Potrivit unor rapoarte ale mai multor servicii de informatii romanesti, in perioada 2000-2004, prin intermediul rafinariilor Darmanesti - Rafo Onesti - Carom, grupuri de afaceristi au pagubit bugetul de stat cu o suma totala de cel putin1,5 miliarde euro. Potrivit acelorasi documente, unii dintre acesti afaceristi au legaturi cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc (gruparea constituita in jurul lui Corneliu Iacobov), si cu vice-prim-ministrul Ioan Talpes (gruparea constituita in preajma lui Ovidiu Tender). In jurul acestor piloni s-a construit, in tara si strainatate, un paienjenis de sute de firme, infiintate special pentru a se pierde urma banilor. Potrivit rapoartelor amintite, o parte din fonduri a ajuns in conturi din strainatate, restul banilor fiind folositi de cele doua grupari pentru acapararea unor noi active ale statului. Activitatile gruparii de la Bacau au fost sub lupa PNA vreme de citeva luni, insa ancheta bate pasul pe loc. Desi cunoaste situatia - serviciile secrete sint in subordinea sa si i-au prezentat numeroase rapoarte - presedintele Ion Iliescu prefera sa inchida ochii: numai in anul 2000, grupul lui Iacobov i-a finantat campania electorala cu cel putin 5.000.000 de dolari. Aceasta afirmatie incendiara apartine chiar trezorierului PSD Bacau si este cuprinsa intr-o declaratie "de asigurare", redactata pentru eventualitatea in care i s-ar intimpla ceva rau. "Evenimentul zilei" va prezinta astazi sinteza activitatilor derulate de gruparile Iacobov-Tender urmind ca, in numerele viitoare, sa probam, cu documente si declaratii, activitatile fiecareia dintre grupari si modul cum acestea interfereaza intre ele, afectind viata politica, economia, siguranta nationala, chiar, si, in ultima instanta, viata fiecaruia dintre romani. Potrivit unor surse extrajudiciare, prin triunghiul Darmanesti-Rafo Onesti-Carom, bugetul de stat a fost pagubit cu circa1,5 miliarde de euro. Suma, altfel imensa, reprezinta taxele si accizele neplatite statului pentru carburantii procesati la cele trei rafinarii, precum si incasarile ilegale de TVA pe achizitii supraevaluate, uneori cu 1000a. Surse din cadrul serviciilor de informatii ne-au confirmat valoarea estimata a prejudiciului precum si faptul ca toate informatiile obtinute de noi, dar si multe altele, in plus, au fost monitorizate de catre ofiterii de informatii, cuprinse in rapoarte si trimise mai-marilor Romaniei. Aceleasi surse ne-au confirmat si faptul ca presedintele Ion Iliescu a fost informat permanent despre afacerile grupului de la Bacau, caracterizat intr-un raport al unui serviciu secret drept "cerc mafiot al gulerelor albe din zona Bacau".
Taberele
In jurul pesedistilor Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacobov s-au grupat: Ion Vrinceanu (om de afaceri, parlamentar liberal, sub pulpana caruia a gasit Iacobov protectie; in prezent exclus de pe listele electorale), Andrei Serban (om de afaceri, in prezent primar PSD la Slanic - Moldova), Vasile Ciobanu (om de afaceri), Valentin Anastasiu (director, pe secvente, la rafinariile Darmanesti si Carom), Octavian Angheluta (director, in diverse perioade, la rafinariile Carom, Darmanesti si Rafo Onesti), Florinel Camara (patronul firmelor "Koala"si "Clio" Bacau, cu cetatenie romano-australiana), fratii rromi Gheorghe-Gelu Chealfa si Florin Cheptanus (patroni de firme reale si fantome). In jurul lui Ovidiu Tender, protejat inca de la inceputuri de catre mina dreapta a lui Ion Iliescu, Ioan Talpes, s-a coagulat grupul de firme VGB, in care se distinge omul de afaceri Marian Iancu, apropiat al consilierului prezidential Dan Iosif. Cele doua grupuri, mult timp rivale, au sfirsit prin a se intelege si a colabora in afaceri.
