Politica 12 Mai 2009 11:32
Femeile reprezinta mai mult de jumatate din populatia europeana cu drept de vot, dar ele sunt inca subreprezentate in functiile importante in Uniunea Europeana. Chiar si la alegerile europarlamentare din iunie, pe listele pentru PE din partea partidelor noastre se afla doar 65 de femei din totalul de 287 de candidati propusi, doar 13 dintre acestea ocupand un loc eligibil.
Parlamentul European a solicitat in rezolutiile sale ca femeile sa participe mai mult la viata politica si la procesul decizional, cea mai recenta rezolutie pe aceasta tema fiind adoptata in septembrie 2008. Presedintele primului Parlament European ales prin vor direct a fost o femeie: Simone Veil.

De-a lungul anilor, numarul femeilor-deputat in Parlamentul European a crescut gradual. Daca in 1979 numai 16,3% din membrii Parlamentului erau femei, acest procent a crescut pana la 26,1% in 1994, 29,9% in 1999 si 30,3% in 2004 (31,4% in septembrie 2008, in urma unor plecari sau a preluarii mandatului in timpul legislaturii).

Cu ocazia alegerilor din 2004, deputatii europeni au facut presiuni asupra partidelor pentru a nominaliza mai multe femei pe listele de candidati. De curand, Parlamentul a solicitat introducerea unor cote obligatorii pentru femei, considerand ca acestea au efecte pozitive privind reprezentarea femeilor. In anumite tari, exista chiar o legislatie speciala care asigura alegerea unui numar mai mare de femei: in Franta, legea paritatii a determinat folosirea asa numitului "sistem de tip fermoar", conform caruia fiecare al doilea candidat de pe o lista pentru alegerile europene trebuie sa fie femeie. In alte tari, regulile interne ale partidelor determina schimbari, ca de exemplu in Suedia, unde partidele au folosit acest sistem in mod voluntar.

Ca urmare a acestor procedee, unele state au obtinut paritatea (Estonia, Luxembourg) sau un rezultat apropiat (Franta, Olanda, Slovenia, Suedia) in ceea ce priveste numarul de femei-deputat european.

In ceea ce priveste deputatii europeni din Romania, in prezent, din cei 35 de europarlamentari, 10 sunt femei, dintre care 6 fac parte din grupul PSE, 3 din grupul ALDE si una din grupul PPE-DE. In alte cazuri, procentajul femeilor este inca foarte mic (Polonia); doua state nu au nici o femeie-membru al Parlamentului European (Cipru si Malta).

Reprezentarea femeilor in Parlamentul European difera si in functie de grupul politic.

Trei din cele sapte grupuri politice au o femeie in functia de vice-presedinte (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Uniunea pentru Europa Natiunilor si Grupul Independenta/Democratie).

Incepand cu 1979, cand membrii Parlamentului au fost alesi pentru prima data prin sufragiu universal direct, 2 din cei 26 de presedinti (7,7%) au fost femei: Simone Veil, 1979-1982 si Nicole Fontaine, 1979-1982. 6 din cei 22 de actuali presedinti ai comisiilor parlamentare sunt femei (27,3%), ca si 29 din cei 86 de vice-presedinti (33.7%).

Reprezentarea femeilor in comisiile parlamentare este variabila. Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea intre sexe si comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor au cel mai mare procentaj de femei, in timp ce acestea sunt cel mai slab reprezentate in subcomisia securitate si aparare si in comisia pentru transport si turism.

Media reprezentarii femeilor in parlamentele nationale este in jur de 23% in Uniunea Europeana. Procentajul este mai mare in tarile nordice, unde politicile de egalitate au fost implementate de mai mult timp si sunt mai proactive - in 2008, 47% din membrii parlamentului suedez, 41,5% din membrii parlamentului finlandez si 38% din cei ai parlamentului danez erau femei. In partea opusa a graficului, femeile reprezentau numai 8,7% din totalul membrilor parlamentului maltez si 9,4% in Parlamentul Romaniei. In parlamentul cipriot, 14,3% din membri sunt femei.


FEMEI PARTICIPANTE LA EUROALEGERI 2009 IN ROMANIA


  • INDEPENEDTI: 1 din 2 candidati
  • PD-L: 10 din 43 de locuri
  • PSD: 15 din 43 de locuri
  • PNL: 11 din 43 de locuri
  • UDMR: 9 din 43 de locuri
  • PRM: 10 din 43 de locuri
  • PNTCD: 2 din 43 de locuri
  • PFC: 7 din 29 de locuri


FEMEI AFLATE PE LOCURI ELIGIBILE LA EUROALEGERI 2009

  • INDEPENDENTI: 1 - Elena Basescu

  • PD-L: 3 din 10 candidate se afla pe locuri eligibile pentru PE
  1. Monica Macovei - plasa pe pozitia 2 pe listele PDL
  2. Oana Elena Antonescu - plasata pe pozitia 10 pe listele PDL
  3. Elvira-Rodica Andronescu - plasata pe pozitia 13 pe listele PDL

  • PSD: 5 din 15 candidate se afla pe locuri eligibile pentru PE
  1. Adriana Ticau - plasata pe pozitia 4 pe listele PSD
  2. Daciana Sarbu - plasata pe pozitia 5 pe listele PSD
  3. Corina Cretu - plasata pe pozitia 6 pe listele PSD
  4. Vasilica Dancila - plasata pe pozitia 11 pe listele PSD
  5. Minodora Clivetti - plasata pe pozitia 12 pe listele PSD

  • PNL: 4 din 11 candidate se afla pe locuri eligibile pentru PE
  1. Norica Nicolai - plasata pe pozitia 1 pe listele PNL
  2. Adina Valean - plasata pe pozitia 2 pe listele PNL
  3. Renate Weber - plasata pe pozitia 3 pe listele PNL
  4. Ramona Manescu - plasata pe pozitia 4 pe listele PNL

  • UDMR: nicio candidata din cele 9 ale UDMR pentru PE nu este pozitionata intr-un loc eligibil.


  • PRM: nicio candidata din cele 10 ale PRM pentru PE nu este pozitionata intr-un loc eligibil.

  • PNTCD: sanse minime de a depasi pragul electoral de 5%

  • PFC (Partidul Forta Civica): sanse minime de a depasi pragul electoral de 5%


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.