Politica 25 Mai 2009 14:35
UDMR a anuntat la finele saptamanii trecute demararea unei campanii de strangere de semnaturi pentru depunerea unui proiect de hotarare de Consiliu Local care sa includa si limba maghiara pe placutele care vor fi montate pe monumentele istorice din Cluj-Napoca, relateaza NewsIn.
Campania survine in urma anuntului primarului Sorin Apostu, ca placutele vor contine trei limbi, si anume romana, engleza si franceza.

Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca initiativa cetateneasca se refera la folosirea limbii maghiare atat pe inscriptiile de pe monumentele istorice, cat si pe indicatoarele de localitate, iar pentru depunerea ei este nevoie aproape 14.000 de semnaturi pe care UDMR.

“Vom aduna semnaturi pentru a initia o hotarare de consiliu local privind inscriptiile pe indicatoarele turistice precum si indicatoarele la intrarea si iesirea din localitatate. Noi consideram ca este o lipsta de respect, o lipsa de responsabilitate, atat fata de cetatenii maghiari, cat si romani din Cluj, precum si fata de valorile europene, fata de multiculturalism", a afirmat Kelemen.

Acesta a adaugat faptul ca, in 2007, a host adoptata o Hotarare de Consiliu Local pe vremea fostul primar, Emil Boc, actul normativ continand prevederi pentru inscriptionare monumentelor in patru limbi, romana, maghiara, engleza si germana, iar noul primar a “uitat foarte repede” de ea.

Totodata, presedintele executiv al UDMR a atras atentia ca la alegerile locale partiale din 2008, cand Sorin Apostu a castigat Primaria Cluj-Napoca, atat maghiarii, cat si UDMR Cluj i-au acordat sprjinul.

“In urma cu cateva luni, la alegerile locale maghiarii din Cluj-Napoca si UDMR au dat un cec in alb primarului, iar dupa cateva luni nu a reusit sa respecte promisiunile, nu a reusit sa respecte traditia. Eu sunt convins ca nu este foarte usor sa te acomodezi cu traditia si multiculturalismul din Cluj, dar banuiesc ca domnul Apostu a avut timp suficient la dispozitie, dar din pacate nu a reusit sa se acomodeze cu acest oras”, a spus Kelemen Hunor.

Argumentele initiativei de strangere de semnaturi se refera la faptul ca limba maghiara este limba oficiala in UE, iar costurile suplimentare pentru includerea ei pe placute nu sunt justificate, avand in vedere faptul ca 20% din contribuabilii municipiului apartin comunitatii maghiare care are “dreptul de a solicita respectarea necesitatilor sale specifice de ordin cultural si religios”.

Un al treilea argument se refera la faptul ca “folosirea si a unei limbi in inscriptiile publice, dovedeste/demonstreaza recunoasterea limbii comunitatii respective si, totodata, respectarea trecutului, a culturii acesteia”.

La conferinta de presa de sambata, desfasurata intr-o piata din centrul municipiului Cluj-Napoca, au participat mai multi tineri maghiari care purtau tricouri cu textul “Cluj-Napoca/ Kolosvar/ Klausenburg”, iar unul din ei avea o pancarta pe care scria in romana, maghiara si germana “Casa lui Matia Corvin”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.