Politica 5 Iunie 2009 16:00
Comunismul contravine naturii umane si valorilor de baza ale umanitatii si trebuie sa facem tot posibilul ca acest sistem sa nu revina vreodata, a declarat premierul Emil Boc joi, la Cracovia, in discursul sustinut la evenimentul care marcheaza implinirea a 20 de ani de la caderea comunismului.
“Sunt aici sa spun <<multumesc Polonia si multumesc presedintelui Walesa>> pentru ca ne-ati aratat ca lupta impotriva comunismului este posibila, la fel si calea spre democratie. Comunismul este importiva naturii umane si impotriva valorilor de baza ale umanitatii- viata, libertatea si proprietatea. Cred ca semnalul pe care Polonia l-a dat in 4 iunie 1989 a fost: comunismul nu mai este imposibil de invins”, a declarat Boc, potrivit NewsIn.

Premierul a spus ca primele alegeri libere din Europa Centrala si de Est, care au avut loc in 4 iunie 1989 in Polonia, au facut posibila democratia atit in Polonia cit si in alte state din estul Europei. “Trebuie sa facem tot posibilul astfel incat comunismul sa nu se intoarca niciodata. In al doilea rind, trebuie sa intelegem ca trebuie sa aparam democratia zilnic, sa ne aparam valorile”, a declarat prim-ministrul.

Printre participantii la manifestarile de la Cracovia s-au aflat cancelarul Angela Merkel, premierul ucrainean Iulia Timosenko, fostul lider al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa si fostul presedinte al Cehiei, Vaclav Havel.

In dimineata zilei de joi, Boc a avut si o intrevedere cu omologul sau polonez, Donald Tusk. Potrivit comunicatului remis de Guvern la finalul intrevederii, in toamna acestui an va fi semnat la Bucuresti Parteneriatul Strategic dintre cele doua state, care va pune bazele unor proiecte comune in domenii precum afaceri interne si administratie, aparare, cultura si educatie, industrie si energie, transport, comert, mediu si cooperare regionala.

“Romania si Polonia considera ca redefinirea axelor de transport transeuropene trebuie sa devina o prioritate majora a UE. In acest context, prim-ministrul Emil Boc a evidentiat importanta proiectului Via Carpatica, la care tara noastra intentioneaza sa ia parte, precum si a Coridorului feroviar Gdansk-Constanta”, se arata in comunicat.

Un alt subiect abordat in cadrul intrevederii a fost situatia din Republica Moldova, Boc subliniind ca viitorul Republicii Moldova este in Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.