Un ales din sase are cel putin o odrasla implicata in afaceri. Printre ei, PSD-istii Vacaroiu, Taracila, Hrebenciuc, Solcanu si Dan Iosif, PRM-istul Funar si PNL-istul Rusanu.

Mihai-Costin (28 de ani), Bogdan (29 de ani), Andreea-Anca (26 de ani) sau Andrei (21 de ani) sunt tineri despre ale caror afaceri s-au scris in presa romane foiletoane. Numele de familie lamuresc in parte interesul gazetaresc: Taracila, Solcanu, Dan, Hrebenciuc. Parintii lor sunt parlamentari care, la inceputul lunii mai, au dat in scris masura averii lor.
Inca de la promulgare, legea care stipula declararea averilor pentru demnitari a fost obiect de tocmeala intre parlamentarii romani, pe de o parte, si organizatiile civice, presa, institutii europene, restul lumii, de partea cealalta.

Una dintre grijile tenace ale deputatilor si senatorilor a fost sa elimine din formularul de avere declararea veniturilor propriilor copii. Familia nu trebuie sa se expuna doar pentru ca ei detin o functie publica importanta, a fost argumentul cel mai vehiculat de membrii legislativului. Insa cine urmareste mediul de afaceri va constata ca, statistic vorbind, fiii si fiicele de parlamentari par mostenitori cel putin ai talentului de a se implica in actionariatul unor firme.

Of, presa lor

Cine spune ca nimeni nu a castigat razboiul cu presa ar putea fi contrazis intr-o buna zi de seful Partidului Conservator, deputatul Dan Voiculescu. Mai mult, el poate castiga fiecare batalie pe care o va avea, dar numai cu o anumita parte a presei, mai exact cu cea pe care o patroneaza el si cele doua fiice, Camelia (31 de ani) si Corina (29 de ani). Pe numele primeia, la Registrul Comertului sunt bifate 10 firme, dintre care vreo sapte au interese in media. Corina este si ea parte in 13 societati comerciale, 5 dintre ele fiind implicate in mass-media.

Mihai Vacaroiu, adevaratul fiu al tatalui sau

Inventarul tinerilor cu afaceri si parinti parlamentari poate sa continue cu povestea fiului lui Nicolae Vacaroiu, seful Senatului. In anii din urma, Mihail Eugen Vacaroiu (35 de ani) a aratat ca poate deveni, ca si parintele sau, un Hagi al finantelor dubioase. De curand, presa si-a amintit de el dupa ce procurorii au inceput urmarirea penala impotriva administratorului uneia dintre cele doua firme in care Vacaroiu junior este parte. Societatea juniorului a folosit aiurea circa 50.000 de euro, suma de care a beneficiat pentru un proiect PHARE.

Eu sunt mic, tu fa-ma mare

Andreea Anca Dan este personajul principal intr-o poveste de succes cum putine exista. Despre ea se stie ca a investit 440.000 de dolari in Miniera Medgidia SA. Alaturi de ea, in actionariatul firmei apar VGB Oil SRL si Faber Invest &Trade Inc, companii in care sunt implicati fratii Iancu si Corneliu Iacobov. Ajutorul, in cazul tinerei domnisoare Dan, poate veni de oriunde, mai putin de la tatal ei, deputatul de Giurgiu Dan Iosif, care isi declara lipsuri cam la toate capitolele din declaratia de avere.

Statul te-ncalta, statul te-nalta

Tatal lui Mihai-Costin este senator de Calarasi si se numeste Doru Ioan Taracila. Cu sau fara legatura cu faptul ca parintele este de multi ani baron local si national, Costin are actiuni sau parti sociale la cinici firme. Printre ele, si radioul local Stil FM sau 2T SRL, acesta din urma fiind beneficiarul unor contracte consistente cu institutii publice din Calarasi, pe servicii de informatica. Numele lui Costin Taracila apare si ca parte a echipei companiei suedeze Linklaters, cea care a consiliat APAPS in privatizarea SIDEX.

Printisor-capusa

Bogdan, 29 de ani, este fiul senatorului iesean Ioan Solcanu, un nume de referinta in mediul de afaceri din Moldova. Prin The Red Point SRL, in care acum nu mai figureaza, Solcanu jr. a obtinut contracte de sute de mii de dolari cu SNCFR, societate careia i-a furnizat un program de dirijare a traficului feroviar. In prezent mai este asociat in Clovis SRL si Crisbo Company SRL.

La Galati, baiatul senatorului PRM Carol Dina, pe nume Valentin, poate fi numit fara greseala beizadea sau printisor. Parintele sau a fost prim-secretar la Galati pana la caderea comunismului, iar dupa ce a facut puscarie, dupa Revolutie, Dina a devenit un respectabil om de afaceri. Prin societatea Grup Dic SA, el a fost unul dintre cei care au consacrat notiunea capitalista de "firma-capusa". Cum era si firesc, actiunile comerciale ale tatalui i-au revenit fiului Valentin.

