Politica 21 Mai 2009 11:06
Consiliul Superior al Magistraturii este gazda celei de-a 7 editii a Adunarii Generale a Retelei Europene a Consiliilor Judiciare, ce se va desfasura in perioada 27-29 mai 2009 la Bucuresti in Palatul Parlamentului si care are ca tema - Transparenta si acces la justitie.
Tema conferintei a fost aleasa in considerarea faptului ca echilibrul intre transparenta activitatilor judiciare si accesul la justitie reprezinta o problema de actualitate pentru multe tari din spatiul european.

CSM a invitat la acest eveniment delegatii din partea tuturor celor 18 consilii care au statut de membru al retelei, 12 delegatii din partea consiliilor/ministerelor de justitie cu statut de observator, precum si reprezentanti ai Parlamentului European, Comisiei Europene, Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, Retelei Europene de Formare Profesionala in domeniul judiciar, Retelei Europene a presedintilor Curtilor Supreme de Justitie, etc.

CSM este membru al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare de la 1 ianuarie 2007, data pana la care a avut calitatea de observator, si participa in toate cele 6 grupuri de lucru .

Reteaua Europeana a Consiliilor Judiciare a fost constituita in mod oficial la Roma, la 20 mai 2004, cand a fost adoptata si Carta RECJ si are ca obiectiv mentinerea si dezvoltarea Uniunii Europene ca zona de libertate, securitate si justitie. Aceasta a devenit din 2008 asociatie non profit, cu personalitate juridica, avand sediul permanent in Bruxelles si organe proprii de conducere. Reteaua are in prezent 18 membri si 12 observatori.

Reteaua Europeana a Consiliilor Judiciare are ca scop imbunatatirea cooperarii intre Consiliile Judiciare si membrii sistemelor judiciare ale statelor membre ale Uniunii Europene si ale statelor candidate la aderare.

In vederea crearii unei zone europene de libertate, securitate si justitie, obiectivele Retelei urmaresc cooperarea intre membri si observatori in urmatoarele domenii:
  • analiza informatiilor privind structura si competentele membrilor si schimburile dintre acestia;
  • schimbul de experienta cu privire la modul in care este organizat si functioneaza sistemul judiciar;
  • furnizarea de expertiza, experienta si propuneri catre institutiile Uniunii Europene si alte organizatii nationale si internationale.

Calitatea de membru este deschisa tuturor institutiilor nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene care sunt independente de executiv si de legislativ sau care sunt autonome si asigura responsabilitatea finala pentru sustinerea sistemului judiciar in asigurarea unei justitii independente, transmite un comunicat al CSM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.