Plenul Senatului a avizat favorabil, cu 77 de voturi pentru si 29 de voturi impotriva, cererea de incepere a urmaririi penale a senatorului PSD Serban Mihailescu, doua voturi fiind anulate.
Pe 19 martie 2009, Comisia juridica a Senatului nu a reusit, in lipsa voturilor necesare, sa acorde vreun vot pentru inceperea urmaririi penale a lui Serban Mihailescu, nici unul impotriva,astfel ca raportul senatorilor juristi nu contine vreo recomandare, iar plenul va fi cel care decide in cazul senatorului PSD, relateaza NewsIn.

Patru senatori (cei de la PSD) au votat impotriva inceperii urmaririi penale impotriva lui Serban Mihailescu, in timp ce alti patru senatori PDL au votat pentru. Ioan Ghise, Marian Bigiu de la PNL si Attila Cseke de la UDMR au lipsit de la audierile comisiei si de la vot.

Senatorul PSD Serban Mihailescu a cerut, in cadrul Comisiei juridice din Senat, sa fie respinsa solicitarea DNA de incepere a urmaririi sale penale si sa inainteze plenului un raport negativ.

Initial, presedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla, a declarat, in aprilie, ca raportul Comisiei in cazul lui Serban Mihailescu va intra in plen dupa 20 aprilie. Ulterior insa, s-au invocat alte motive care au dus la tergiversarea votarii in plen: "corectarea" Regulamentului in acord cu decizia CCR ca hotararea privind urmarirea penala a membrilor Guvernului sa fie luata cu votul majoritatii senatorilor prezenti, dar si ratiuni medicale.

In final, in sedinta de marti a Biroului Permanent al Senatului s-a decis ca raportul va fi pe ordinea de zi a plenului de ieri, chiar daca nu se stie daca senatorul PSD, Serban Mihailescu, va fi prezent. Acesta nu a prezentat acte doveditoare cu privire la starea sa de sanatate.

Senatorii din Comisia juridica a Senatului argumeteaza, in raportul asupra solicitarii Parchetului General de incepere a urmaririi penale in cazul senatorului PSD, Serban Mihailescu, ca probele din dosarul DNA sunt, in parte, nule, "motiv pentru care votul a fost atat de strans".

Raportul, obtinut de NewsIn, precizeaza ca, "supusa la vot, propunerea de incepere a urmaririi penale nu a intrunit numarul necesar de voturi (4 senatori si-au exprimat optiunea pentru <<DA>>, si 4 senatori - pentru <<NU>>", fapt pentru care Comisia nu poate recomanda plenului Senatului un vot in favoarea avizarii inceperii urmaririi penale.

In argumentatia senatorilor juristi se face referire la probele considerate nule in dosarul lui Mihailescu, invocandu-se decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a retrimis DNA dosarul cauzei, ca urmare a declararii neconstitutionale a Legii 155/1999 privind responsabilitatea ministeriala. Aceleasi probe, insa, sunt considerate de Parchetul General, intr-o scrisoare adresata Comisiei juridice, ca avand "valoarea unor acte premergatoare, pentru a stabili daca exista suficiente indicii pentru a justifica inceperea urmaririi penale".

Astfel, in timp ce procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a transmis ca "se impune ca Parlamentul Romaniei - Senatul sa se pronunte asupra solicitarii cu care a fost investit in considerarea intregului material care i-a fost inaintat", in raportul Comisiei se precizeaca faptul ca doar o parte din materialele au putut fi luate in considerare. "Toate celelalte documente, intocmite intre 09.05.2006 data intocmirii rechizitoriului) si data sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au fost declarate nule si, deci, nu pot fi considerate probe, pentru ca ceea ce este nul nu produce efecte juridice. Incalcarea dispozitiilor relative la sesizarea instantei constituie violari ale formelor prescrise de lege si sunt sanctionate(...) cu nulitatea absoluta, nulitate care nu poate fi inlaturata in niciun mod", se arata in raport.

De asemenea, senatorii juristi precizeaza ca au studiat cele 6 volume ale dosarului transmise in copie de Parchetul General si l-au audiat in sedinta publica pe Serban Mihailescu. El "a aratat ca nu a comis vreo fapta penala, ca autodenuntul lui Pavalache nu poate constitui proba, ca probele favorabile solutionarii juste a cauzei ar fi fost indepartate din dosar si ca acele arme au fost si sunt proprietatea unei asociatii de vanatoare", se explica in raportul comisiei.

Potrivit adresei procurorului general, DNA a fost sesizata de faptul ca, "in perioada in care ocupa functia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Mihailescu Petru Serban a primit de la consilierul sau personal, Fanel Pavalache, pe care, anterior, il numise in aceasta functie, mai multe arme de vanatoare, pe care le-a detinut desi nu era posesor al permisului de arma".

Totodata, raportul face referire la denuntul lui Pavalache, potrivit caruia Mihailescu "i-a solicitat denuntatorului, dupa numirea acestuia in functie, sa achizitioneze, pentru primul-ministru Adrian Nastase, mai multe arme de vanatoare". Pavalache mai sustine ca in perioada aprilie - mai 2002 a cumparat pentru Mihailescu 9 arme de vanatoare in valoare de 200 de milioane de lei vechi.

DNA a cerut Senatului, pe 31 iulie 2008, inceperea urmaririi penale a senatorului PSD Serban Mihailescu pentru infractiunea de primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.