Politica 9 Iunie 2009 09:31
Ultimul cetatean roman care a votat pentru Parlamentul European a fost o femeie care locuieste de 28 de ani in SUA si a fost croitoreasa fostei prime doamne a Americii Barbara Bush, informeaza MAE.
Votul romanilor din strainatate pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European s-a terminat luni la ora 7.00, ora Romaniei, in sectiile de pe coasta de vest a Statelor Unite. Ultimele sectii care s-au inchis au fost cele din Los Angeles, Las Vegas, Phoenix si Portland. Votul a decurs in conditii normale, fara incidente deosebite, precizeaza MAE, potrivit NewsIn.

Ultimul cetatean roman care a votat pentru scrutinul de la 7 iunie 2009 a fost Marioara Oprescu, care si-a exprimat votul la sectia nr. 144 din Las Vegas. Marioara Oprescu traieste de 28 de ani in SUA, de 15 ani in Las Vegas si voteaza la fiecare scrutin. Femeia a fost croitoreasa de lux si a lucrat pentru o casa de moda celebra, precum si pentru fosta prima doamna a Americii Barbara Bush.

Pe baza informatiilor primite de la misiunile Romaniei, pana la ora 07.00, ora Romaniei, la sectiile de vot din strainatate au votat aproximativ 13.500 cetateni romani. Prezenta la vot a romanilor din strainatate a fost foarte scazuta fata de alte scrutine: la europarlamentarele din noiembrie 2007 votasera 21.000 de romani, iar la cele mai recente alegeri legislative (30 noiembrie 2008) au venit la vot 24.000 de romani din strainatate. Cifrele oficiale privind prezenta finala la vot vor fi anuntate de catre Biroul Electoral de Circumscriptie 48, dupa primirea tuturor proceselor verbale, in cursul zilei de luni.

Pana duminica, la ora 22.00, cand numarul romanilor care votasera era de 11.500, cei mai multi alegatori se inregistrasera la Italia (peste 2.000), la Chisinau (in jur de 1.400), in Franta si Spania (1.100) si in Belgia (aproximativ 950).

Votul la sectiile din strainatate a inceput duminica noapte, la ora 00.00, si s-a incheiat luni, la ora 7.00, la sectiile din Los Angeles, Las Vegas si Portland. Votul s-a desfasurat in conditii normale in strainatate, singura neregula fiind semnalata de senatorul PD-L William Brinza, care sustine ca nu a putut vota la o sectie de vot din Spania si acuzand ca a fost inscris in listele de vot spaniole fara voia sa. Biroul electoral al circumscriptiei nr. 48 pentru strainatate a decis, insa, sa respinga contestatia formulata de Brinza, care, optand sa voteze reprezentantii Spaniei in PE, a renuntat la dreptul de a alege candidati romani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.