Achizitii in lant
In 1999, gruparea Iacobov, prin firma "Imperial Oil" SA, a cumparat 70 la suta din actiunile rafinariei Darmanesti. Potrivit surselor noastre cu banii obtinuti pe stocurile de combustibili de la rafinaria Darmanesti, gruparea Iacobov a infiintat mai multe firme in strainatate, intre care si Cannyon Servicos (firma off-shore), firma care a cumparat pachetul majoritar de actiuni la Rafo Onesti. La privatizarea Rafo, Iacobov a implicat si firma sa din Romania, Imperial Oil. Investitorul strategic "Canyon Servicos" a fost laudat de guvernul Nastase pentru ca urma sa investeasca 75 milioane de dolari in urmatorii cinci ani, motiv serios pentru a li se acorda facilitati fiscale. In 2002 grupul de la Bacau a preluat controlul total al Rafo Onesti, iar Guvernul Nastase a aprobat stergerea unei datorii de 2.000 de miliarde de lei ca "inlesniri in vederea privatizarii". Tot in 2002, cind a intrat in scena gruparea Talpes-Tender, gruparea Iacobov era pe punctul de a cumpara si rafinaria Carom. Potrivit surselor noastre, dupa o cearta cumplita intre Talpes si Hrebenciuc, a avut loc marea impacare soldata cu intelegerea de a imparti comertul cu produsele petroliere. Mai exact, pe 24 martie 2003, in urma intilnirii dintre Corneliu Iacobov, Ovidiu Tender si Marian Iancu (omul consilierului Dan Iosif in grupul de firme VGB) managementul Rafo Onesti a fost preluat de catre VGB Impex, care s-a ocupat de comercializarea produselor petroliere. De altfel, Dan Iosif a recunoscut public ca a primit de la VGB peste 1.000.000 de dolari. Din ciocnirea Talpes-Hrebenciuc, se pare ca balanta de putere intre cele doua grupuri s-a echilibrat: la mijlocul anului 2003, Ovidiu Tender a cumparat rafinaria Carom.
Decapitalizarea
Potrivit documentelor, resursele financiare ale rafinariilor Darmanesti, Rafo Onesti si Carom au fost consumate prin cumpararea unor marfuri deteriorate sau nefolositoare, cu sume si de 1000 de ori mai mari. Pentru aceste manevre financiare au fost folositi fratii Gheorghe Chealfa si Florin Cheptanus, lideri ai lumii interlope din Bacau. Cei doi frati, printr-o suita de firme reale si fantoma, vindeau catre cele trei rafinarii la sume exorbitante, fier vechi drept instalatii pentru modernizarea rafinariilor. In plus, membrii gruparilor Iacobov-Tender incasau pentru aceste instalatii si rambursari TVA. In compensare, rafinariile plateau achizitiile cu produse petroliere. Spre exemplu, doar intr-o luna cei doi frati au vindut catre rafinaria Darmanesti produse supraevaluate cu peste 260 de miliarde de lei. Pina si VGB a intrat, potrivit documentelor, in caruselul vinzarilor fictive catre rafinarii. Astfel, in anul 2003, VGB, prin intermediul retelei fratilor Potirca din Tg. Jiu, a vindut fictiv catre Rafo Onesti o piesa cu 280 de miliarde de lei, fara TVA. Piesa este si in prezent in curtea unui combinat din Arad, iar valoarea ei nu depaseste un miliard de lei, dupa cum ne-a spus patronul firmei din Arad care detine si in prezent piesa.
August 2004: datorii la stat de 450 milioane dolari
Cele trei rafinarii au procesat titei de la SNP Petrom, dar si din Moldova, Ucraina si Rusia. Potrivit surselor noastre, gruparile infractionale au falsificat produse inferioare, plasindu-le ca benzina superioara, prin sute de firme fantoma atrase in schema, nu au platit taxe si impozite la stat, nici materiile prime luate de compania statului, Petrom. Aceleasi surse sustin cu probe ca banii de achizitie pentru Carom au provenit din produsele petroliere procesate la Darmanesti, Rafo si Carom, comercializate fara plata taxelor catre stat prin managementul firmei VGB. Mai exact, pe hirtie, procesarile erau facute la rafinariile Darmanesti si Carom, iar aceste doua rafinarii se inregistrau cu obligatiile financiare catre stat, desi instalatiile nu le permiteau sa produca anumite tipuri de benzina. In final, asa cum veti vedea din documente in numerele viitoare, in august 2004, cele trei rafinarii au ajuns sa inregistreze peste 16.000.000.000.000 de lei datorii catre bugetul de stat si circa 8.000.000.000.000 de lei datorii catre SNP Petrom. Un total de 24 de mii de miliarde, adica peste 450 milioane de dolari. Cum a crescut paguba la buget pina 1,5 miliarde de euro va vom explica in numerele viitoare.
