Politica 20 Mai 2009 13:31
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut, marti, in Comisia juridica a Senatului, ca evaluarea Comisiei Europene va fi afectata de considerente tehnice si politice, in contextul alegerilor pentru noua configuratie a Parlamentului European.
"Rezolutia Bundestagului, desi o simpla recomandare, ar putea sa aiba efecte mai puternice. Iar intransigenta pe care o promite Comisia la acesta evaluare nu e deloc straina de alegerile europarlamentare. Indraznesc sa apreciez ca evaluarea va fi supusa impactului a cel putin doua tipuri de considerente, tehnic si politic, in contextul alegerilor pentru noua configuratie a Parlamentului European si desemnarea noii Comisii", a declarat Predoiu, la audierea de marti, informeaza NewsIn.

Ministrul Justitiei a vorbit despre posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, precizand ca "o buna aplicare a normelor comunitare in Romania ar trebui sa faca mult mai dificil mecanismul de activare a unei atare clauze".

Catalin Predoiu a dat exemplu mandatul european de arestare, in contextul aplicarii normelor comunitare. "Este bine cunoscut ca decizia cadru privind mandatul european de arestare este cea mai importanta piesa de acquis in materia cooperarii judiciare in materie penala. Romania a fost evaluata extrem de pozitiv de catre statele Uniunii Europene pentru aplicarea mandatului european de arestare", a precizat ministrul Justitiei.

"Din pacate, pentru Romania", a continuat Predoiu, "raportul privind mandatul de arestare nu are efecte in ce priveste evaluarea in cadrul mecanismului, iar in acest context, semnalele recente ma determina sa nu fiu foarte optimist".

Impresia creata de declaratii politice din legislatura anterioara nu se sterge peste noapte


Catalin Predoiu a mai subliniat faptul ca raportul CE pe Justitie va evalua si atitudinea politica fata de lupta anticoruptie si reforma justitiei si ca recenta schimbare de atitudine a Parlamentului este de apreciat, dar nu poate "sterge peste noapte" impresia Comisiei Europene.

"Dupa experienta pe care o am si dupa zeci de intalniri la nivel comunitar atat cu ministri, cat si cu experti pot sa va spun ca ceea ce se evalueaza, dincolo de indeplinirea obiectivelor tehnice, este atitudinea politica generala si mentalitatea la nivelul sistemului judiciar (...) Ceea ce urmareste Comisia pe termen lung este atitudinea noastra ca societate si ca stat fata de reforma in justitie si lupta anticoruptie", a aratat ministrul Justitiei, in timpul audierii de la Comisia pentru Afaceri Europene din Parlament.

Predoiu a apreciat ca fiind "un pas inainte" schimbarea de atitudine a Parlamentului in ceea ce priveste dosarele de mare coruptie, insa considera ca acest lucru nu va influenta foarte mult opiniile deja formate in anii precedenti. "(...)O spun fara rezerve, pozitia si luarile de cuvant politice in legislatura anterioara au creat o anumita impresie care nu se poate sterge peste noapte printr-un simplu act, fie el modificarea procedurii de ridicare a imunitatii, sau emiterea unei adrese intr-un dosar sau altul", a spus Predoiu.

Totodata, la nivelul sistemului judiciar, Catalin Predoiu spune ca impresia Comisiei nu tine numai de activitatea si atitudinea MJ sau CSM, "ci si de modul in care magistratii se raporteaza la procesele de reforma si lupta anticoruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.