Politica 8 Iunie 2009 14:17
La finalul campaniei electorale, candidatii care deschid lista partidelor pentru Parlamentul European recunosc ca temele europene au fost folosite prea putin in campanie, PDL reproseaza PNL si PSD ca au amestecat europarlamentarele cu prezidentialele, iar partidele mici spun ca au fost dezavantajate.
Primul din lista PDL pentru europarlamentare, Theodor Stolojan, a apreciat ca PDL s-a diferentiat in campanie de PSD si PNL prin mesajul axat strict pe problematicile UE, si nu pe alegerile prezidentiale, dar si prin cheltuielile modeste, "de criza", in comparatie cu "risipa" liberalilor si pesedistilor.

"Suntem primul partid care a iesit cu o platforma electorala in care am aratat ce probleme pot fi solutionate mai bine cu sprijinul UE, am aratat pozitia PDL asupra acestor probleme si ce putem face efectiv pentru a le solutiona. PSD si PNL au ales campania pentru prezidentiale. Din acest motiv, romanii au pierdut ocazia sa cunoasca mai multe despre institutiile europene. Noi nu avem aceasta grija (n.r. a alegerilor prezidentiale). PNL a inceput sa abordeze teme mai serioase abia acum doua-trei zile. Noi nu am avut cu cine dezbate aceste subiecte" a comentat liderul democrat-liberal.

Potrivit lui Stolojan, un alt aspect care diferentiaza campania PDL de cele ale PSD si PNL se refera la modul in care s-au raportat partidele la situatia de criza economica. "Romania este acum in criza, de aceea trebuie facute economii majore. PDL a tinut seama in campanie de aceasta realitate. Noi am avut doar afise cu sloganul nostru, <PDL la bine si la greu>, in timp ce PNL si PSD au facut risipa de bani cu bannere si panouri imense" a declarat Stolojan pentru NewsIn.

Prim-vicepresedintele PDL a sustinut ca, prin campania costisitoare, liberalii si social-democratii i-au "obligat" pe democrat-liberali sa foloseasca, in ultima saptamana inainte de alegeri, materiale publicitare cu aceeasi forta, mai ales in mediul rural, unde populatia a remarcat promovarea slaba a pedelistilor. "Ne-au obligat ca, in ultima saptamana sa iesim si noi cu acest gen de materiale, mai ales ca la tara ne intreaba lumea de ce nu avem si noi" a povestit Stolojan. Acesta s-a aratat multumit de campanie in ansamblu, sustinand ca PDL a transmis toate mesajele pe care le pregatise.

Balciul orgoliilor 'europarlamentare'

PNL a “batut tara”

Prima pe lista PNL pentru europarlamentare, Norica Nicolai a declarat ca pe durata campaniei electorale a preferat sa "bata tara" si sa se intalneasca direct cu alegatorii. Eurocandidatul PNL a precizat ca, din discutiile pe care le-a avut, a remarcat ca oamenii sunt interesati de cum pot obtine finantari, subventii, de cum pot beneficia si ce se poate face cu banii UE. Liberalul a estimat ca prezenta la urne va fi de 35%.

Norica Nicolai considera ca este fireasca implicarea presedintelui partidului in campania pentru europarlamentare, sustinand ca oamenii nu au perceput demersul ca pe unul de campanie prezidentiala. Candidatul liberal a sustinut ca alegatorii au apreciat prezenta lui Crin Antonescu, caruia i-au cerut informatii despre cum pot fi folositi banii europeni. "S-a considerat absolut firesc, la fel au procedat si Mircea Geoana, si Traian Basescu. Toti au facut campanie pentru partidele lor", a sustinut Nicolai. Totusi, ea a recunoscut ca Antonescu nu i-a fost alaturi de foarte multe ori, ajungandu-i "degetele de la o mana" pentru a numara.

PSD nu a incheiat campania

Adrian Severin, primul pe lista PSD+PC, a refuzat sa-si spuna opiniile despre desfasurarea campaniei, motivand ca nu comenteaza ceva ce nu s-a incheiat si ca, oricum, comentariile le va face la partid, nu in presa. "Eu sunt un om principial. Nu comentez ceva ce nu e gata, ce nu s-a terminat inca. Primul comentariu o sa-l fac dupa alegeri, dar in partid. Dvs. o sa va raspund dupa aceea", a declarat “numari 1” pe lista PSD.

Tokes: Temele europene nu au putut fi folosite in campania pentru PE


Varful listei UDMR la europarlamentare, episcopul reformat Laszlo Tokes, a apreciat ca "se arata o indiferenta generala fata de alegerile europene, oamenii nu sunt motivati in aceasta cauza, nu simt efectul concret al apartenentei europene al Romaniei". Tokes a comentat ca este vorba "despre o indiferenta specifica tarilor postcomuniste", dar si "o indiferenta generala fata de politic deoarece oamenii sunt dezamagiti de politica in general".

