Politica 2 Iunie 2009 04:17
Procurorul general a declarat, intr-un interviu acordat NewsIn, ca nu este de acord cu pedepsele pentru coruptie din proiectul de Cod penal elaborat de comisia speciala pentru Coduri si ca asteapta o solutie rapida in dosarele de mare coruptie trimise in Parlament.
Reporter: Ati primit proiectul de Cod penal de la Victor Ponta. Este un proiect bun?

Laura Kovesi: In principiu, as putea sa va spun ca in momentul in care acest proiect de Cod a fost transmis Parlamentului, noi am facut un punct de vedere care a fost pus si pe site. Sigur ca adoptarea politicii penale este responsabilitatea legislativului, insa noi, ca practicieni, ne-am simtit obligati sa facem cateva observatii. Am ridicat problema politicii penale mai blande care era prevazuta in acest Cod si anume pedepsele, care, din punctul nostru de vedere, pe anumite segmente cum este coruptia au fost pedepse foarte mici prevazute. Dupa ce am trimis aceste observatii, la comisia speciala din Parlament a participat zilnic un procuror si pot sa va spun ca 90% din observatiile noastre au fost insusite. Deci, din acest punct de vedere, pot sa apreciez acest proiect de Cod penal ca fiind unul bun. Urmeaza ca, in perioada imediat urmatoare, probabil pana la sfarsitul saptamanii, sa mai citim inca o data acest proiect finalizat, sa vedem daca mai sunt eventual observatii de facut si abia atunci o sa putem putea avea o parere definitiva despre acest proiect.

Reporter: A aparut informatia ca in acest proiect, care este rezultatul din Comisie, pedepsele pentru coruptie tot mici au ramas.

Laura Kovesi: Da, si a ramas aceeasi pedeapsa pentru luarea si darea de mita, care, din punctul nostru de vedere, ar trebui pedepsita diferentiat, dar sigur ca acest lucru depinde de legislativ si de Guvern. Noi am transmis aceasta observatie. Este foarte important ca pedepsele pentru acest tip de infractiuni sa nu fie reduse, nu numai din perspectiva prescriptiei, dar si din perspectiva societatii romanesti, care nu stim daca in acest moment este pregatita sa adopte o politica penala mai blanda, mai ales ca in ultimele rapoarte intocmite de Comisia Europeana in mod constant am fost criticati ca pentru acest gen de fapt pedepsele pe care noi le aplicam sunt prea blande.

Reporter: Deci 90% din obiectiile parchetului au fost luate in considerare, dar in celelalte 10 procente este aceasta problema cu infractiunile de coruptie, care au ramas prea bland sanctionate.


Laura Kovesi: Nu neaparat, noi am facut si cateva observatii de natura tehnica, nu numai cu privire la pedepse sau cu privire la dezincriminarea unor fapte, cu privire la implinirea termenelor de prescriptie, observatiile noastre au privit si alte aspecte, cum ar fi redefinirea notiunii de functionar, reintroducerea consecintelor deosebit de grave ca forma agravanta pentru anumite infractiuni, precum si alte observatii punctuale.

Reporter: Avand in vedere ca a anuntat Coalitia ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe acest proiect de Cod penal, asta inseamna ca aceste infractiuni de coruptie vor fi la fel sanctionate, bland. Cum ne va afecta, daca va ramane aceasta varianta, a Comisiei?

Laura Kovesi: Primul efect va fi cel al implinirii termenelor de prescriptie, care sunt in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, insa noi vom face iarasi un set de observatii pe care il vom trimite Ministerului Justitiei si speram ca inainte de finalizarea acestui proiect si inainte ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe aceste proiecte, aceste observatii sa fie luate in considerare.

Reporter: Pe infractiunile de coruptie in principal?

Laura Kovesi: Pe pedepsele in aceste doua cazuri, de dare si luare de mita.

Reporter: Exista, acum, o a doua misiune de monitorizare la Bucuresti, si la Ministerul Public au fost expertii europeni. Exista progrese fata de ultimul raport al Comisiei Europene, din iarna?

Laura Kovesi: Din punctul nostru de vedere, pot sa spun ca am avut progrese, nu o sa comentez foarte mult despre ceea ce va contine raportul, noi speram ca va fi un raport obiectiv, cum au fost de altfel si celelalte rapoarte, si speram ca din punct de vedere al Ministerului Public se vor consemna toate progresele pe care noi le-am facut. In principal, monitorizarea care ne vizeaza pe noi priveste modul in care au fost implementate si eficienta pe care au avut-o masurile pe care noi le-am luat in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, in special lupta cu mica coruptie. In raportul de tara din februarie, au fost inscrise ca progrese in acest raport elaborarea strategiilor locale pe mica coruptie, elaborarea ghidului de bune practici de catre Ministerul Public, precum si constituirea retelei de procurori anume desemnati pe astfel de cauze.

Din evaluarile proprii pe care le-au facut, eficienta pe investigarea acestui tip de infractiuni a crescut dupa implementarea acestor masuri si, ca sa va dau un exemplu, daca in cursul anului trecut, la o analiza din vara, am constatat ca au fost judete in care nu s-a facut niciun rechizitoriu pe coruptie, in acest an, pe aceleasi judete, dupa implementarea acestor masuri, au fost investigatii care au vizat dosare de mica coruptie cu un numar foarte mare de inculpati, spre exemplu 19 inculpati cercetati, dintre care cinci in stare de arest preventiv, ceea ce demonstreaza ca procurorii au inteles ca lupta cu mica coruptie a devenit o prioritate, au devenit proactivi, asa cum trebuie sa fim in acest domeniu, si s-au axat pe cauze importante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.