Politica 29 Mai 2009 01:55
Includerea Monicai Macovei in topul celor mai proaste candidaturi intocmit de socialistii europeni e scandaloasa, a declarat joi pentru NewsIn europarlamentarul german Alexander Lambsdorff, membru al Aliantei Liberalilor Europeni (ALDE), al treilea grup ca marime din PE.
"Sunt foarte surprins de includerea Monicai Macovei pe lista, pentru ca are o reputatie foarte buna ca luptatoare activa impotriva coruptiei din Romania. E incredibil", a spus el.

Lambsdorff s-a aratat intrigat si de includerea slovacului Peter Stastny, caruia socialistii europeni ii reproseaza ca a initiat un grup de monitorizare pentru Slovacia in cadrul Partidului Popular European (PPE). Membru al partidului de opozitie de centru-dreapta afiliat la PPE, Stastny este infierat de socialisti pentru ca "a dat impresia ca Slovacia nu are un sistem de guvernare democratic si ca nu respecta drepturile omului", informeaza NewsIn.

"Doar pentru ca cineva incearca sa imbunatateasca situatia din tara sa, dar nu le convine socialistilor, este pus pe picior de egalitate cu persoane care neaga existenta Holocaustului si extremisti de dreapta. Este absolut scandalos. Stastny si Macovei nu au ce cauta pe acea lista, asta e foarte clar. Nici macar nu sunt apropiati politic de ceilalti, e ridicol sa-i incluzi", a punctat Lambsdorff.

Topul socialistilor a fost criticat si de presedintele PPE, Wilfried Martens, care a spus ca partidul rival a atins "un nou prag de jos" si recurge la "populism ieftin".

Socialistii europeni au publicat joi o lista cu "cele mai proaste 12 candidaturi" la Parlamentul European, printre care se numara si cea a Monicai Macovei.

"Un critic perpetuu al ritmului reformei in justitie din Romania dupa ce a fost detronata din pozitia de ministru al justitiei, doamna Macovei este o persoana controversata. Ea foloseste evenimentele externe ca o oportunitate de a-si critica tara si de a califica drept corupti politicienii opozanti", prezinta socialistii europeni motivele pentru care fostul ministru al justitiei a fost inclusa in acest top. "Macovei chiar a spus recent ca Romania nu ar trebui sa mai primeasca fonduri de la UE, in mod clar o chestiune contrara interesului acestei tari", se mai scrie despre candidatul PDL.

Pe lista candidaturilor controversate, alaturi de Macovei se afla si premierul italian Silvio Berlusconi, de altfel, cea mai cunoscuta figura dintre cele 12. Despre Berlusconi, autorii raportului scriu ca a fost adus in fata instantei de sase ori pentru chestiuni de ordin financiar si, desi in trei cazuri a fost gasit vinovat, el a fost ulterior achitat. Despre premierul italian se mai spune ca si-a format o imagine publica buna, in ciuda scandalurilor numeroase, pentru ca ar controla cele mai importante companii de media din Peninsula.

Un alt candidat criticat de socialisti este belgianul Derk-Jan Eppink (in prezent nu este membru PE) care a declarat ca "viata unui belgian flamand alb, heterosexual, cu o slujba buna si cu o masina scumpa nu este tocmai usoara" si ca daca "nu apartine niciunui grup minoritar, e lipsit de noroc". Lui Jaim Mayor Oreja, seful delegatiei spaniole din grupul PPE, i se reproseaza ca nu a vorbit in sesiunea plenara a PE din noiembrie 2007, dar si ca a refuzat sa sustina declaratia de condamnare a regimului Franco.
Igor Grazin din Estonia este criticat pentru declaratii la adresa finlandezilor, care nu ar fi un popor de incredere si serios. Francezului Brice Hortefeux i se imputa o declaratie despre imigrantii ilegali, care" nu sunt nici cinstiti, nici curati" si pentru faptul ca, in calitate de ministru al muncii, a impus conditii drastice de expulzare. Despre suedezul Gunnar Hokmar se scrie ca i-a criticat pe socialistii care militau pentru drepturile muncitorilor.

De asemenea, cehul Finek Hajmon este inclus pe lista PES pentru ca a votat impotriva raportului PE referitor la politica UE in privinta schimbarilor climatice si pentru ca a criticat pretentiile UE de a schimba orice in Europa "de la meniurile restaurantelor la turism"-"o revolutie culturala care l-ar face mandru si pe Mao". Slovacului Peter Stastny i se reproseaza ca a initiat un grup de monitorizare pentru Slovacia in PPE.
Despre polonezul Marlan Krzaklweski se scrie ca a spus despre Constitutia Poloniei ca este "mai rea decat invazia sovietica" si ca "este mai greu sa bei jumatate de litru de votca decat sa darami Guvernul". Candidatului ungar Fidesz Janos Ader i se reproseaza ca a comparat strangerea de mana dintre premierul Ferenc Gyurcsany si ministrul de finante Janos Veres, din decembrie 2008, dupa adoptarea bugetului, cu momentul in care presedintele est-german Erik Honeker l-a sarutat pe gura pe fostul presedinte sovietic Brejnev. Britanicul Nick Griffin e inclus pe lista pentru a fost condamnat pentru incitare la ura rasiala si negarea Holocaustului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.