Politica 8 Iunie 2009 16:05
Presedintele ceh Vaclav Klaus, eurosceptic, s-a hotarat in final sa voteze sambata in cadrul alegerilor europarlamentare, dupa ce a declarat la Parissaptamana aceasta ca scrutinul "nu este necesar", relateaza NewsIn
"Mi-ar placea ca aceste alegeri sa contribuie la formarea unui Parlament European care sa permita ca viitorul scrutin europarlamentar sa aiba mai mult sens si mai multa importanta", le-a transmis Klaus jurnalistilor care il asteptau in fata unei sectii de vot din Praga.

Dupa ce a prezidat fara controverse mai multe summituri europene in timpul presedintiei cehe a Uniunii Europene (UE) - printre care summitul UE-Rusia din Siberia - acest opozant vehement al Tratatului de la Lisabona si-a reluat saptamana trecuta atacurile la adresa Europei care ameninta, in opinia sa, suveranitatea statelor membre.

"Nu exista o adevarata comunitate a popoarelor europene" si "alegerile europarlamentare nu sunt necesare" sunt cateva din declaratiile facute de Klaus in timpul unui dejun recent la Paris. Acestea au provocat indignarea ministrului francez de externe, Bernard Kouchner, care le-a descris drept "o actiune de demolare". "Tot ce descurajeaza votul, descurajeaza Europa", a declarat Kouchner intr-un comunicat transmis de ministerul sau.

De cealalta parte, premierul ceh in exercitiu, Jan Fischer, a amintit importanta votului intr-un comunicat transmis de presedintia ceha a UE. "Este in interesul cetatenilor din toate statele membre UE sa isi foloseasca votul pentru a influenta componenta institutiei, (...) un actor european important", a precizat Fischer.
In Cehia, cele mai recente sondaje prevestesc o participare mai scazuta decat in 2004, de 28,48%, mai mica decat media europeana.

In opinia presedintelui Klaus, absenteismul ar trebuie perceput ca un "semnal important al deficitului democratic al UE", asa cum explica el insusi pe site-ul sau, unde il acuza pe Kouchner ca "demoleaza dezbaterea democratica". Tot in pagina sa electronica, Klaus le cere alegatorilor sa ii urmeze exemplul, adica sa mearga la urne pentru a vota pe baza ideilor lor si a ceea ce cred ei ca este mai bine pentru Cehia in cadrul UE, a sfatuit Klaus.

Sambata, presedintele a refuzat sa dea detalii cu privire la modul cum a votat. Insa doua noi partide eurosceptice ii impartaseasc ideile: Partidul Cetatenilor Liberi (SSO), fondat de fostul colaborator apropiat al sau, Petr Mach, si ramura ceha a partidului Libertas, condus de omul de afaceri irlandez Declan Ganley.
Cehii au putut vota pana sambata la ora locala 14.00 (15.00, ora Romaniei) intr-un scrutin in care trebuie sa aleaga intre 32 de liste concurente.

La nivel local, scrutinul este considerat un test politic dupa caderea recenta a guvernului Topolanek in plina presedintie ceha a UE. Lupta se anunta stansa intre cele doua tabere politice puternice, liberalii din ODS, partid condus de fostul premier Mirek Topolanek, si social-democratii (CSSD), formatiune condusa de Jiri Paroubek.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.