Politica 8 Iunie 2009 09:53
Reprezentanti din ce in ce mai importanti in Parlamentul European si statele membre cer suspendarea sau chiar eliminarea fondurilor europene pentru Romania, pe baza rezultatelor necorespunzatoare din domeniul justitiei si combaterii coruptiei, a declarat Leonard Orban
"Deja pot sa va spun clar ca nu sunt doar incercari sporadice, ci sunt in zone din ce in ce mai extinse. A fost o rezolutie in Parlamentul European care era legata de raportul de descarcare bugetara pe anul 2007, in care se cerea Comisiei Europene atentie sporita pentru Romania si Bulgaria, pentru maniera in care cele doua tari cheltuie fondurile comunitare. A fost rezolutia Bundestagului din Germania pe aceasta tema, cu o cerere de suspendare a unor fonduri comunitare, adoptata in unanimitate", a spus comisarul roman, adaugand insa ca deciziile de acest gen sunt luate de Comisia Europeana, informeaza NewsIn.

Exista insa si sanctiuni de alta natura propuse de unii europeni ca raspuns la rezultatele considerate insuficiente din justitia romaneasca. "Au mai fost niste demersuri, nu vreau sa le devoalez aici, din partea unor reprezentanti din statele comunitare, care au cerut Comisiei sa se gandeasca eventual la introducerea sau luarea deciziei de aplicare a clauzei de salvgardare pe domeniul justitiei, au mai fost niste discutii, inclusiv la nivelul Comisiei, si o atentie mai sporita asupra modului in care se cheltuie banii in Romania si Bulgaria", a spus Leonard Orban, invitat la emisiunea "3X3".

El a reamintit ca Romania are in continuare fonduri SAPARD suspendate, precum si probleme cu mecanismul IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control) din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), care trebuie sa asigure implementarea platilor directe si altor procese din zona agriculturii. "Chestiunile astea sunt contabilizate si ceea ce pentru alte tari ar putea sa fie doar probleme de parcurs, in corelatia care s-ar putea face intre Mecanismul de verificare si cooperare si fondurile comunitare poate sa aduca rezultate negative", a atras atentia comisarul roman.

Intrebat daca este posibil ca Romania sa isi piarda chiar dreptul de vot in UE, Orban a spus ca aceste ipoteze sunt baloane de incercare, dar si dovezi ale necunoasterii modului in care functioneaza Uniunea Europeana. Orban a dat exemplul PVV, partidul de extrema-dreapta din Olanda clasat pe locul al doilea la europene si care ceruse ca Romania si Bulgaria sa fie excluse din Uniunea Europeana, lucru care nu este prevazut in tratatele UE. Asemenea declaratii sunt politicianiste si sunt solutia cea mai simpla in perioade de criza, a spus Orban, care crede totusi ca nu trebuie ignorate complet aceste semnale. "Nu putem sa ignoram aceste semnale, pentru ca ele pleaca din anumite zone, raspund unor anumite cerinte, raspund inclusiv unor anumite retorici facute de unii politicieni din anumite state membre", a explicat el.

La redactarea raportului, despre care Orban considera ca va fi o "analiza echilibrata si realista" a situatiei actuale, vor conta si evaluarile organizatiilor non-guvernamenale. "In momentul in care apare ca cetatenii din Romania percep intr-un grad foarte inalt problema coruptiei, deci ca exista coruptia, normal ca e o chestiune care nu contribuie la un Raport pozitiv", a spus Orban, adaugand: "Se stiu deja criticile anterioare, iar pentru a avea un raport mai bun, e clar ca ar trebui sa se raspunda la aceste critici".

In ceea ce priveste data publicarii raportului, Leonard Orban a declarat ca aceasta nu s-a hotarat inca, dupa ce circulasera informatii ca raportul ar putea fi amanat pana in septembrie. Orban se asteapta ca raportul sa fie publicat cel mai devreme dupa jumatatea lunii iulie, asa cum s-a intamplat si anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.