as fi avut absolut nimic de castigat dintr-o astfel de interventie, iar cuvantul “razbunare” lipseste din mentalul meu. Cred in Dumnezeu si consider ca isi face treaba bine.”, a declarat Consilierul primului ministru care a specificat ca se asteapta la “Fapte, nu vorbe! Investigatie autentica, nu barfe! Pot sa am asa ceva? Am intrat in politica ca sa servesc si nu ca sa ma servesc”, a incheiat Andreea Vass.

De unde a pornit scandalul?

Europarlamenarul ungar László Surján, membru in Comisia pentru bugete a legislativului european in exercitiu, a adresat o scrisoare presedintelui si membrilor grupului PPE in care ridica problema prezentei Elenei Basescu in grupul PPE.

"Este oare in interesul nostru sa primim membri care - pe baza evolutiei, opiniilor si declaratiilor lor de pana acum - ar putea cu usurinta distruge unitatea grupului politic? Este in interesul nostru sa acceptam pe cineva care a fost respins de pe listele partidului sau si a candidat individual la alegeri, compromitand astfel in mod clar sansele unui rezultat bun la scrutin pentru partidul care face parte din grupul nostru? Ne putem oare astepta la o reala munca in echipa din partea unui asemenea membru?", se intreaba László Surján, fara sa mentioneze inca numele Elenei Basescu.

"Este oare in interesul nostru sa primim printre noi pe cineva care a facut declaratii ambigue si chiar contradictorii in privinta liberalizarii drogurilor? Este acceptabil pentru noi cineva care castiga alegeri bazandu-se doar pe reputatia unui nume de familie? Sprijinim nepotismul?". Europarlamentarul ungar se mai intreaba care sunt motivele pentru care Elena Basescu nu a candidat pe listele PD-L si care sunt motivele reale pentru care acum doreste sa faca parte din grupul popularilor. "Suntem cel mai mare grup din Parlament. O bucata mica dintr-o prajitura mare este cu siguranta mai mare decat o bucata mare dintr-o prajitura mica", este explicatia avansata de europarlamentarul ungar, care se intreaba daca aceasta este o motivatie acceptabila.

Europarlamentarul precizeaza ca aceste intrebari trebuie sa capete raspuns nu doar in cazul Elenei Basescu, ci in toate cazurile. "Vreau sa ma asigur ca orice nou coleg este gata sa lucreze in folosul echipei si ca oricine se alatura grupului accepta si aplica valorile noastre si nu se razgandeste din doua in doua luni", explica el.

In incheiere, László Surján propune ca partidele romanesti membre PPE sa fie consultate in privinta candidaturii Elena Basescu si aceasta sa fie aprobata prin vot de membrii grupului.

In spatele acestei scrisori, Elena Basescu a “gasit-o” vinovata pe Consilierul primului ministru, Andreea Vass.

UDMR e de alta parere

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, pentru NewsIn, ca scrisoarea prin care europarlamenarul ungar László Surján ridica problema prezentei Elenei Basescu in PPE, reprezinta "o opinie personala" si ca decizia se va lua dupa consultarea grupurilor membre ale PPE.

"Din cate cunosc, delegatia FIDESZ nu a dezbatut subiectul si nu a luat o decizie (cu privire la candidatura Elenei Basescu ca membru in PPE - n.r.)", a explicat Winkler.

Pe de alta parte, Winkler a precizat ca nici delegatia UDMR nu a luat inca nicio decizie formala privind sustinerea sau nu a Elenei Basescu pentru a fi membru al PPE. "Probabil va mai dura doua saptamani pana cand se va lua o decizie", a explicat reprezentantul Uniunii. El a adaugat ca decizia finala va fi luata de grupul PPE rezultat din configuratia ultimelor alegeri, grup care, deocamdata, nici nu este formal constituit.

"Suntem in proceduri cu restul colegilor de la PDL. S-a depus formal cererea Elenei Basescu, trebuie consultate grupurile (din cadrul PPE - n.r.)", a subliniat Winkler.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.