Politica 8 Iunie 2009 14:41
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca se retrage din CSAT pentru ca presedintele Traian Basescu "foloseste Armata Romana in scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare" si cere modificarea intelegerii cu PDL, arata un comunicat de presa.
“Afirm cu toata taria ca refuz sa legitimez, prin participarea mea in continuare la sedintele CSAT, actiunile interne si internationale prin care presedintele Traian Basescu utilizeaza Statul roman, Armata romana si diplomatia romana pentru a obtine beneficii politice si avantaje pentru partidul sau”, precizeaza Geoana.

“Actiunile electorale ale presedintelui Traian Basescu din ultimele zile, prin care foloseste Armata Romana in scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare sunt inacceptabile. Nu admit folosirea imaginii pozitive si a increderii populatiei in Armata Romana in scop electoral, partizan”, mai sustine liderul PSD.

Acesta este motivul pentru care el se retrage de astazi din functia de vicepresedinte si membru al CSAT. Geoana mai afirma ca a asistat la o campanie electorala desfasurata de Presedintele Romaniei pe seama militarilor romani din Irak si Afganistan. “Traian Basescu este primul politician care foloseste sacrificiul si eroismul soldatilor romani pentru scopuri electorale. Obligatia presedintelui este de a le asigura acestora conditiile materiale si dotarea adecvata pentru desfasurarea activitatii in cele mai bune conditii. Militarii romani au nevoie de sprijin, nu de lacrimi electorale”, adauga el, spunand ca in niciun stat democratic, presedintele nu foloseste simbolul Armatei, devotamentul si sacrificiul ostasilor sai, in interes electoral si nu viziteaza trupele aflate in teatre de operatiuni cu o zi inainte de un scrutin electoral.

De asemenea, liderul PSD spune ca presedintele a anuntat retragerea trupelor romanesti din Irak la o data specifica fara sa se consulte cu CSAT si cu Parlamentul Romaniei.

Potrivit art. 119 din Constitutia Romaniei, CSAT organizeaza si coordoneaza activitatile care privesc participarea la mentinerea securitatii internationale. Totodata, potrivit legii 415/2002 privind organizarea si functionarea CSAT, aceasta institutie este cea care analizeaza si propune masuri pentru initierea, suspendarea sau incetarea actiunilor militare, la solicitarea presedintelui. Decizia de a trimite trupe romanesti in Irak si Afganistan s-a facut cu acordul CSAT si al Parlamentului Romaniei. Decizia de retragere trebuie sa se faca respectand prevederile constitutionale si nu prin hotararea unilaterala a lui Traian Basescu, se arata in comunicatul PSD.

Geoana mai solicita si modificarea protocolului Aliantei de guvernare „Parteneriatul pentru Romania”, in sensul anularii prevederii potrivit careia Presedintele Senatului este si vicepresedinte al CSAT, si adoptarea tuturor masurilor legale necesare pentru punerea in practica a acestei decizii.

Liderii PSD si PDL au stabilit la parafarea Parteneriatului pentru Romania, la solicitarea lui Mircea Geoana, ca presedintele Senatului, functie pe care o ocupa liderul PSD, sa devina vicepresedinte CSAT. Guvernul a elaborat in acest sens o Ordonanta de Urgenta, care a fost votata recent de Parlament, fiind in prezent contestata la Curtea Constitutionala de liberali. CCR urmeaza sa se pronunte asupra sesizarii PNL la 17 iunie, conform NewsIn.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.