Trandafiri de la Sabin

Povestea afacerilor lui Sabin Funar, fiul senatorului de Cluj Gheorghe Funar, incepe pe 27 august 1998, arata editia de Transilvania a "Evenimenului zilei". Tanarul avea 22 de ani, iar firma sa pierdea o licitatie pentru dotarea unei sali din primaria condusa pe atunci de tatal sau. Esecul a tinut pana cand tata Funar s-a intors din concediu, iar juniorul a fost numit castigator, cu o oferta inferioara celei initiale.

Prejudiciul a fost minor, vreo 23 de milioane de lei, insuficient pentru declansarea urmaririi penale impotriva echipei tata bugetar-fiu intreprinzator privat. Un an mai tarziu, prin aceeasi firma, Sabin Funar a reusit sa planteze la Cluj trandafiri de trei sute de milioane de lei. De atunci, Funar cel mic a prosperat, implicandu-se in afaceri cu constructii de miliarde in parteneriat cu socrul "dobandit" intre timp. Astazi el are parti sociale la noua firme.

Scuipatul lui Iliescu

Am intrebat citiva parlamentari daca ei cred ca fiii si fiicele lor au fost ajutate in afaceri de pozitia parintilor lor. Dan Iosif a recunoscut ca fiica sa, Dan Andreea Anca, este implicata cu 30a in compania Miniera Medgidia SA, dar spune ca el nu a ajutat-o cu nimic: "Dupa 1995, am calcat in scuipatul lui Iliescu, cu vorba aia "sarac si cinstit", si de atunci nu am mai avut nici o treaba cu afacerile. Dar 2008, cand voi iesi la pensie, ma voi intoarce in afaceri si voi deveni unul din periculosi. Si schimbatul valutei te poate face om."

In fine, senatorul PRM Gheorghe Funar crede ca fiul sau nu a avut decat de pierdut de pe urma faptului ca el a fost primar la Cluj-Napoca: "L-am invatat cu munca de mic si el singur s-a implicat in afaceri inca de cind era student. Cat despre licitatia cu aerul conditionat, totul a fost cat se poate de legal".

Copiii de parlamentari au investit si in afaceri de presa

Lucian Apostol (27 de ani), fiul lui Neculai Apostol, senator independent de Iasi, ex-PSD
Detine 8% din Jurnalul de Moldova SA, editeaza "Jurnalul de Est". Principalii actionari sunt senatorul Apostol si omul de afaceri Constantin Soranescu

Emanuela Iorga (23 de ani), fiica deputatului PRM Leonida Lari Iorga
Are parti sociale la Redactia Glasul Natiunii SRL, editeaza la Chisinau saptamanalul cu acelasi nume

Andrei Paunescu (36 de ani), fiul senatorului PSD Adrian Paunescu
Detine impreuna cu tatal sau Editura Adrian Paunescu

Bogdan Octavian Stefan Ujeniuc (34 de ani), fiul deputatului PNL Dragos Ujeniuc
Detine impreuna cu tatal sau ziarul "Cuvantul Liber" din Giurgiu

Radu-Codrut Nitulescu (19 de ani), fiul deputatului PSD Teodor Nitulescu
Unic detinator al ziarului "Informatia Teleormanului"

Serban Mihai Roibu (29 de ani), fiul senatorului PSD Aristide Roibu
Pe 1 ianuarie a.c. i-a vandut lui Sorin Rosca Stanescu 10a din actiunile ziarului "Gardianul".

Claudiu Ciprian Tanasescu (40 de ani), fiul senatorului PRM Dan Claudiu Tanasescu
Este actionar la trei firme, dintre care una, Unicorn Productions, este detinatoarea licentei de emisie pentru posturile Cosmos TV si Cosmos FM. Claudiu Ciprian detine 60% din actiunile
Unicorn, iar sotia sa, Irina Mihaela, 40%.

Monopol mascat

"Privilegiile multora dintre copiii de parlamentari sunt ilegitime, caci sunt rezultatul unui monopol mascat care vine din uniunea politicului cu economicul. La nivelul discursului de legitimare, clasa politica ne spune ca trebuie sa ajungem la o economie de piata functionala, ceea ce ar insemna o economie in care actioneaza doar legile obiective ale economiei de piata. In realitate, functionala este doar piramida clientelara. Odraselele lor au avans consistent, dar nu stiu daca asta le asigura dominarea economica a tarii dupa aderarea la Uniunea Europeana, predictiile aratind ca suprematia o vor detine companiile multinationale", ne-a declarat Dumitru Bortun, presedinte al Asociatiei Romane a Profesionistilor in Relatii Publice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.