Politica 8 Iunie 2009 18:28
In ziua alegerilor europarlamentare, presedintele PSD Mircea Geoana si-a "dat demisia", anticipat, de la sefia CSAT, desi functia sa nu a fost inca declarat constitutionala. Motivul? "Supararea" pe Traian Basescu, care "si-a facut campanie electorala in Irak si Afganistan".
Decizia presedintelui Senatului este surprinzatoare din doua motive: demisia vine in ziua alegerilor si la trei zile dupa “evenimentul problema”.

In afara de asta, CCR nu a declarat inca Ordonanta pentru presedintia CSAT ca fiind constitutionala, iar speculantii sunt de parere ca Geoana a facut acest gest de “falsa demise” anticipand declararea “neconstitutionalitatii” functiei sale.

Geoana il acuza pe seful statului ca a procedat “ilegal” prin vizitele “fulger” in Irak si Afganistan si mai ales prin anuntarea retragerii trupelor.

Este o atitudine fara precedent si o dovada a imposturii legale in care actioneaza presedintele. In niciun stat democratic presedintele nu ia o astfel de decizie fara a se consulta in prealabil cu CSAT si cu Parlamentul, fata de care are o obligatie legala”, a declarat Mircea Geoana duminica, intr-o conferinta de presa.

Acesta a solicitat modificarea protocolului de Coalitie care a remis Ordonanta prin care presedintele Senatului devine automat si presedinte CSAT.

Guvernarea continua, dar mai putin ordonanta pentru functia de presedinte CSAT”, a mai spus Geoana.

Presedintele Senatului considera actiunea lui Traian Basescu drept “intolerabila” prin “utilizarea armatei pentru beneficii politice”. “Este imposibil pentru mine sa guvernez o instanta care a devenit una de décor sub conducerea presedintelui Basescu”, a incheiat liderul PSD.


Basescu nu comenteaza… deocamdata


Administratia Prezidentiala transmite ca seful statului va avea o reactie la declaratiile lui Mircea Geoana abia dupa terminarea procesului electoral.

Nu am de gand sa comentez aceasta situatie”, a declarat Traian Basescu la scurt timp de la anuntul facut de Mircea Geoana.


Adevaratul motiv?

Secretarul general al PNL Radu Stroe a declarat tot ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca gestul lui Mircea Geoana, de retragere din functia de vicepresedinte al CSAT, denota ca liderul PSD a aflat ca ordonanta prin care presedintele Senatului devine vicepresedinte al CSAT urmeaza sa fie declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala.

"Potrivit legii fundamentale, domnul Mircea Geoana nu se poate nici retrage, nici include pentru ca nu domnia sa este problema, ci functia de presedinte al Senatului, care este consacrata prin lege, obliga la aceasta ipostaza”, a mentionat liderul liberal.

Radu Stroe a subliniat ca, in aceste conditii, lui Mircea Geoana ii raman doua solutii: ,,ori demisioneaza din functia de presedinte al Senatului si nu mai este nici vicepresedinte al CSAT, ori anunta ca va refuza sa mai participe la sedintele CSAT”.

Prin prevederile Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, modificata prin OUG 224/2008, presedintele Senatului indeplineste functia de vicepresedinte al CSAT. Norma are asadar caracter imperativ, prin urmare Mircea Geoana nu poate opta pentru functia din CSAT, ci este obligat prin lege sa faca parte din acest organism.

In opinia secretarului general al PNL, retragerea lui Mircea Geoana din functia de vicepresedinte al CSAT nu are nicio semnificatie. ,,CCR va declara legea neconstitutionala, iar domnul Geoana va ramane fara jucarie”, a adaugat liderul PNL.

Geoana se retrage din CSAT din cauza lui Basescu


Presedintele Traian Basescu a plans din nou


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.