Politica 12 Mai 2009 16:59
Vicepresedintele PNL, senatorul Varujan Vosganian, a citit luni, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, textul motiunii de cenzura initiate de liberali si udemeristi, de la sedinta lipsind premierul Emil Boc si Cabinetul sau, cu exceptia ministrului pentru relatia cu Parlamentul.
Timp de aproximativ 40 de minute, cat a durat citirea motiunii de cenzura a PNL si UDMR, singurul reprezentant al Guvernului care a venit la sedinta a fost ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta. Nici acesta nu a ascultat insa foarte atent continutul, fiind mai degraba preocupat de discutiile cu alti parlamentari, transmite NewsIn.

La finalul citirii textului motiunii de cenzura, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a atras atentia asupra acestei situatii. "Nu voi vorbi de o procedura din Regulament pentru ca nu exista. Voi vorbi despre o cutuma. De aproape 20 de ani, intotdeauna cand s-a citit o motiune de cenzura, primul ministru, daca nu in totalitatea lor, in marea lor majoritate au fost prezenti. Faptul ca astazi Guvernul nu e prezent, nici primul-ministru, cred ca inseamna si o ofensa adusa Parlamentului si in primul rand nu neaparat noua, opozitei, ci dumneavoastra, pentru ca i-ati investit", a intervenit Hasotti.

"Cu aceasta ocazie, nu voi spune ca membrii Guvernului sunt niste nesimtiti. Nu! Voi spune doar ca sunt lipsiti de bun simt. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Domnul Ponta, ati retinut?", s-a adresat Hasotti singurului ministru prezent la plen.

In replica, Ponta a avut o remarca ironica. "Vreau sa-i asigur pe colegii de la PNL ca si primul-ministru si ceilalti ministri n-au venit azi in Parlament tocmai pentru ca lucreaza la un raspuns foarte serios la adresa motiunii dumneavoastra la fel de serioasa", a replicat ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

Motiunea de cenzura a PNL, citita de Vosganian, contine acuze la adresa Guvernului si la actiunile acestuia, o mare parte dintre acestea referindu-se la lipsa de coerenta in aplicarea masurilor anti-criza, la fondurile eronat distribuite in urma rectificarii bugetare, precum si la OUG privind deconcentratele.

Liberalii critica in primul rand introducerea impozitului minim, despre care spun ca "loveste mai ales in micii intreprinzatori, anihileaza toate teoriile guvernului Boc privind grija fata de cei saraci.

"Practic va pune in pericol jumatate din veniturile bugetului general consolidat al statului, pentru ca ii va afecta in principal pe contribuabilii de buna credinta care reprezinta peste 90% din cei 600.000 contribuabili mici (...) Ce-ar fi sa dam o lege prin care sa va obligam si pe dumneavoastra, guvernantii, sa veniti cu bani de-acasa daca bugetul se incheie cu deficit?", se arata in textul motiunii "Marea pacaleala PDL-PSD" .

"Da, veti spune, dar acum e criza si in Romania. De acord. Si ce-i de facut? Ne-ati anuntat acum cinci luni ca faceti o mare coalitie, mare, mare de tot pentru a salva Romania de criza. Care este bilantul acestor luni de guvernare ? O criza in fata careia se vede limpede ca nu aveti niciun fel de raspuns", este acuzatia pe care o aduc liberalii coalitiei de guvernare.

Semnatarii motiunii de cenzura sustin ca Guvernul Boc a creat confuzie, prin masurile anuntate de-a lungul celor cinci luni de guvernare, printre functionarii publici, profesori si medici, oameni de afaceri si pensionari. "Drepturile de autor ba se impoziteaza, ba nu se impoziteaza. Cumulul pensiei cu salariul a trecut printr-o adevarata odisee, incheindu-se cu o formula care discrimineaza persoanele cu grad ridicat de pregatire. Salariile ba au inghetat, ba s-au dezghetat, ba s-au indexat, ba nu s-au mai indexat. Punctul de pensie a devenit virgula(...)", este scris in textul motiunii.

Totodata, in document se arata ca prin OUG privind serviciile deconcentrate "se anuleaza intregul proces de reforma pe care l-a facut Romania, incepand cu 1999, in privinta modernizarii administratiei, a constituirii corpului functionarilor publici, a depolitizarii corpului functionarilor si a administratiei publice". "De fapt, prin acest act normativ nu se prevede altceva decat politizarea tuturor serviciilor deconcentra", arata documentul.

Nici rectificarea bugetara nu este apreciata de opozitie, liberalii sustinand ca Guvernul a taiat sume de peste 800 de milioane de lei de la nivelul unitatilor descentralizate, respectiv de la comune, orase, municipii, structuri aflate deja in lipsa de fonduri. Totodata, se critica si directionarea cu "darnicie" de fonduri Ministerului Turismului si Ministerului Comunicatiilor - "clientele politice ale PDL", bugetele acestor ministere fiind de "peste 10-12 ori mai mari fata de bugetele alocate acestor ministere in anii anteriori".

Initiatorii motiunii mai descriu in acest text situatia in care se afla populatia Romaniei in contextul crizei economice. "Romanii retraiesc experienta trista a anilor 1990: nesiguranta zilei de maine, spaima de saracie, de statul atotputernic si lacom. Guvernarea de stanga a coalitiei PDL-PSD, populista si demagogica, a dat, in numai patru luni, masura incompetentei si a relei-credinte care caracterizeaza cele doua partide-surori. PDL si PSD au dovedit ca interesul lor pentru revigorarea economiei romanesti, prin stimularea muncii si a creativitatii romanilor, este egal cu zero", mai arata motiunea.

"Romania este in criza economica, dar actualul Guvern PSD-PDL este un factor de agravare a crizei. Motiv pentru care, ca o prima masura eficienta de lupta impotriva crizei economice, propunem demiterea actualului Guvern", este fraza finala a motiunii de cenzura initiate de PNL si care este sustinuta, prin semnaturi, de UDMR.

Motiunea de cenzura, care a fost citita luni in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, va fi dezbatuta si supusa votului miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.