Politica 5 Iunie 2009 11:14
Intr-o Romanie a lui 2009, prezenta de doi ani in Uniunea Europeana, in prag de alegeri pentru PE, cand toate tarile Europene se zbat pentru iesirea din criza economica, politicienii romani ii santajeaza emotional pe alegatori sa ii voteze pentru ca "i-au racordat la apa potabila" sau pentru ca "le-au reparat drumurile", pentru ca le-au oferit un trai la limita subzistentei.
Discursurile politicienilor din aceasta campanie pentru europarlamentare nu se diferentiaza cu nimic fata de cele de dupa decembrie ’89. “Alesii” romani vorbesc in continuare de intentia de a scapa de sub “asuprirea” comunismului, desi se implinesc 20 de ani de la revolutie.

Politicienii nostrii se bazeaza in continuare pe promisiunea unui trai decent, care inseamna pentru ei ca oamenii sa aiba acces la apa potabila, sa aiba drumuri reparate, sa aiba posibilitatea gasirii unui loc de munca, sa aiba posibilitatea unei cresteri salariale sau sa poata sa isi cumpere o casa sociala, toate acestea pe cand o intreaga Europa este preocupata de cresterea economica, de investitii, de educatie si nu de oferirea unor conditii pentru supravietuire.

FSN, Ciuma Rosie, marinarul, pipita si cel cu nume de floare, in batalia pentru voturi


Liderii partidelor si-au petrecut ultimele patru saptamani in vizita prin toate localitatile “defavorizate” ale tarii, populatia de aici constituind tinta principala, acea categorie care este suficient de disperata pentru a crede orice, iar in schimbul "unui mic si o bere" le va oferi voturile de incredere.

Guvernantii au fost zambitori, ca in fiecare campanie electorala, au promis multe, au imbratisat oamenii, le-au ascultat problemele si s-au asigurat ca acestia isi vor aminti despre fiecare trotuar peticit si fiecare picatura de apa tulbure de la robinet, care a curs de cand sunt ei sau cat timp au fost ei la guvernare.

La sate discursurile s-au bazat pe agricultura, pentru ca de apa potabila nu se poate pune problema inca. Pe de o parte se afla PD-L, care promite fonduri pentru agricultura de la UE prin sloganul “pamantul asta este al nostru, a venit timpul sa facem ceva pentru el”, rostit de insusi Theodor Stolojan in spotul de campanie, iar pe cealalta parte se afla PNL-ul care explica populatiei ca nu prea sunt sanse de fonduri pentru agricultura pentru ca UE nu va da bani din moment de Guvernul nu ii aloca unde trebuie.

Daca politica interna nu se pune pe picioare si taie in continuare fondurile pentru agricultura, atunci nici PE nu va aloca fonduri”, a declarat Varujan Vosganian joi la Bacau.

Acest discurs intra in totala contradictie cu cel al democrat-liberalilor care sustin ca fondurile pot veni, cu toate ca pe plan intern au fost taiate.

Fiecare cu propria clientela

Fiecare partid s-a axat pe propria promovare exact acolo unde a fost sigur ca va obtine voturi.

PD-L si-a organizat manifestatiile cele mai spectaculoase prin orasele mari ale Ardealului, fiind constient de popularitatea sa, cel putin in Cluj, capitala Transilvaniei.

Tinta PSD a fost, ca de fiecare data, populatia de varsta a treia. Acestia au organizat excursii pentru pensionari, pe care i-au dus sa viziteze diverse orase, i-au cazat si i-au hranit pe banii lor. In ceea ce priveste cealalta “locomotiva” a socialistilor, Moldova, PSD incepe sa piarda teren in favoare opozitiei, cu toate ca teritoriul e impanzit de afise electorale rosii.

PNL si-a concentrate atentia in sudul tarii si in Moldova. Liderii liberali le-au vorbit moldovenilor (in anul 2009 – n. red.) de “extirparea comunismului” si de apa potabila. Le-au explicat ca “nici ei nu au facut mare lucru cat timp au fost la guvernare, dar macar au facut ceva, nu ca ceilalti” si i-au rugat sa ii voteze, nu pentru a avea o crestere economica si un trai decent, ci pentru “ai pedepsi pe cei aflati la Guvernare” care le-au facut promisiuni false in campania din toamna trecuta.

In ceea ce priveste cealalta parte a opozitiei, UDMR s-a concentrat exclusiv pe cateva judete ale Transilvaniei, locuite in marea lor majoritate de etnici maghiari. Pentru PE, Uniunea s-a aliat cu “dusmanul” Tokes Laszlo si au uitat de orice conflict in scopul obtinerii a cat mai multor mandate. Mesajul lor a fost in limba maghiara, pentru urechile maghiare, acestia militand strict pentru drepturile minoritatilor.

La polul opus, etnic vorbind, PRM nu s-a concentrate prea mult pe alegerile europarlamentare. Si-au construit spontan un slogan inspirat din “intamplarea lui Gigi Becali”, pe care Vadim l-a “racolat” pe lista Romaniei Mari si anume “Doi crestini si patrioti vor scapa tara de hoti”. Dupa acest slogan, Vadim Tudor a considerat ca a facut destul si inafara catorva manifestari televizate nu s-a plimbat prea mult pentru voturi, mizand pe loialitatea ultranationalistilor si pe simpatizantii lui Gigi Becali.

In ceea ce priveste PNTCD, romanii nu au apucat sa afle candidatii, imaginea principala fiind aceea a liderului de partid Marian Milut, prezent in prim plan pe toate afisele electorale.

Din urma a venit si Elena Basescu, mezina presedintelui, care nu are pana acum o clientelea proprie, dar promite sa se lupte cu “indiferenta actualilor politicieni”. EBA a vizitat azile de batrani, case de copii, Delta Dunarii si a participat la multe concerte Voltaj, ca doar a aparut intr-un vidioclip pentru ei acum cativa ani, cand nimeni nu ii stia numele. Mai mult, fiica presedintelui se leapada de numele Basescu si le cere alegatorilor sa o creada in momentul in care spune ca primii pasi in politica i-a facut pe propriile puteri, ca a castigat functia de Secretar General TDL tot pe propriile puteri si ca PD-L-ul nu o ajuta cu nimic in aceasta campanie. EBA le promite bani pentru investitii in Delta Dunarii si protejarea drepturilor copiilor romani in UE.

Al doilea candidat independent, Pavel Abraham, nici nu si-a facut simtita prezenta in campania electorala. Singurele vorbe rostite electoratului de catre acesta au fost legate de “cum il fura in sondaje contracandidata Elena Basescu”.

In aceeasi situatie se afla si PFC (Partidul Forta Civica – n. red.), acestia s-au multumit cu ingaduirea de a intra in competitia pentru PE si au considerat aceasta o realizare suficient de mare pentru acum si poate vor veni cu ceva mai mult la urmatoarele europarlamentare, peste 5 ani.

Sa votam!

Duminica, 7 iunie este Ziua Alegerilor europarlamentare, sectiile de vot se deschid incepand cu ora 8:00 si se inchid la ora 21:00. Romanii vor putea vota oriunde, indiferent in ce parte a tarii se afla in momentul respectiv, singurul criteriu fiind prezentarea actului de identitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.