Democratii renunta astazi, in cadrul Conventiei Nationale, la orientarea doctrinara social-democrata, care i-a plasat pe un loc politic onorabil timp de 15 ani, si aleg culoarul popular, atat de ravnit de mai toata clasa politica romaneasca, menit sa le asigure succesul intr-o viitoare ecuatie europeana.

Partidul Democrat alege sa-si schimbe optiunea politica intr-un moment de ascensiune. Dupa ce timp de 15 ani PD s-a situat permanent peste pragul de 10% in optiunile electoratului, ultimele studii arata o evolutie ascendenta pentru aceasta formatiune politica. La ultimele alegeri generale din noiembrie 2004 PD a dat un presedinte, pe liderul democrat de atunci, Traian Basescu. Din acel moment, PD a crescut constant in sondajele de opinie, luand-o inaintea partenerului de Alianta, PNL. Cu toate acestea, partidul alege sa treaca la doctrina populara, intr-o perioada in care orientarea social-democrata pare sa le fie cea mai favorabila, cel putin pe plan intern.

Mirajul popular

Viitoarea integrare a Romaniei in UE, influenta PPE la nivelul politicii europene si lipsa unui curent de centru in tara noastra care sa preia valorile popularilor europeni au creat premisele deschiderii democratilor catre o schimbare doctrinara. In plus, competitia interna pe culoarul popular, revendicat si de UDMR, si de PPCD, si de gruparea Ciontu desprinsa din PRM, a intarit atractivitatea acestuia.

Acestor argumente s-a adaugat si refuzul recent al Partidului Socialistilor Europeni (PES) de a acorda PD statutul de membru cu drepturile depline, primit, in schimb, de PSD. De altfel, miscarea doctrinara a PD ar putea duce la integrarea formatiunii in Partidul Popular European si in grupul popular din cadrul Parlamentului European.

Competitie fara surprize

Cei peste 4.000 de democrati care vor fi prezenti astazi la Conventia Nationala Extraordinara au o singura optiune, respectiv motiunea populara, sub care sunt validati Emil Boc - sef al partidului si Adriean Videanu - presedinte executiv. Pana a se ajunge insa la o Conventie fara surprize, au avut loc multe rasturnari de situatie care au deschis drumul actualei optiuni doctrinare. Inainte de a se aseza pe un fagas sigur, conducerea democratilor a vehiculat diferite ipoteze. Cu supervizarea lui Traian Basescu, s-au avansat, pe rand, competitia "intre prieteni" dintre Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga, apoi cea intre o motiune populara prezentata de Sorin Frunzaverde si una social-democrata sustinuta de Emil Boc.

Ulterior, Emil Boc a renuntat cu totul la mentinerea social-democratiei si a aderat la motiunea populara, in numele careia si-a anuntat candidatura. In final, si ultimii adepti ai actualei orientari a PD, Cezar Preda si Radu Berceanu, au trebuit sa renunte din lipsa de sustinere din interiorul partidului. In final, PD se asaza in matca pe care i-a gandit-o Traian Basescu, care a afirmat, nu cu mult timp in urma, ca democratilor nu le-ar sta rau ca partid de centru. De altfel, Traian Basescu ramane personalitatea politica care gireaza succesul PD pe scena politica, precum si vizionarul din spatele miscarilor doctrinare.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.