Politica 28 Mai 2009 18:11
Sase directori ai APIA si directorul Directiei pentru Sport a judetului Arges au castigat, in prima instanta, actiunile in instanta impotriva demiterilor facute in baza Ordonantei de Urgenta 37/2009, potrivit unei statistici facute de secretariatul general PNL.
Astfel, cei sapte sunt: Dorel Stanea - directorul APIA Brasov, Paul Kmen - director APIA Iasi, Daniela Militaru - director APIA Braila, Octavian Vieru - director APIA Vrancea, Florin Urs - director APIA Maramures, Cornel Stroescu - director APIA Arges, Laurentiu Achimescu - directorul Directia pentru Sport a judetului Arges.

Acestia au castigat in prima instanta actiunile promovate impotriva demiterilor in baza OUG 37/2009, cei sapte fiind printre cei care au primit consultanta juridica de la PNL si care ridica exceptii de neconstitutionalitate in procesele impotriva Guvernului.

Avocatul Poporului a transmis, pe 6 mai, raspunsul la solicitarea PNL de a sesiza CCR pe OUG 37 prin care ii anunta ca nu poate promova o astfel de actiune. In raspunsul trimis liberalilor, AP motiveaza ca, prin sesizarea anterioara pe Legea de modificare a Statutului functionarului public, deja a fost invocata obiectia de neconstitutionalitate referitoare la aceleasi dispozitii preluate de OUG 37, astfel ca "nu se justifica" ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate a Ordonantei, transmite NewsIn.

Avocatul Poporului le-a explicat insa liberalilor ca pot actiona constitutional in alt mod, anume sesizand instanta de judecata si invocand in cadrul procesului exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei deconcentratelor.

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri ca Avocatul Poporului a transmis liberalilor ca nu sesizeaza CCR pe OUG 37/2009 deoarece nu sunt intrunite elementele care sa fundamenteze un astfel de demers.

"Din cate stiu, a venit un raspuns prin care ni se comunica faptul ca nu se intrunesc elementele prin care Avocatul Poporului sa faca un asemenea demers, sa conteste Ordonanta la Curtea Constitutionala. Este surprinzator, dar sigur ca este dreptul Avocatului Poporului sa faca acest lucru", a afirmat Nicolaescu, sustinand ca nu detine mai multe informatii despre raspunsul Avocatului Poporului.

Liberalul a comentat ca "ar mai fi o solutie" pe care PNL o "recomanda": aceea ca unul din cei nedreptatiti, atunci cand se adreseaza instantei, sa invoce exceptia de neconstitutionalitate. "Atunci putem sa mergem la Curtea Constitutionala ca sa se verifice daca aceasta Ordonanta este sau nu constitutionala", a explicat Nicolaescu.

De altfel, liberalul a criticat din nou prevederile OUG 37: "intoarcerea la feudalism", dar si "eliminarea prestatiei publice a statului roman catre cetatenii sai si inlocuirea cu una contractuala". "Modernizare Romaniei, clamata de Traian Basescu inseamna robirea functionarilor publici in fata politicului si nu a cetatenilor platitori de impozite si taxe", a afirmat Nicolaescu, in opinia caruia Ordonanta Guvernului este "perversa si neconstitutionala".

CCR a declarat neconstitutionala Legea prin care Parlamentul a modificat Statutul functionarilor publici, pe baza sesizarii PNL. Ulterior, Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta cu un subiect similar, care a facut posibila schimbarea din functie a sefilor de la deconcentrate. Liberalii au cerut Avocatului Poporului sa sesizeze CCR si pe acest text, deoarece, constitutional, Ordonanta de Urgenta nu poate fi atacata de un partid politic. Urmatoarea "sansa" a liberalilor este dupa ce OUG 37 isi va incheia traseul legislativ in Parlament, cand se va putea face o sesizare la Curte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.