"Nici Europa Unita, nici politica ca atare nu ii motiveaza indeajuns, si, in aceste conditii incercam sa le motivam noi, sa le mobilizam prin anumite teme", a afirmat episcopul reformat. In acest sens, el a exemplificat cu demiterile maghiarilor de la sefia deconcentratelor, care ii reaminteste "de era lui Ceausescu, cand functionarii publici au putut fi numai cei de etnie romana". "Aceasta ne aminteste de sistemul totalitar comunist, conform politicii partidului, a guvernului, pe criterii politice comuniste de partid, cand au fost exclusi cei care nu au aderat la Partidul Comunist, respectiv sistemul national-comunistilor ceausisti", a explicat Tokes.

In ce priveste aspectele pe care regreta ca nu le-a realizat in campanie, varful listei UDMR a facut referire la vocile din partea PCM, dar si a UDMR, care au s-au impotrivit "solidaritatii maghiare", si pe care nu a reusit sa-i puna de comun acord. "Sunt elemente si cercuri contra-interesate impotriva rezultatelor noastre electorale si am incercat sa combatem aceasta atitudine negativista. Unii ar dori sa nu ajungem al un rezultat bun ca sa poata dovedi ca solidaritatea maghiara nu a functionat", a mai spus Tokes.

Ultima suflare europarlamentara

PRM, PNTCD si FC se plang ca au fost dezavantajate in campania electorala

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, primul pe lista partidului pentru europarlamentare a spus, pentru NewsIn, ca celalalte partide au cheltuit sume foarte mari, "zeci de milioane", in timpul campaniei si ca incercarile sale de a isi face campanie sunt "degeaba, daca se vor fura alegerile". "A fost o campanie nerusinata, datorita cheltuielilor uluitoare pe care le-au facut unele partide. In special PSD si PNL au demonstrat cat au putut sa fure, au inrosit si ingalbenit tara. Merg prin teritoriu si imi dau seama ca ei au bannere intr-un singur oras, cat am eu in toata tara", a afirmat Vadim Tudor.

Vadim Tudor a mai spus ca Gigi Becali, candidatul al doilea de pe lista PRM "nu a venit cu miliardele lui" in sprijinul campaniei, pentru ca l-a refuzat, dar ca a ajutat cu aproximativ 200 de bannere. "Dar nu te poti lupta cu astia care au bagat zeci de milioane de bani in campanie", a mai afirmat Tudor, adaugand ca, daca PRM ar fi dispus de asemenea mijloace financiare, oricum ar fi fost directionate in alte parti, si nu in campania pentru PE.

Presedintele PNTCD Marian Milut, primul pe lista pentru europarlamentare a formatiunii, a apreciat campania electorala pentru PE a partidelor de pe scena politica romaneasca drept "un esec", aratand ca aceasta a fost bruiata de mesaje pentru alegerile prezidentiale. In privinta propriei campanii, Milut a recunoscut ca echipa PNTCD nu a putut parcurge toate judetele, insa a apreciat ca partidul si-a transmis eficient mesajele.Potrivit taranistului, ideile principale catre electorat, cu care partidul pe care il conduce s-a diferentiat "total" de restul, cuprindeau un avertisment ca aceasta campanie va fi amestecata cu mesaje pentru prezidentiale, dar si faptul ca PNTCD reprezinta o alternativa la actuala clasa politica, ce conduce Romania de 9 ani.

"Fiecare partid a incercat intr-un fel sau altul sa-si adapteze campania. Noi am inceput prin a spune ca se incearca deturnarea alegerilor pentru PE si confundarea lor cu alegerile prezidentiale. Constat ca celelalte partide termina campania cu ceea ce am inceput noi, dupa trei saptamani in care au incercat sa spuna de fapt ca miza sunt alegerile pentru presedintie. Sunt cumva defazati si in urma. Noi, in partea a doua a campaniei, am intarit mesajul nostru, ca PNTCD este un partid european. Am aratat ca avem proiecte pentru Romania si ca miza euroalegerilor sunt banii europeni" a explicat Milut. El a mentionat ca, pentru a atrage oamenii la vot pe 7 iunie, taranistii au explicat electoratului ca "acum se joaca soarta Romaniei pe urmatorii 20-25 de ani"."Si, daca aceasta miza nu va fi jucata de poporul roman, si nu vor iesi masiv la vot, sa voteze PNTCD, atunci miza s-a pierdut", a mai spus Milut.

Presedintele Partidului Forta Civica, Stefan Iurascu, cel care deschide si lista organizatiei la alegerile pentru Parlamentul European, a declarat pentru NewsIn ca in timpul campaniei partidul sau a fost ignorat de mass-media, care, spune el, ar fi trebuit sa acorde mai multa atentie unui partid nou infiintat. "Cei de la PSD sau PNL nu au venit niciodata alaturi de Forta Civica in dezbateri si nici nu am fost invitati la dezbaterile televizate alaturi de ei. Este cenzura pe fata!", a spus Iurascu.

Totodata, Iurascu a mai afirmat ca aceasta campanie a fost "nu intamplator bruiata de o campanie a celor care vor sa ajunga pe postul de presedinte: Crin Antonescu si Mircea Geoana". Astfel, Iurascu spune ca partidul pe care il conduce nu va avea sanse prea mari la PE daca "romanii vor sta la mici si bere" in ziua scrutinului si spera la o prezenta de aproximativ 50% pentru a ocupa doua sau trei locuri de europarlamentar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.