"Intreaga campanie a costat in jur de 5.000.000 dolari"
Trezorierul PSD Bacau, a facut dezvaluiri incendiare intr-o "scrisoare de asigurare" redactata pentru eventualitatea in care i s-ar intimpla ceva rau. Prezentam citeva fragmente:
"In perioada octombrie-decembrie 2000 am fost adjunctul lui Corneliu Iacobov in organizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale pentru judetul Bacau si alte judete ale Moldovei. Pe perioada campaniei din 2000 am rulat aproximativ 1,5 milioane de marci gemane. Banii respectivi imi erau dati la ordinul lui Corneliu Iacobov de catre contabila firmei "Vradicor", doamna Lili Popescu. Valuta era schimbata periodic in moneda romAneasca de catre Ioan Vasile, zis Gringo, iar uneori chiar de catre Lili Popescu. Schimbul se facea numai la traficantii de valuta din Bacau, Iasi si Bucuresti. In paralel, Ioan Vasile a rulat, dupa spusele dinsului, aproximativ 500.000 marci germane. Ioan Vasile, cetatean rrom, cunoscut cu antecedente penale, un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacobov, a afirmat in repetate rinduri ca a stat in inchisoare in locul celor doi, respectivii fiindu-i astfel indatorati. Banii alocati campaniei au fost cheltuiti pentru achizitionarea de marfuri alimentare, industriale precum si a 20 de vaci, care au fost date taranilor din judetul Bacau. In urma vizitei pe care presedintele Iliescu a facut-o in Bacau, Buhusi, Valea Zeletinului si Podu Turcului, toate sesizarile adresate presedintelui Iliescu mi-au parvenit mie, eu facindu-le scrisori de raspuns in care mentionam ce urmau sa primeasca (bani, produse, alimente, confectii, vaci de lapte etc.). In timpul turneului efectuat de presedintele Iliescu in comunele Dealu Morii, Vultureni, Stanisesti, Rachitoasa, Plopana si altele, Ioan Vasile a impartit alegatorilor plicuri, peste o mie, continind sume intre 3 si 10 milioane lei. De sume mari de bani a beneficiat candidatul si apoi primarul ales al comunei Sascut, Ioan Rauta, un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc. In marea lor majoritate, produsele alimentare si industriale erau transportate cu mijloace auto apartinind omului de afaceri Gheorghe Chealfa (zis Gelu Cheptanus) si lui Gabriel Vlase, finul lui Corneliu Iacobov, actualul subprefect de Bacau.Cu aceleasi mijloace auto au fost transportate in judetele Vrancea, Constanta si Vaslui sute de mii de afise electorale, tiparite la tipografia "Koala", apatinind omului de afaceri Florin Camara. Intr-o discutie ulterioara, Corneliu Iacobov a afirmat ca intreaga campanie a costat in jur de 5 milioane USD (...). Privitor la banii cheltuiti in campania electorala, mentionez ca acestia nu erau contabilizati, ei provenind de la o serie de oameni de afaceri din judet, cum ar fi Gheorghe Chealfa, Florin Camara si altii. O parte din bani au venit la sediul "Vradicor" prin intermediul lui Viorel Hrebenciuc. Banii erau oferiti ca atare alegatorilor din mediul rural al judetului Bacau sau erau folositi la cumpararea de produse alimentare, haine, unelte si animale, oferite acelorasi alegatori. Tot cu acesti bani s-au platit afisele electorale tiparite la tipografia "Koala", apartinind lui Florin Camara, comanda oficiala fiind facuta pentru aproximativ 10a din totalul tipariturilor. Produsele alimentare au fost achizitionate de la firma "Cameleon" apartinind lui Puscasu, un apropiat al primarului Sechelariu. Stiu ca s-au mai cumparat articole de imbracaminte si incaltaminte, dar nu retin de unde au fost achizitionate. Din cite cunosc, in perioada noiembrie- decembrie au fost distribuite patru camioane cu produse de incaltaminte si confectii si cinci camioane cu produse alimentare. La initiativa lui Corneliu Iacobov si Viorel Hrebenciuc, consilierul Ciocan Nicolae, de la sediul judetean al PSD Bacau, intocmea acte fictive de donatii in bani ca si cum banii respectivi ar fi provenit de la membri PSD".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.