Politica 19 Mai 2009 16:14
Presedintele PNL, Crin Antonescu le cere presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc sa prezinte public toate conditiile si constrangerile acordului cu FMI, "in termen de costuri sociale si economice", motivand ca acestea vor fi suportate de contribuabilii romani.
'Le mai cer domnului presedinte Traian Basescu si premierului Emil Boc, si anume sa faca cunoscute cetatenilor romani conditiile acordului cu FMI, costurile acordului cu FMI, nu in termeni de rata dobanzii, ceea ce cunoastem, ci in termen de costuri sociale si economice. Cu alte cuvinte, sa faca cunoscute prevederile principale, constrangerile principale pe care acest acord cu FMI le impune, si vor fi suportate nu de catre Guvern, nu de catre presedinte, nu de catre partidele politice, ci de catre contribuabili”, a declarat Antonescu la dinalul sedintei CN Executiv al PNL.

Premierul Emil Boc declara pe 23 martie ca acordul de imprumut cu FMI presupune o rectificare bugetara, astfel incat deficitul bugetar sa nu depaseasca 4,6% din produsul intern brut (PIB) in acest an, si conditia ca in 2009 sa fie adoptate legea privind salarizarea unica in sistemul bugetar, legea privind responsabilitatea fiscala si legea privind sistemul de pensii, transmite NewsIn.

Pe de alta parte, ministrul finantelor anunta la acea data ca Executivul a convenit cu FMI incadrarea trimestriala intre anumite limite ale deficitului bugetar, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei.

Astfel, pe trimestrul I a fost convenita o tinta a deficitului bugetar de 8,3 miliarde lei, pe trimestrul II de 14,5 miliarde lei si pe trimestrul III de 18,6 miliarde lei.

Gheorghe Pogea mai spunea ca, in cazul in care deficitul va depasi tinta stabilita, va avea loc o noua rectificare bugetara in vederea ajustarii veniturilor si cheltuielilor, pentru a nu se depasi obiectivul fixat pentru finalul anului.

Pe langa problema FMI, presedintele PNL mai are trei “propuneri” pentru Guvern.

1. Decizia inaintarii proiectului liberal pentru reducerea taxelor si impozitelor, cuprinzand pe de o parte abrogarea impozitului forfetar, pe de alta parte introducerea unor reduceri, facilitati de ordin fiscal, adoptate deja in luna octombrie de guvernul Tariceanu si abrogate ulterior de guvernul Boc.

2. Proiectul liberal pentru cresterea pensiilor prin stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut.

3. PNL ia in considerarea posibilitatea inaintarii unei motiuni simple privitoare la problematica in domeniul apararii.
”, transmite liderul liberal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.