UDMR Covasna a inceput, miercuri, o campanie de strangere de semnaturi de sustinere pentru proclamatia adoptata la mitingul de protest care a avut loc la Miercurea Ciuc fata de schimbarea directorilor maghiari din deconcentrate, transmite corespondentul NewsIn.
Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in acest sens a fost amplasat un cort in centrul municipiului Sf.Gheorghe, unde oamenii pot semna pentru sustinerea proclamatiei. Langa cort se afla amplasata si o pancarta neagra pe care scrie in limba maghiara "Si din aceasta institutie a fost indepartat un maghiar”, pancarta care se regaseste in fata mai multor deconcentrate din Covasna de unde au fost schimbati maghiari.

Tamas Sandor a declarat ca sirul de proteste inceput in luna februarie cu un miting la Sf.Gheorghe si urmat de actiuni similare la Miercurea Ciuc si Targu Mures va fi continuat prin diverse actiuni.

Si UDMR Teritorial Ciuc a inceput, saptamana trecuta, o ampla campanie de strangere de semnaturi pentru a sublinia importanta drepturilor minoritatilor maghiare adunate in noua puncte in "Proclamatia” semnata de lideri maghiari la mitingul de protest organizat la Miercurea Ciuc, in data de 22 mai.

"Scopul nostru este sa subliniem ca situatia actuala este inacceptabila, nu doar politicienilor UDMR, ci intregii populatii maghiare din Harghita. Am decis sa adunam semnaturi, atat on-line, cat si umbland din casa in casa, pentru a le putea trimite la forurile internationale. Partidele politice romanesti s-au aliniat impotriva maghiarimii. S-a delimitat chiar si Partidul Liberal, prin presedintele Crin Antonescu, care primise aplauze furtunoase cu ocazia Congresului UDMR. Se pare insa ca a predicat apa si bea vin”, a declarat saptamana trecuta presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

La mitingul de la Miercurea Ciuc din 22 mai, "Proclamatia" a fost semnata de aproximativ treizeci de lideri maghiari, printre care presedintele UDMR, Markó Béla, senatorii Verestóy Attila si Gyerkó László, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba. In proclamatie sunt exprimate doleantele maghiarilor: dreptul la autoguvernare si la autodeterminare, asigurarea folosirii limbii materne a minoritatilor nationale ca limba oficiala la nivel local si regional, asigurarea limbii materne fara orice impiedicare ca si folosirea limbii maghiare in institutiile educationale, conducatorii demisi sa fie repusi in fruntea institutiilor si altele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.